Hayatta iken bir kez daha anılmak güzel oldu

Eczacı, eğitimci, halkbilim araştırmacısı ve yazar kimliği ile öne çıkan Müjgan Üçer için Sivas Valiliği himayelerinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinesinde Müjgan Üçer Sempozyumu düzenlendi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hayatta iken bir kez daha anılmak güzel oldu

Hakan BAKAR/SİVAS-BHA

Geçtiğimiz yıllarda da yapılan Müjgan Üçer sempozyumuna bir yenisi daha eklendi.

Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde düzenlenen sempozyumun açılışına Sivas Valisi Yılmaz Şimşek ve il protokolü katıldı.
Açılışta konuşan Vali Şimşek “Doğup büyüdüğü kente büyük bir vefa gösterip şehrin kimliğini, kültürünü, medeniyetini geleceğe taşımış olan Müjgan Üçer, şüphesiz bu şehrin unutulamayacak isimleri arasındadır” dedi.

Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde başlayan Müjgan Üçer sempozyumu öğleden sonra Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nda devam etti.

Müjgan Üçer sempozyumu programı şu şekilde gerçekleşti.

Açılışın ardından Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Sedat Veyis Örnek Salonu’nda saat 13.30’da sempozyum oturumları gerçekleşmeye başladı. 1.Oturumda Oturum Başkanı Hayrettin İvgin olacak. N. Yücel Mutlu “Bilge Hâtun” Müjgan Üçer’in Kitapları ve Makaleleri, Prof Dr. İsmet Çetin Müjgân Üçer Ve Sivas Mânileri, M. Erman Aslanoğlu Sivas Folkloru Dergisi Çevresinde Oluşan İbrahim Aslanoğlu Ekolü Ve Müjgân Üçer, Arzu Aygen Müjgân Üçer’in “Anamın Aşı Tandırın Başı – Sivas Mutfağı” Kitabıyla Mutfak Kültürümüze Katkılarını anlattılar.

2.Oturumda ise Oturum Başkanı Prof. Dr. Pervin Ergun olurken, Dr. Doğan Kaya “Müjgân Üçer’in İki Şaire Ait İki Kitabı”, Dr. Birsen Akpınar Eşik, Beşik, Keşik Bağlamında Müjgân Üçer’in Hayat Ufku’nu, Dr. Ögr. Üyesi Şule Gümüş Müjgân Üçer’in “Beşik Eşik Keşik” Adlı Çalışmasından Hareketle Sivas’ta Geçiş Dönemleriyle İlgili Halk İnanışlarını, Gonca Tokuz Beşik Eşik Keşik 20. Yüzyılda Sivas’ta Geçiş Dönemlerine değindiler.

3.Oturum ise Başkanı Prof Dr. İsmet Çetin tarafından, Prof. Dr. Pervin Ergun Müjgân Üçer’in Çalışmalarında Geyikle İlgili İnanç Ve Uygulamaların Mitolojik Kökleri, Prof. Dr. Mehmet Yılmaz Şehir Monografisi Bağlamında Müjgân Üçer’in Çalışmaları Ve Aidiyet Kültürü, Dr. Yaşar Kalafat Beşikten Mitolojiye Sivas Halk İnançlarını dillendirdiler.

4.Oturumda Prof. Dr. Mehmet Yılmaz başkanlığında gerçekleşti. Prof. Dr. Adnan Mahiroğulları Küresel Kültürün Milli Kültürümüzü Aşındırıp Yozlaştırmasına Direnen Aydın: Müjgân Üçer, İbrahim Yasak Müjgân Üçer’in Yazdığı Makale Ve Kitaplardan Yapılan Atıflar Üzerine Bir Değerlendirme ve Ahmet Necip Günaydın ise ‘Benim Gözümle Müjgân Üçer Ve Milli Mücadelede Sivas Konulu Yazıları’ konularına değindiler.

Bu salonun 5.Oturumunda ise Prof. Dr. Adnan Mahiroğulları başkanlık yaptı. Doç. Dr. Atiye Nazlı Sivas’ın Gül Hazineleri, Seniha Yalçın Kültür Bahçemizin Yorulmaz Emekdarı: Müjgân Üçer, Fatma Pekşen Müjgân Üçer İle Çalışmak, İlyas Ege Büyük İnsanların İdealleri De Büyük Olur konularını işledi.

Değerlendirme oturumu ise Prof. Dr. Pervin Ergun, Dr. Yaşar Kalafat ve N. Yücel Mutlu tarafından yapıldı.

Diğer çalışmalar  yine Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Kutlu Özen Salonu’nda gerçekleşti.

1.Oturum Başkanı Prof. Dr.Âdem Ceyhan oldu. Prof. Dr. Ali Birinci Müjgân Üçer’i Tanımak, Prof. Dr. Nesrin Karaca Sivas’ın Engin Kültürel Zenginliğinin İzinde Bellek İnşacılarından İki Değer: Müjgân Üçer Ve Hayat Ağacı, Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu Müjgân Üçer’in Sivas’taki Tarihi Eserlerin Sanatsal Ve İşlevsel Özellikleriyle İlgili Değerlendirmeleri, Necdet Kurt Gerçek On Beşli Ağıtı konusunu ifade ettiler.

2.Oturum Başkanı Salih Şahin oldu. Doç. Dr. Nursel Uyanıker- Beyza Atan Müjgân Üçer’in Sivas Halk Mutfağı Çalışmalarındaki Tören Yemeklerinin Gastronomi Açısından Değerlendirilmesi, Dr. Serhat Sabri Yılmaz Müjgân Üçer’in Sivas Yemek Kültürü İle İlgili Çalışmaları, Dr. Sait Sayar Müjgân Üçer’in Anamın Aşı Tandırın Başı Adlı Kitabında Şarkışla Mutfağı oldu.

3.Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu yaptı. Salih Şahin Müjgân Üçer’in Atalar Sözü Yerde Kalmaz Kitabı Ve Yayın Süreci Üzerine Düşünceler, Doç. Dr. Uğur Başaran Sivas Atasözlerinde Kadının Toplumsal Konumu, Tekin Şener Müjgân Üçer’e Armağan” Kitabı Etrafında Müjgân Üçer’in Entelektüel Ve Sosyal Karakteri konusunu işlediler.

4.ve son oturumda ise Oturum Başkanı Prof. Dr. Nesrin Karaca, Prof. Dr.Âdem Ceyhan Şerife Ceyhan’dan Derlenen Halk Edebiyatı Ürünleriyle Müjgân Üçer’in Derlemeleri Arasında Bir Mukayese, Hüseyin Cılga Müjgân Üçer’in Derlediği Divriği Fıkralarıyla Kangal Fıkralarının Benzerlikleri, Ahper Nuri Delican ise Müjgân Üçer’in Halk Bilimine Katkılarının Görsel Açıdan İncelenmesi’ni anlatttı.

Toplam 9 oturumdan oluşan sempozyum gün boyunca ilgiyle takip edildi.

Hayatta iken bir kez daha anılmak güzel oldu