Erdoğan müzakere masasına dönüş şartını açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC’ye gerçekleştirdiği ziyaretinde, “Kıbrıs Türk’lerinin müktesep hakları olan egemen eşitlikleri ve eşit uluslararası statülerinin teyidi bizler için olmazsa olmazdır. Müzakere masasına geri dönülecekse bunun yolu, KKTC’nin tanınmasından geçmektedir” ifadelerine yer verdi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk yurtdışı ziyaretini KKTC’ye yaptı. Burada KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile ortak basın açıklaması düzenleyen Erdoğan, “Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşmemizde gündemimizdeki tüm konuları ayrıntılarıyla ele aldık. Bunların başında şüphesiz ki, elektrik sorunuyla ilgili, Türkiye’den kablo yoluyla Kuzey Kıbrıs’a elektrik naklinin sağlanması en önemli adımımız olacaktır. Bununla birlikte inşallah Kıbrıs’ta elektrik kesintisi yaşanmayacaktır” sözlerini kullandı.

“Türk tarafı yapıcı tavır sergilemiştir”

Gündemdeki diğer başlığın Kıbrıs meselesi olduğunu belirten Erdoğan, “Kıbrıs meselesinde her zaman Türk tarafı yapıcı ve sonuç odaklı tavır sergilemiştir. Adanın kadim ve asli unsuru özellikle Kıbrıs Türk’lerinin haklı talepleri açık ve nettir. Kıbrıs Türk’ü asla azınlık olmamıştır ve olmayacaktır. Bu gerçekleri görmezden gelenler, adanın tek egemeni olma hayalleriyle avunmayı sürdürüyor. Bu kesimlere artık saplantılarını bir kenara bırakmalarını ve adanın gerçekleriyle yüzleşmelerini özellikle tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

Erdoğan’dan Müzakere masasına dönüş şartı

Rum tarafının uzlaşmaz bir tavır sergilediğine değinen Erdoğan, “Kıbrıs Türk’lerinin gayretlerine rağmen yarım asırdan fazla bir süre, Rum tarafının uzlaşmaz ve maksimalist yaklaşımları nedeniyle heba edildi. Kimsenin bir 50 sene daha kaybetmeye tahammülü yoktur. Kıbrıs Türk’lerinin müktesep hakları olan egemen eşitlikleri ve eşit uluslararası statülerinin teyidi bizler için olmazsa olmazdır. Müzakere masasına geri dönülecekse bunun yolu, KKTC’nin tanınmasından geçmektedir” açıklamasında bulundu.

“Kıbrıs’ın huzuru ve güvenliği bizim huzur ve güvenliğimizdir”

Kıbrıs meselesinin Doğu Akdeniz boyutunun da ele alındığını kaydeden Erdoğan, “KKTC’nin ve Türkiye’nin hak ve çıkarlarını kararlılıkla savunmaya devam edeceğiz. Bu vesile ile Kıbrıs adası ve etrafındaki hidrokarbon kaynaklarının hakça paylaşımı için Kıbrıs Türk tarafının sunduğu somut önerilerinin hala masada olduğunu hatırlatmak istiyorum. Doğu Akdeniz’i ilgilendiren konularda bölgesel konferans düzenlenmesi yönünde yaptığım öneri de maalesef karşılık bulmadı. Atılan vizyoner adımlarımız karşılıksız kalmadı. Buna rağmen garantör ülke olarak her zaman diyaloğa öncelik verdik. Adada ve bölgede silahlanma faaliyetine girişenler, bu teşebbüslerin getireceği riskleri iyice hesaplamalıdır. Adadaki kardeşlerimizin huzur ve güvenliği, bizim huzur ve güvenliğimiz demektir. Ana Vatan olarak KKTC’nin yanındayız” şeklinde konuştu.

Erdoğan sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

Bizim yol haritamız belli. Bu yol haritası barış üzerine endekslendi. Bu denizlerde barıştan başka çıkış yolu yok. Bunu engellemek isteyenler olursa farklı proje uygulamaya geçmek zorunda kalırız. İstiyoruz ki Ege Denizi barış denizi olarak dünyaya mesajını versin.

 

Erdoğan müzakere masasına dönüş şartını açıkladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir