“Kesilen kurban eti hemen tüketilmemeli”

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmet veren Diyetisyen İlayda Kaya, Kurban Bayramının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlara beslenme önerilerinde bulundu.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kurban Bayramında etin saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Kaya, “Kırmızı etler iyi kalite hayvansal proteindir ancak doymuş yağ içeriği de oldukça yüksektir. Kalp-damar , diyabet , böbrek ve tansiyon hastaları risk altındadır. Etin pişirme yöntemine , saklama koşullarına uygun şekilde muhafaza etmeye ve dengeli beslenmeye özen göstererek rahat bir bayram geçirebiliriz” ifadelerini kullandı.

“ETİ HEMEN TÜKETMEYİN”

Kaya, kesilen etin hemen tüketilmemesi gerektiğini söyleyerek, “Hayvan kesildikten kısa bir sonra meydana gelen kimyasal değişimler ette geçici sertliğe neden olur. Bu duruma ölüm sertliği yani rigor mortis denir. Etteki sertlik ortalama üç gün içinde kaybolur, et yumuşamaya ve olgunlaşmaya başlar. Bu yüzden yeni kesilen et hemen tüketilmemelidir. Etin bekletilerek tüketilmesi sindirim problemlerin oluşmasını önler “ diye konuştu.

“ETİ IZGARADA PİŞİRİN”

Etin pişirilme yönetimi anlatan Kaya, “Etlerin çiğ yada az pişmiş olarak tüketilmesi sağlık sorunlarına yol açabilir. Eti pişirime yöntemi olarak haşlama ve ızgara gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmelidir. Etler büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler -18 derece derin dondurucuda 3 ay süreyle saklanabilir” dedi.

Kaya beslenme önerilerini şu şekilde sıraladı:

Bayramda güne mutlaka hafif bir kahvaltıyla başlanmalıdır . Bir anda aşırı yemek yerine az az ve sık sık beslenilmelidir. Su tüketiminin 2- 3 lt olmasına özen gösterilmelidir. Asitli içecekler, meyve suları, çok fazla çay / kahve tüketiminden kaçınılmalıdır. Lokmalarımızı iyice çiğneyerek yutmalıyız. Kırmızı etteki demirin daha iyi emilebilmesi için mutlaka yanında C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Bol limonlu salata bu ihtiyacınızı karşılar. Şerbetli tatlılar yerine daha hafif sütlü tatlıları tercih etmeli , hamur işleri yerine meyve ve sebze tüketimini arttırmalıyız. Fiziksel aktiviteyi ihmal etmemeliyiz. Orta tempolu yürüyüşler yapılabilir.

“Kesilen kurban eti hemen tüketilmemeli”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir