E-NOTERLİK UYGULAMASINDAN 133 BİN KİŞİ YARARLANDI

NOTERLİK HİZMETLERİNDE E-NOTERLİK, NÖBETÇİ NOTERLİK, GÜVENLİ ÖDEME HİZMETİ GİBİ YENİ UYGULAMALAR HAYATA GEÇİRİLDİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

E-NOTERLİK UYGULAMASINDAN YAKLAŞIK 133 BİN KİŞİ YARARLANDI

BHA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, noterlik hizmetinin adalete erişimin önemli bir parçası olduğunu belirterek, Yargı Reformu Stratejisi’nde (YRS) yer alan hedefler kapsamında noter sayılarının arttırıldığını, noterlik hizmetlerinde e-noterlik, nöbetçi noterlik, güvenli ödeme hizmeti gibi yeni uygulamaların hayata geçirildiğini kaydetti.

Bakan Tunç, güvenli ödeme sistemi noterlik işlemlerinde kredi kartıyla ödeme imkanının getirildiği vurgulayarak, “3 Şubat 2020’den bugüne kadar 33 milyon 481 bin 625 işlemde kredi kartı kullanıldı, işlem hacmi 20 milyar 913 milyon 595 bin 105 lira oldu” dedi.

Bakan Tunç, 2002’de 1231 olan noterlik sayısının da kademeli olarak 2024 itibarıyla 2 bin 385’e çıkarıldığını vurguladı.

Adalet Bakanı Tunç, noterlik sisteminin güçlendirilmesiyle vatandaların işlerini kolaylıkla çözüme kavuşturmalarına imkan sağlandığını belirterek şöyle konuştu:

“Noterlik, hukuki güvenliğe katkıda bulunan önemli bir kamu hizmetidir. Bakanlık olarak Türkiye Noterler Birliği’yle birlikte uygulama sorunlarını sürekli analiz ediyor ve hizmeti geliştirecek uygulamaları hayata geçiriyoruz. Vatandaşların hukuki güvenliği için büyük önem taşıyan ve gelenekselleşmiş uygulamalarla bugüne kadar gelen noterlik işlemlerini kolaylaştıran birçok düzenlemeyi hayata geçirmiş bulunmaktayız. Böylelikle, vatandaşlarımızın işlerini kolaylıkla çözüme kavuşturmaları sağlandı”

NÖBETÇİ NOTERLİKE İŞLEM SAYISI 2 MİLYONU AŞTI

Yeni getirilen uygulamalardan olan nöbetçi noterlik, 6 Nisan 2019’da hayata geçirildi. Bugüne kadar nöbetçi noterlerde yapılan işlem sayısı 2 milyon 720 bin 451 olarak kayıtlara geçti.

Adalet Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliğinin ortak çalışma sonucu 3 Şubat 2020’de uygulamaya konulan Noterlik İşlemlerinde Güvenli Ödeme Sistemi kapsamında, bugüne kadar 55 bin 374 güvenli ödeme işlemi yapıldı. İşlem hacmi ise 29 milyar 898 milyon 236 bin 968 lira olarak gerçekleşti.

Aynı tarihte uygulamaya başlatılan noter ücretlerinin kredi kartıyla ödenmesi kapsamında da bugüne kadar 33 milyon 481 bin 625 işlemde kredi kartı kullanıldı. İşlem hacmi ise 20 milyar 913 milyon 595 bin 105 lira oldu.

Noterliklerde kimlik sahteciliğinin önüne geçmek amacıyla pilot uygulama olarak başlatılan parmak iziyle kimlik doğrulama yöntemiyle, 3 bin 779 kimlik doğrulama işlemi gerçekleştirildi. Sistemin 2024 yılı içerisinde tüm noterliklerde hayata geçirilmesi planlanıyor.

YURT DIŞINDA 250 BİNDEN FAZLA NOTERLİK İŞLEMİ

YRS faaliyetlerinde yer alan “Yurt dışında yaşayanların dış temsilciliklerde yaptıkları noterlik işlemlerinin bir örneğinin, bilişim sistemi entegrasyonuyla Türkiye’de en yakın noterden anında alınabilmesi sağlanacaktır.” maddesi kapsamında, yurt dışındaki konsolosluklarda 6 Nisan 2019’dan bu yana da toplam 250 bin 425 işlem düzenlendi.

Türkiye’deki noterliklerden örnek alınması uygulaması kapsamında da yurt içinde noterlikler arasında alınan örnek sayısı ise 445 bin 460 oldu.

E-NOTERLİK UYGULAMASINDAN YAKLAŞIK 133 BİN KİŞİ YARARLANDI

Noterlik ve hukuki işlemlerin daha hızlı ve daha verimli hale getirilmesini sağlayan ve yargıda dijital dönüşüm hedefleri kapsamında 26 Ekim 2020’de başlatılan e-noterlik uygulamasından 132 bin 829 kişi yararlandı.

e-noterlik uygulamasında en fazla ihtarname, ihbarname, araç satışı, mal rejimi, sözleşme ve vekaletname ile ilgili işlemler yapıldı.

E-NOTERLİK UYGULAMASINDAN 133 BİN KİŞİ YARARLANDI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir