Tokat İl Millî Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından öğrencilere yabancı dili sevdirmek ve aktif bir şekilde yabancı dil kullanan bireyler yetiştirmek amacıyla hayata geçirilen “Bir Lisan Bir İnsan” projesinin tanıtımı Vali Numan Hatipoğlu ve İl Millî Eğitim Müdürü Ahmet Özdemir’in yanı sıra İtalya ve Polonya’dan gelen misafirlerin katılımı ile Öğretmenevinde gerçekleştirildi.
Tokat şehir merkezinde bulunan ortaokul ve liseleri kapsayan projede en az iki okuldan 12’şer kişilik öğrenci grubu ile karışık şekilde pratik konuşma ortamları oluşturulacak ve öğrencilerin istedikleri takdirde İngilizce konuşabileceklerine olan inançları arttırılacak. ‘Bir Lisan Bir İnsan’ Proje Atölyesinde yapılan etkinlik, oyun ve çalışmalarla öğrenciler konuşmaya ve konuşturmaya yönlendirilecek.
Projenin tanıtımında ‘Dil Kafe’ etkinliği yapıldı. Kafe ortamında masalarda oturan ev sahibi ve misafir öğrenciler farklı oyunlar oynadı, sohbet etti. Proje Yürütme İzleme ve Değerlendirme Ekibinde yer alan Sevda Sıdıka Yıldız, tanıtım toplantısının sunuculuğunu üstlenerek sunumunu İngilizce-Türkçe olarak gerçekleştirdi.
“DİL ÖĞRENMEK PRATİK YAPMAKLA MÜMKÜN”
Vali Hatipoğlu proje kapsamında ilimizde misafir olan öğretmenlerin masasına oturarak Tokat’a dair izlenimlerini sordu ve bir süre onlarla İngilizce olarak sohbet etti. Hatipoğlu, daha sonra basın mensuplarına projeyi değerlendirerek, “Yabancı dil öğrenimi özellikle ülkemizde büyük bir sorun alanı olarak ortaya çıkmakta. Dil öğreniminde gerçekten gençlerimiz biraz zorlanmaktalar. Bu da ancak hem pratik yapmalarıyla hem de dünyanın farklı bölgelerindeki yaşıtlarıyla buluşmalarıyla giderilebilecek sorunlardan birisi.
Bu anlamda İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz koordinesinde yapılan bu proje çerçevesinde Polonya ve İtalya’dan gelmiş olan misafirlerimiz, öğrencilerimiz ile birlikte etkinlikler yapmakta. Bu etkinliklerle kendileri hem öğrendikleri yabancı dili kullanabilmekte hem de sosyalleşmekteler. Çünkü aynı zamanda kültürlerin birbirleri ile tanışması da önemli. Buralar dünya hakkındaki önyargıların giderilebileceği ve ülkemizin tanıtılabileceği platformlar.
Bu projelerle ülkemize misafir edilen kişilerin ne kadar memnun bir şekilde ayrıldığını hem burada hem de daha önceki görev yerlerimizde görmüştük. Öğrencilerimiz geleneksel Türk misafirperverliğinin en güzel örneğini yaşıtlarına ve konuk öğretmenlere göstererek, ülkemizle ilgili dünyada ve özellikle Avrupa’daki algıyı tamamen değiştirebilecek kişiler. Misafirlerimize hoş geldin derken öğrencilerimizden de bu güzel fırsatı iyi değerlendirmelerini istiyoruz” dedi.
“EN BÜYÜK FARK EKONOMİMİZDE”
Proje kapsamında İtalya’dan gelen öğrencilerden biri olan 18 yaşındaki Fabio, ülkesi ile Türkiye arasında ne gibi farklılıklar gördüğünün sorulması üzerine, “Kültürlerimiz tamamen farklı. En büyük farklılığın da ekonomilerimizde olduğunu düşünüyorum. Biliyorsunuz ki Türkiye bizim için çok ucuz bir ülke. Ayrıca yemekleriniz çok güzel” dedi.
Konuşmaların ardından Polonya ve İtalya’ya ait 2 şarkılık mini bir konser düzenlendi.
Dil Kafe etkinliklerinin devam edeceği öğrenildi. (Hüseyin Kömür)