GAOSB’de hedef yeşil OSB

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GAOSB'de hedef yeşil OSBAYDIN AKYÜREK / GAZİANTEP BHA, – Başkan Şimşek döneminde yatırım rekoru kıran Gaziantep OSB’de yeni hedef yeşil OSB. Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Bu alanda tüm hazırlıklarını yaparak süreci takip eden Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni hedef Yeşil OSB ünvanı almak.
HAZIRLIKLAR TAMAM
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cengiz Şimşek, Yeşil OSB; kaynak ve enerji verimliliği, yalın üretim, endüstriyel atık işbirliği ve çevreye duyarlı uygulamaları ile öne çıkan çevresel, ekonomik, sosyal ve yönetimsel açıdan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen kriterler kapsamında Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından sertifikalandırılan OSB’leri kapsayacaktır. Bu tanım ile Yeşil OSB kavramının Sanayi Bölgeleri Kanunu’na eklenmesi teklifi TBMM’den geçmiştir.’’ Dedi.
‘’YENİ HEDEFİMİZ YEŞİL OSB ÜNVANI ALMAK’’
Süreci yakından takip ettiklerini ve tüm hazırlıkları tamamladıklarına dikkat çeken Başkan Şimşek, ‘’2023 Yılı ilk çeyreğinde ön başvuruların alınmaya başlanmasıyla beraber GAOSB Müdürlüğü olarak başvurumuzu yapmış bulunmaktayız. Yeşil OSB kriterlerinin netleştirilmesinden sonra TSE tarafından gerçekleştirilecek denetime müteakip Yeşil OSB unvanını almak önemli hedeflerimiz arasında bulunmaktadır. Gaziantep OSB diğer alanlarda olduğu gibi Yeşil OSB konusunda da öncü bir OSB olacaktır’’ diye konuştu.
YENİ KANUN NELER GETİRİYOR?
Kanunda, Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) planlama, kuruluş ve kamulaştırma süreçlerinin hızlandırılmasına ilişkin düzenlemeler de yer alıyor.
Gümrük vergileri ile bunların ödenmelerine bağlı tahsil edilen gecikme faizinin veya gecikme zammının geri verilmesinde; geri vermeye konu fazla tahsilatın yükümlüden kaynaklanması durumunda, geri verme başvurusunun yapıldığı tarihten, yükümlüden kaynaklanmaması durumunda ise tahsilat tarihinden geri verme kararının tebliğ edildiği tarihe kadar geçen süre için geri verilecek tutar üzerinden kanuni faiz oranında hesaplanan faiz ile birlikte ödeme yapılacak.
Ortak kullanım alanı oranı, OSB büyüklüğünün yüzde 5’inden az; hizmet ve destek alanlarının oranı ise OSB büyüklüğünün yüzde 15’inden fazla olamayacak.
Yeşil OSB projelerine öncelik verilecek
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca OSB olarak sınırları kesinleştirilen alanlarda, acele kamulaştırma kararına istinaden mahkemece takdir edilen taşınmaz bedelinin banka hesabına yatırılması ve acele el koyma kararı verilmesinin ardından yatırımların gecikmemesi için OSB tarafından altyapı inşaatı ve tahsis yapılabilecek, yatırımlar için ruhsat ve izinler verilebilecek.
Yeşil OSB olmak için hazırlanan projeler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca kredilendirilecek ve öncelikli olarak değerlendirilecek.
Arsa satışları, müteşebbis heyetin belirleyeceği ve şeffaflık ilkesi kapsamında yönetmelikte belirlenen esas ve usullere uygun gerçekleştirilecek.
OSB içinde parsel tahsisleri, şeffaflık ilkesi kapsamında yapılacak.
OSB tüzel kişiliği, sanayi veya hizmet destek alanında bulunan parsellerde üstyapı inşa edebilecek, üretime geçme şart ve taahhüdü veren katılımcılara parselleri üst yapılı kiralayabilecek veya üst yapılı satabilecek. Katılımcılar tesislerini üretim amaçlı olmak üzere bir veya birden fazla kiracıya kiralayabilecek. Bedelsiz ve kısmen bedelli parsel tahsisi uygulaması yürürlükten kaldırılacak. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

GAOSB’de hedef yeşil OSB