Bakan Bolat, Yoğun İlgiyle Karşılandı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkgözü Gümrük Kapısı’nın açılışı gerçekleştirmek üzere Ardahan'a geldi. Bakan Bolat'a vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Milletvekili Kaan Koç'un katılımları ile yeniden modernizasyonu yapılan Türkgözü Gümrük Kapısı’nın açılışı gerçekleştirildi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakan Bolat, Yoğun İlgiyle Karşılandı

ÖZKAN KARAKAYA/ARDAHAN – BHA

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yeniden modernizasyonu yapılarak hizmete giren Türkgözü Gümrük Kapısı’nın açılış programına katılmak üzere ilimize bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. İlk olarak Ardahan Valiliğini ziyaret eden Bakan Bolat, şeref defterini imzaladı, ardından Valimiz Hayrettin Çiçek, AK Parti Milletvekili Kaan Koç ve diğer yetkililerle valilik makamında bir süre görüşme gerçekleştirdi.

Bakan Bolat, daha sonra tarihi Kongre Binasını gezdi, ardından Çıldır Aktaş Sınır Kapısı’nı ziyaret etti. Sınır Kapısındaki faaliyetler hakkında bilgi alan Bakan Bolat, daha sonra Vali Hayrettin Çiçek, Milletvekili Kaan Koç, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki bakanlık yetkilileriyle birlikte Türkgözü Gümrük Kapısı’nın açılışını yapmak üzere Posof’a hareket etti.

Bakan Bolat, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Gümrük ve Ticaret İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yap-işlet-devret modeli ile yeniden modernize edilen Türkgözü Gümrük Kapısı’nda düzenlenen açılış programına katıldı. Açılışta konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin geçen yıl itibariyle 620 milyar dolar ihracat ve ithalat toplamı olan dış ticaretinin gerçekleştirildiğini, son 20 yılda hükümetlerinin Türkiye’nin alt yapı, üst yapı yatırımları, ulaştırma alt yapı yatırımları için 180 milyar dolarlık projeleri başarıyla gerçekleştirdiğini söyledi.

Bakan Bolat, “Gümrük kapılarının modernize edilmesinde TOBB ile işbirliği yaparak 13 tane gümrük kapısını modernize ettik. Gürbulak’ta çalışmalar devam ediyor. İnşallah onun da açılışını birlikte yapacağız. Birlikte Türkiye’mizin dış ticaretinin artması ve Türkiye’nin gerek ulaştırma koridoru, ticaret koridoru, transit ticaret koridoru olması noktasında çok önemli bir faaliyeti birlikte icra ediyoruz. Dış ticaretimiz ne kadar artarsa ülkeler arasındaki barış ve dostluk artacak, refah artacak. Ülkelerin büyümesi, zenginliği artacak. Türkiye’miz uluslarası ticaret açısından çok önemli bir ulaştırma koridorunun tam merkezinde yeralıyor. Doğu, batı ekseninde kıtaları birbirine bağlayan stratejik, coğrafi bir konuma sanibiz. Bu da bize Allah’ın bir nimeti. Burada bizi Kafkaslara, Rusya’ya, kuzeye ve Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine ve uzak doğuya İpek yoluyla bağlayan çok önemli bir geçiş noktası olarak da komşu ülke Gürcistan’la çok önemli bir sınırı paylaşıyoruz. Bu sınırımızda 3 tane gümrük kapımız var. Her iki ülkeye de hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da “Bugün Ardahan’ı ve ülkemizi, Kafkaslara ve Asya’ya daha güçlü bir şekilde bağlayacak, bu topraklara daha fazla refah ve zenginlik getirecek, çok önemli bir adım atıyoruz. Türkgözü Gümrük Kapısı’nı modernize etmek  için de 180 milyon lira yatırım gerçekleştirdik. Yani devleti bu kadar para harcamaktan kurtardık. Bu kapılardan elde edilen gelirden de, devletimiz 340 milyon dolar daha fazla, vergi geliri sağladı. Demek ki Oda-Borsa camiası olarak, devletimizin kasasına 1 milyar dolar kazandırmış olduk. Bundan da sadece devlet değil, özel sektörümüz ve üyelerimiz de kazandı. Ülkemizden kara yolu ile yapılan ihracatın yüzde 85’i, modernize edilen bu kapılardan geçiyor” dedi.

Türkgözü Gümrük Kapısı

Türkiye’nin Gürcistan’dan Kafkaslara açılan Posof Türkgözü Sınır Kapısı’nın modernize edilmesi için TOBB 2021’de başlanan çalışmalar, tamamlandı. Çift yönlü peronlar, gümrük binalarının yanı sıra restoran, satış mağazası, hangarlar ile personelin kullanacağı lojmanların da yer aldığı Ardahan’ın Posof ilçesindeki Gürcistan sınırındaki gümrük kapısı, son teknolojik imkanlarla donatıldı. Fiili olarak 1995 yılında hizmet vermeye başlayan gümrük kapısı, daha iyi hizmet sunulması için TOBB tarafından modernize edildi. 24 bin metrekare alana sahip sınır kapısının yaklaşık 8 bin metrekaresi yeşil alandan oluşuyor.

Bakan Bolat, Yoğun İlgiyle Karşılandı