Yönetmen Ertuğrul Karslıoğlu Şanlıurfa’ya geliyor
Moderatörlüğünü Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Benek’in yapacağı söyleşi öncesi, Ertuğrul Karslıoğlu’nun 1988 yılında çektiği ve 1989 yılında TRT’de yayınlandıktan sonra çok sayıda ödül aldığı “Keçenin Teri” adlı belgesel gösterimi yapılacak.
Üniversite öğrencilerinin, sanatseverlerin ve tüm halkın büyük ilgi göstermesi beklenen “Keçenin Teri” belgesel gösterimi ve Ertuğrul Karslıoğlu söyleşisi, 17 Kasım 2023 Cuma günü saat 16.30’da Şair Nabi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Şanlıurfa’nın geleneksel el sanatlarından keçeciliği ata mesleği olarak yapan ustaların hikâyesinin anlatıldığı, müziği ve keçeci hamamında çalışan ustaların keçeye şekil vermek için göğüsleriyle vurma sahneleriyle hafızalara kazınan Keçenin Teri belgeseli, yıllarca ekranlarda yerini aldı. Kültür sanat faaliyetlerinde gösterimi devam eden belgesel, yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda ödül kazandı.
Ertuğrul Karslıoğlu
1946’da Göle’de doğan Ertuğrul Karslıoğlu, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Özel Yüksek Okulu’nu bitirdikten sonra 1973 yılında sınavla TRT’ye kurgucu olarak girdi. Estetiğin ve yaratıcılığın sinema sanatı için olmazsa olmaz kavramlar olduğunu o dönemde Ünlü yabancı belgesellerin Türkçe versiyonlarını hazırlarken inceledi, belgesel yapımların önemini kavradı. 1976 yılından itibaren prodüktör olarak çalıştı ve yönetmenliğe başladı. Önceleri, magazin ağırlıklı çalışan yönetmen, ayda bir yayınlanan “Gözlem” isimli programın Fatih Arslan ve Canan Tarancı ile birlikte yaklaşık üç yıl yapımcılığını üstlendi. Daha sonra bir belgesel magazin program olan “Petek” isimli yapımın yönetmenliğini yaptı. Dış Yapımlar-Satımlar Müdürlüğüne geçerek, çalışmalarını sürdürdü. Öncelikle dış ülkelere pazarlanan yapımlarda rol aldı. Programlarını bu sorumlulukla hazırladı. İlk yıllarında ortak yapımlara imza Atan yönetmenin ilk belgesel denemesi 1982 yılında “Likya Uygarlığı” oldu. Daha sonra belgesel sinema ile ilgili araştırma ve çalışmaları giderek yaşama biçimine dönüştüğünde, belgesel çalışmaları peş peşe geldi ve bu sürecin ilk filmi “Türk Mimarisi” adlı belgesel çalışması oldu. Özellikle Türkiye ile ilgili belgesellerini hazırlarken bir başka gözle bakabilmeyi Başaran ve böylece ayrıntıları yakalayabilen Karslıoğlu, 1993-2000 yılları arasında ulusal kanallara, başta haber programları olmak üzere diziler, tartışma programları ve sınırlı da olsa belgesel yapımlar üretti. Bugüne dek 16 belgesel yapımında imzası olan yönetmen şu an İstanbul Kültür Üniversitesi’nde Belgesel Sinema ve Sinema Dili üzerine dersler vermektedir.
Prof. Dr. Sedat Benek
1971 yılında Şanlıurfa’da doğdu. 1994 yılında Uludağ Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği bölümünde lisans, 1998 yılında Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktorasını yapan Benek, Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadır.
Şanlıurfa ve çevresinin sorunları ve çözüm önerileri konusunda yayınlanmış çok sayıda ulusal ve uluslararası makale, bildiri ve kitabı bulunan Benek, yine bölgeyle ilgili yirmiden fazla projede koordinatör, uzman, yürütücü ve eğitmen olarak görev aldı.
Belgesel, tanıtım ve dizi alanında da ondan fazla çalışması bulunan Benek, “Harran Ekolü: El-Battani Belgeseli” ile “Paris International Film Award” festivalinde uzun metraj dalında şubat ayının en iyi film ödülünü aldı.
Bilim ve astronomi tarihine katkı sunan El Battani’nin hikâyesinden esinlenilerek, Türkiye’nin farklı yerlerinde çekilen “Harran Ekolü: El-Battani” isimli uzun metrajlı belgesel, yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen festivallerde en iyi belgeseller arasında gösterildi. Belgesel, uluslararası alanda toplam 7 ödüle layık görüldü
Dünyanın en seçkin festivallerinden biri olarak gösterilen “Paris International Film Award” festivalinde gösterilen “Harran Ekolü: El-Battani” belgeseli toplam 7 ödülün sahibi oldu.
Daha önce de birçok belgesel ve film performanslarıyla büyük beğeni alan Yönetmen ve Senarist Prof. Dr. Sedat Benek’in 66 dakikalık uzun çekim süresi olan belgeseli, yurt dışında farklı festivallerde de yer almaya devam ediyor.