“Elinize bıçakları alıp hayvanları katletmeyin“

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, hazırlık yapan kasaplar en yoğun günlerini yaşamaya başladı. Aydınlı kasaplar, doğru kurban kesimi için acemi kasaplara çağrıda bulunarak, “Emin olmadığınız, kendinize güvenmediğiniz, usta olmadığınız bir işte elinize bıçakları alıp hayvanları katletmeyin“ dedi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aydın’ın Efeler ilçesindeki kasap işletmecileri, kurban ibadetini uygun şekilde yerine getirmek ve hayvanlara acı çektirmemek için vatandaşların referans alarak kasap seçmesi gerektiğinin altını çizdi.

Efeler’de yaklaşık 25 yıldır kasaplık yapan Serkan Üstün, kurban kesimi için işin ehli kasaplarla çalışılması gerektiğini vurgulayarak, “Biz işinde ehil olmayan insanların herhangi bir iş yapmasını önermiyoruz. Bu kasaplık da olsa, başka bir iş de olsa işi bilen yapsın. Bir de bu can almanın bir vebali vardır. Emin olmadığınız, kendinize güvenmediğiniz, usta olmadığınız bir işte elinize bıçakları alıp hayvanları katletmeyin. Bazı insanlar ücretini düşünüyor, ucuz pahalı ayrımı yapılıyor ama burada hayvanın vebali var. Kurban kesilirken kimse günaha girmesin. Usta kasaplarla, bildikleri emin oldukları kasaplarla çalışsınlar“ dedi.

“DOĞRU KASAPLARI VE SAĞLIKLI HAYVANLARI TERCİH ETSİNLER“

Üstün, iyi kasabın seçilebilmesi için referans almanın önemini vurgulayarak, “Çalıştıkları kasabın bilinmesi veya referans alması gerekiyor. Kurban Bayramı’nda insanlar ibadet ederken emin olması, tanıması veya referans alınması lazım. Bence hayvanlara eziyet etmesinler, işi ehil insanlar yaptırsınlar. Doğru kurbanlık hayvanları seçsinler ve sağlıklı hayvanları tercih etsinler“ ifadelerine yer verdi.

“YAPILAN EN BÜYÜK HATALARDAN BİRİ ETLERİN POŞETLERE KONMASIDIR“

Kesilen etlerin saklanma koşulları hakkında konuşan Üstün, “Kurban Bayramında en çok yapılan hatalardan biri, sıcak yeni kesilmiş etin daha soğumadan poşetlerin içine veya üst üste konup raflara, dolaplara konmasıdır. Bu halde en aşağıdaki ile en üstteki et iki bölge arasında kırışma yapıyor. Biz mümkünse bütün halde soğutulmasını ondan sonra dolaba konulmasını öneriyoruz. İmkân varsa dolapta da raflara tepsilerin içinde açık şekilde konmasını tercih ediyoruz. Bir saatte bir alt üst şeklinde değiştirsinler ki etin iki tarafı da eşit şekilde soğusun. Poşetlere ve saklama kaplarına katiyen konulmasın. Gerekli kısımlarını bize getirirler, biz burada gerek kemik kesme, gerek kıyma gibi hizmetleri sunuyoruz“ açıklamalarında bulundu.

“ET TÜKETİLMEDEN ÖNCE 24 SAAT DİNLENDİRİLMELİ“

Üstün, kurban etinin yenmeden önce bir gün buzdolabında dinlendirilmesi gerektiğini şu sözlerle vurguladı;

“Etin tüketilmeden önce en az 24 saat dinlenmesi lazım. Etin yumuşak olması için hayvanın kaslarının ölmesi gerekir. Sıcak sıcak hayvanı kesiyoruz hemen kavurma yapıyoruz, bu doğru değil. Etler normal dolapta 4-5 gün içinde tüketilmelidir. Ama dondurucuda – 18 derecede muhafaza edilirse, et uzun süre dayanabilir.“

“BIÇAK BİLEME USTASI DA BEN KASABIM DİYOR“

Aydın’da kasaplık yapan Mevlüt Elmacı, bıçak bileme ustalarının da kasaplık işine girdiğini vurgulayarak, “Biz kasaplar bu işi bilene yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü her eline bıçağı alan kasabım diye dolaşıyor. Bu yüzden de yaralanmalar insanların hayvanlara zarar vermesi olayları meydana geliyor. Herkes kendi mesleğini yapsın. Bıçak bileme ustası da eline bıçak alıp ben kasabım diyor. Etleri kesinlikle poşetlere koymasınlar. Eti kestikten sonra bir havalandırsınlar. Kapalı kaldığı zaman et kanı kendini salıyor ve eti kokutuyor“ şeklinde konuştu.

“Elinize bıçakları alıp hayvanları katletmeyin“

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir