Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, mevsim değişimleriyle birlikte hava koşullarının etkisiyle gözlerde kuruluk ve alerji riskinin arttığını belirtti.
Kış aylarında, rüzgar ve soğuk hava şartlarının vücuttaki hormonal dengeleri değiştirdiğini ve göz kuruluğunu tetiklediğini vurgulayan Asena, bu durumda kullanılan tedavilere değindi.
Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, göz kuruluğundan kaynaklanan şikayetlerle başvuran hastalara suni gözyaşı, gözyaşı ritmini artırıcı damlalar ve gözyaşı kanallarına tıkaç koyma yöntemlerinden oluşan bir tedavi uygulandığını açıkladı.
Göz kuruluğunda başka etkenler de etkili
Göz kuruluğunun sadece mevsimsel değişimlere bağlı olmadığını belirten Asena, “Vücut kaynaklı etkenler, bilgisayar başında uzun saatler geçirme, ofis ortamında çalışma, romatizmal hastalıklar, tiroid bazlı ilaçlar ve gençlerin kullandığı bazı sivilce ilaçları da kuruluğu artırabilir” şeklinde konuştu.
Asena, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında sıkça görülen allerjik konjonktiviti, polen, güneş ışığı, ev tozları ve evcil hayvanlar gibi unsurların tetikleyebileceğini söyledi. Kaşkaloğlu Göz Hastanesi hekimleri, bu tür rahatsızlıklara antihistaminik ve kortizon içeren damla tedavisi uyguladıklarını belirtti.
Gözleri su ve elleri sabunlu suyla yıkamanın alerjinin getirdiği etkileri azaltabileceğini vurgulayan Asena, gözleri kaşıma ve ovuşturmanın göz sağlığı açısından doğru olmadığını ifade etti.