Bakan Fidan: Müslüman ülkeler Filistin için barışın garantörü olmalı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Müslüman dünyası, başkenti Doğu Kudüs olan egemen, bağımsız ve coğrafi bütünlüğü haiz Filistin devleti hayat bulana kadar, cesur kararlar almalı ve kararlılıkla onları kademeli şekilde uygulamalı." dedi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakan Fidan: Müslüman ülkeler Filistin için barışın garantörü olmalı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Açık Katılımlı İcra Komitesi Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın bildirisine “İşgalci güç İsrail’in insanlığa karşı suçlarını durdurmak için bütün üye ülkeleri, uygulanabilir ve etkili diplomatik, legal ve zorlayıcı tedbirleri almaya teşvik eder” ifadesinin eklenmesini önerdi.

Fidan, Suudi Arabistan Krallığı’na ve Genel Sekreterliğe toplantının düzenlenmesi için teşekkür ederken, Gazze’de yaşananların uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Gazze’ye yönelik saldırıları kınayan Bakan Fidan, İsrail’in zulmettiği kısır döngünün sona erdirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bakan Fidan, ””Mescid-i Aksa’nın kutsallığına yönelik provokasyonlar, Batı Şeria ve Kudüs’teki yerleşimci terörü, uyarı ve çağrılarımıza rağmen Gazze’ye yönelik insanlık dışı abluka devam etti. İsrail’in askeri yanıtı, Filistin halkını insanlıktan çıkararak, (Filistinlilerin) acılarını normalleştirmeyi hedeflediğini bir kez daha gösterdi.” dedi.

Türkiye’nin liderliğinde, kalıcı barışın sağlanması için çalıştığını söyleyen Fidan, bu amaçla beş ana unsurun öne çıktığını belirtti. İlk olarak koşulsuz ateşkesin sağlanmasının gerekliliğini vurguladı. İkinci unsur olarak insani yardımların Gazze’ye ulaştırılmasını, üçüncü unsur olarak coğrafi gerilimin artmasının önlenmesini öne çıkardı ve ”Bugün tüm taraflar, Filistin sorununun tek adil ve kalıcı çözümünün iki devletli çözüm olduğu konusunda hemfikirdir. Fakat bu yeterli değil, bunu somut hale getirmeliyiz.” diye konuştu.

Fidan, tüm tarafların Filistin sorununun tek adil ve kalıcı çözümünün iki devletli çözüm olduğunu kabul etmeleri gerektiğini ifade ederek, bu hedefe ulaşmak için birlikte çalışma çağrısında bulundu.

Bakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı İcra Komitesi’ne İsrail’e yönelik önlem ve eylem planı hazırlama yetkisi verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bakan Fidan: Müslüman ülkeler Filistin için barışın garantörü olmalı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir