Başkentin tarihi ve turistik ilçesi Turist kaynıyor:

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başkentin tarihi ve turistik ilçesi Turist kaynıyor:BEYPAZARI (BHA)- Başkentin tarihi ve turistik ilçesi Beypazarı turist kaynıyor.
Başkentin tarihi ve turistik ilçesi Beypazarı yurdun ve yabancı ülkelerden turist almayı sürdürüyor.
Hafta içi olduğu kadar, hafta sonları da artarak devam eden ilçedeki turist yoğunluğundan İşletme sahipleri oldukça memnunlar.
Turizmci ve Kokartla Turist rehberi Adem Ertürk, Demirciler sokakta yürümenin neredeyse imkansız olduğunu söyledi.
Kaya mağaraları ile ilgi gören İnözü vadisindeki tesislerinde müşterilerini, yani turistleri ağırladıklarını anlatan Ertürk, “Beypazarı Turizmi, Beypazarı’nın daha çok turist alması, Beypazarı’nın daha çok tanınmasına vesile olmak üzere çalışmalarda bulunuyoruz. Beypazarı’nın tarihini, kültürünü, evlerini, Konaklarını tek tek, turistlere anlatmaya çalışıyoruz. Dediğimiz, gibi, İnözü vadisinde bulunan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, kaya mağaralarının tanıtımını ve İnözü vadisini anlatıyoruz” şeklinde konuştu.
Sonbahar mevsimine girdiğimiz bu günlerde, tüm yerli ve yabancı turistlerin kültür gezilerine ağırlık verdiklerine değinen Ertürk, şunları kaydetti:
“Beypazarı çok eski bir yerleşim birimi. Başkent Ankara’dan öncesi Beypazarı Bursa sancağına bağlı bulunan bir ilçedir. Evliya çelebi, seyahatnamesinde, Beypazarı’ndan övgü ile bahsetmektedir. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde (Hicri 1058 Miladi 1638) Beypazarı’ndan şöyle bahseder:
“İlk kurucusunu bilmiyorum. Fakat ilk fatihi Kütahya beylerinden Germiyanoğlu Yakup Şah’ın veziri Dinar Hezar’dır. Onun için şehre “Germiyan Hezar” da derler. Haftada bir gün güzel süslü bir pazar kurulup, bütün kıymetli eşyalar bulunur. Halkının uğraşları tiftik keçisi olduğundan, pazarında sof çok satılır. Müşterisi vardır. Senede bin kantar sof ipliği satılır. Sofu olmaz fakat güzel mümeyyizi olur. Pazarına her hafta etraf köylerinden 10 bin insan toplanır. Şehir Anadolu toprağından Engürü sancağı hududunda olup, İstanbul’da kim Şeyhülislam olursa ona has olur. Padişah hasından ayrılmadır. Müftü tarafından hakimi subaşısıdır. 150 akçelik kazadır. Senelik kadısına yedi kese gelir getirir. Damga emini, Sipahi Kethüda yeri ve Yeniçeri Serdarı vardır. Fakat kale ağası ve neferi yoktur. Kalesi bir dere içinde olup, iki tarafı balıksırtı gibi kaya üzerindedir” der. (Yaşar Tonbak)

Başkentin tarihi ve turistik ilçesi Turist kaynıyor: