BİROL GÜNGÖRDÜ / ÇANAKKALE – BHA
“Guillain Barre” sendromu teşhisi konulan Aşir Çimen isimli hasta Çanakkale MAE Devlet Hastaesinde ilk kez uygulanan “plazmafarez tedavisi” sonrasında sağlığına kavuştu.
56 yaşındaki Aşir Çimen , kol ve bacaklarında güçsüzlük şikâyetiyle Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi nöroloji kliniğine başvurdu.
Nörolojik muayene sonrası yapılan EMG tetkikiyle nadir görülen ‘Guillain Barre’ sendromu teşhisi konulan hasta Çanakkale MAE Devlet Hastanesinde ilk kez uygulanan “plazmafarez tedavisi” sonrasında sağlığına kavuştu.
Gullian Barre sendromu hakkında bilgi veren Nöroloji Uzmanımız Dr. Güleda Erensoy: “Aşir Çimen isimli hastamız bize kol ve bacaklarında güçsüzlük şikayetiyle başvurmuştu. Özellikle her iki bacağını hareket ettirmekte çok zorlanıyordu ve yatalak durumdaydı.
Nörolojik muayenesi ve yapılan EMG tetkiki sonucunda, 3-4 gündür mevcut olan bu şikayetlerinin, kol bacak kaslarına giden sinirlerine karşı kendi vücut antikorlarının saldırması nedenli sinir hasarı olduğunu fark ettik. Kendi koruyucu antikorları, sinirlerine, tıpkı yabancı bir hücre, virüs ya da bakteriymişçesine saldırıyordu ve sinir hasarları nedeniyle kol ve bacaklarını kullanamıyordu. Böyle durumlarda kullandığımız tedavilerden biri plazmaferezdir. Hastanın kanında dolaşan antikorlarını temizlemek için hastanın kanını alır ve antikorlardan temizleyerek hastaya geri veririz. Hastanemizde ilk kez bu vakada Plazmafarez işlemini uyguladık. Hastane yönetimimiz ve Başhekim Yardımcımız Dr. Yener Tutaş’ın desteği, Hematoloji Uzmanımız Dr. Serkan Güven’ in plazmaferez tedavi planıyla ve Afarez hemşirelerimizin uygulamalarıyla tedaviye başlamış olduk. 7 seans olarak planladığımız tedavinin 4.seansı tamamlandı ve hastamız destekle yürüyebilir hale geldi. Her birimiz ve hastamız bu başarımız nedeniyle çok çok mutluyuz hakikaten” dedi.
Hastamıza uygulanan plazmaferez işlemini anlatan Hematoloji Uzmanımız Dr. Serkan Güven ise “Hastanın veya vericinin kanının, tıbbi bir cihazdan geçirilerek bir veya daha fazla bileşene ayrıldığı ve kalanın ayrıştırıldığı veya bileşenin değiştirildiği bir işlem olarak nitelendirilir. Hastanemizde bu işlem ilk olarak Guillain-Barre Sendromu olan hastamıza başarıyla uygulanmıştır. Ve hastamız bu işlem sayesinde sağlığına kavuşmuştur. Emeği geçen herkese teşekkürler” dedi.
Başhekim Op. Dr. Hasan Keser de konuyla ilgili yaptığı açıklamada” Yetkin ve donanımlı sağlık ekibimizle gerçekleştirilen başarılı tedavilere bir yenisini daha ekleyerek her geçen gün hastanemizin Çanakkale halkına sağladığı oldukça faydalı çalışmalardan birine daha imza atan çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.