Sivas’ta Cazibe Bölgesinde fabrikalar açılmaya devam ediyor

Sivas'ta Cazibe Bölgesi Olan, Demirağ Organize Sanayi Bölgesi'nde Fabrikalar Yükselmeye devam ediyor.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sivas’ta Cazibe Bölgesinde fabrikalar açılmaya devam ediyor

Hakan BAKAR/SİVAS-BHA

Tezmaksan’ın Açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın Katılımı İle Yapıldı.

Çeşitli programlar ve açılışa katılmak üzere Sivas’a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Demirağ Organize Sanayi’de hizmet verecek olan robot teknolojileri üretim fabrikası Tezmaksan’ın açılışına katıldı.

Türkiye makine pazarının önemli şirketlerinden olan Tezmaksan, 40 yılı aşan tecrübesiyle bir yandan ihracat pazarlarını geliştirirken diğer yandan yatırımlarına devam ediyor.

Talaşlı imalat sanayinin öncü firmalarından Tezmaksan, Sivas’ta 15 milyon Euro yatırım ve 37 milyon 500 bin TL’lik inşa bedeliyle tamamladığı Sivas fabrikasında CubeBOX seri üretimine başladı. Endüstri 4.0 üretim yapacak fabrikanın açılışı görkemli bir törenle gerçekleştirildi.

Açılışa Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kaçır, Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Sivas milletvekilleri Hakan Aksu, Rukiye Toy, il protokolü, Tezmaksan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aydoğdu, aile bireyleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Vali Yılmaz Şimşek: Demirağ Organize Sanayi Bölgesi’nde Fabrikalar Yükseliyor

Açılışta konuşan Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Demirağ Organize Sanayi Bölgesi’nin cazibe bölgesi olarak ilin gözbebeği durumunda olduğunu kaydetti.

Her geçen gün fabrikaların bölgede yükseldiğini kaydeden Vali Şimşek, “Bazıları da bir bir üretime geçiyor. İşte bugün burada bu fabrikalardan birinin açılışını sayın bakanımızın teşrifleriyle gerçekleştiriyoruz. Hemşerimiz Sayın Mustafa Aydoğdu doğup büyüdüğü bu güzel toprakları unutmayıp, bölgemizde yerini aldı. Üretimde istihdamda ihracatta ben de varım dedi. Bu fabrikayı şehrimize kazandırdı. Kendisine teşekkür ediyoruz.” dedi.

Demirağ Organize Sanayi Bölgesi’ne yatırımcılardan büyük ilgi gördüğünü kaydeden Vali Şimşek, “Özellikle Sivaslı olup da İstanbul’da yatırım yapmış olan iş adamlarımızdan büyük bir ilgi var büyük bir rağbet var. Bölgemiz şimdiden yüzde 85 seviyelerinde doluluk oranına ulaştı. Bölgemizde şu an itibariyle 8 fabrikamız üretime başlarken 25 fabrikamız inşaat, 83 firmamız ise ruhsat aşamasına geçti. İstihdam durumu şu an için 1500 dolaylarında. Ancak mevcut tahsislerde üretime geçtiği zaman bu rakam 23 bin civarında olacak. İnşallah Demirağ’da tüm parsellerin dolması ile birlikte 40 bin kişinin üzerinde istihdam hedefliyoruz nihai olarak. Diğer yandan Demirağ OSB’nin yanında inşaatı devam eden 550 bin metrekarelik alandaki 1 milyon ton taşıma kapasiteli ülkemizin 14. Lojistik Merkezi’nin de tamamlanmasıyla Sivas’ın adeta sanayi ve ticaret merkezi olacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Vali Yılmaz Şimşek sözlerine şöyle devam etti:

“Sivaslıları nesiller boyunca gurbete yönelten istihdam meselesinin, yeni sanayi hamleleriyle artık çözüm yoluna girdiğini hep birlikte görüyoruz. Gurbet ve hasret türküleriyle bilinen Sivas, bundan böyle ürettiği ürünlerle konuşulmaya, yüksek teknoloji ürünlerle anılmaya başlandı. Kuşkusuz bu teknolojiyi bugün buraya taşıyan firmalardan birisi de Tezmaksan’dır. Talaşlı imalat sektörünün lider firmaları arasında yer alan ve Türkiye’nin yenilikçi gücünü gösteren bu tesis inanıyorum ki yüksek teknolojili üretimleri ile Sivas’ın gururu olacak ve şehrimizin adını dünyaya duyuran fabrikalar arasında İnşallah yerini alacaktır. İnşallah bu güzel yatırıma Demirağ Organize Sanayi Bölgemizde yenileri eklenecek ve Sivas’ımız büyüyen, gelişen bir kent olmayı sürdürecektir. Bu vesileyle doğduğu kente üretim ve istihdam ile geri dönerek vefasını gösteren ve ilimizde yatırım yapan Tezmaksan gibi tüm hemşehrilerimize, sanayicilerimize teşekkür ediyorum ve buradan bir kez daha hemşehrilerimize şehrimize daha çok yatırım yapmaları hususunda çağrıda bulunuyorum. Ümit ediyorum ki yatırımcılarımız bu çağrımı karşılıksız bırakmayacaktır. Ben de bu çağrımıza kulak veren ve İlimize yatırım yapacak olan yatırımcılarımıza şimdiden teşekkür ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken sizleri bir kez daha sevgiyle saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum. Açılışını yaptığımız firmamıza bereketli ve bol kazançlar diliyorum. Çalışanlarına da kazasız belasız bir çalışma hayatı temenni ediyorum.”

Bakan Mehmet Fatih Kaçır: Üretim ve Teknoloji Geliştirme Kabiliyetimizi Güçlendireceğiz

Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda, ülkenin teknoloji üretme ve geliştirme kabiliyetini adım adım güçlendirdiklerini kaydeden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kaçır, “Araştırma ve inovasyon altyapısı, girişimcilik kültürü ve nitelikli insan kaynağıyla savunma ve havacılık sanayimizin öncü rol üstlendiği bir dönüşüme tanıklık ediyoruz. Savunma ve havacılık sanayiinde kritik platformları kendi imkânlarıyla üretebilen bir ülke olmayı başardık. Kritik platformların alt sistemlerini, çekirdek teknolojilerini; yine yerli ve milli imkanlarla üretebilen, geliştirebilen ve bütün bu sistemleri dünyaya ihraç edebilen bir ülke konumuna geldik.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı tutumu ile sanayici ve yatırımcıların ülkeye güveniyle elde edilen başarıyı sivil alanlara taşıdıklarını söyleyen Bakan Kacır, “60 yıllık hayalimiz Togg’u yollara çıkardık. Dünyanın da büyük bir ilgi ve gıptayla izlediği bir başarı hikâyesini yazdık. Yeni nesil sanayi politikalarımızın bir ürünü olan Togg örneğinden sonra, Türkiye’nin güçlü potansiyelinin olduğu kritik ve yenilikçi teknoloji alanlarında üretim ve teknoloji geliştirme kabiliyetimizi adım adım güçlendireceğiz. Katma değerli ve nitelikli üretimin anahtarı haline gelen endüstriyel robot alanında lider teknoloji girişimleri çıkaracağız. Bu alanda teknoloji girişimleriyle, üretim altyapısıyla dünyada söz sahibi konuma ulaşacağız. Artık ileri robotik teknolojilerine yatırım yapan ülkeler, işgücü maliyetlerini azaltarak ve verimliliği artırarak daha yüksek ve katma değer odaklı ekonomik büyümeyi başarıyor. Yapay zeka, makine öğrenimi ve sensör teknolojileri gibi çeşitli alanlarda inovasyonu robotik yatırımları da, araştırma ve geliştirme kültürünü teşvik ederek, birçok endüstriye fayda sağlayabilecek atılımların önünü açıyor. Aynı zamanda bu yatırımlar, ülkelerin savunma sanayi başta olmak üzere birçok kritik teknolojide dışa bağımlılığını azaltmak için anahtar rol üstleniyor.” diye konuştu.

Endüstriyel robot teknolojilerinde yetkinlikleri daha ileriye taşımanın kritik öneme sahip olduğunu söyleyen Bakan Kacır, “Bu bilinçle, son 22 yılda yatırım teşvik sistemimizle endüstriyel robot imalatı alanında 5,5 milyar lira tutarında 72 yatırımın önünü açtık. Yüksek teknoloji alanlarında Ar-Ge den seri üretime uçtan uca destek sunan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programıyla, robot teknolojileri ve otomasyon sistemleri alanlarında toplam 44 milyon dolar dolarlık 9 yatırımı destekliyoruz. TÜBİTAK burs ve destek programları kapsamında endüstriyel robot alanında 962 proje ve bin 613 bilim insanı ve gencimize 3,3 Milyar lira destek verdik. Robot teknolojilerinde 5 Ar-Ge merkezi ve teknoparklardaki 29 teknoloji girişimine 1,2 milyar liranın üzerinde destek sağladık. Türkiye’de ilk defa üretimi gerçekleştirilecek 8 eksenli tornalama merkezinden yeni nesil CNC modellerine kadar geniş bir yelpazede ülkemizin robotik teknolojiler alanındaki yetkinliklerine güç katıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek fabrikanın açılışı yapıldı.

Sivas’ta Cazibe Bölgesinde fabrikalar açılmaya devam ediyor