“Aydın’da ‘ben nasıl istiyorsam o şekilde olacak’ diye bir siyaset olmayacak”

İYİ Parti Aydın İl Başkanı Recep TANER, tvDEN'de Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu oldu. 28 Mayıs seçimlerini değerlendiren ve 2024 yılında yapılacak olan yerel seçimler hakkında konuşan Taner, “Aydın’da 'ben nasıl istiyorsam o şekilde olacak' diye bir siyaset olmayacak. Bu zamana kadar yapamadılar, bundan sonra da yapamazlar. Ben Aydın siyasetinde vesayetçi tutumlara hiçbir zaman müsaade etmedim, bundan sonrasında da etmem” dedi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Seçimden sonraki süreçten bahseden İYİ Parti Aydın İl Başkanı Recep Taner, beklediği sonucun bu olmadığını vurgulayarak, “Kaybetmenin getirdiği bir moral bozukluğu ve iç hesaplaşma söz konusu. Neden böyle olduğunu düşünüyoruz. Sahada en aktif olan teşkilat İYİ Parti teşkilatıydı. Bu durumda maalesef Cumhur İttifakı’nın algı yönetimini muazzam şekilde yönettiğini gördük. Vatandaşlardan başkanım, biz sizi biliyoruz sizinle ilgili bir sıkıntımız yok ama partiniz Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile birlikte, CHP ise HDP ile birlikte dolayısıyla siz de HDP’ye destek veriyorsunuz diyorlar. Biz bu algıyı yıkamadık. Sayın Kılıçdaroğlu, son 1 haftada yapmış olduğu çıkışları son 1 ay içerisinde yapmış olsaydı bu sıkıntı yaşanmayacaktı. Dolayısıyla biz bu seçimlerde başkaları yüzünden cezalandırılan bir parti haline geldik. Aydın’daki oran düşüşlerimizi değerlendiriyoruz, Genel Başkanımızla da bunu görüşüyoruz. Genel Başkanımız 81 ildeki il başkanları ile toplantı gerçekleştirdi. Neden böyle oldu? nerede hata yaptık? bundan sonrası ile ilgili ne yapmamız lazım? toplantıda bunları konuştuk” diye konuştu.

“HDP’NİN OYUYLA İKTİDARA GELMEK İSTEMİYORUZ”

Türkiye’deki İYİ Parti ile Aydın’daki İYİ Parti oran durumunun aynı olduğunu Türkiye’de 2018 seçimlerinde yapılan anketlerde yüzde 16-17 bandında, Aydın’da yüzde 27 bandında oy aldıklarını söyleyen Taner, “2018 seçiminde Türkiye genelinde yüzde 10 oy aldık. 2023 seçiminde ise İYİ Parti, Aydın’da yüzde 13,5 oy aldı. Yeterli değil tabii ki. Bu durumu kontenjanın gelmesine de bağlıyorlar. Kontenjanın gelmesi Aydın için bir sıkıntı olabilir, bunu kabul ediyorum. Genel başkanımız da buna dikkat çekti, bize yan ilimiz olan Muğla’yı örnek gösterdi. Ana eksenin bu olmadığını gördük, ana eksen HDP ile ilişkilendirilmiş olmaktı. Aydın’a baktığımızda çıkan neticelerden de bunu okuyabiliyoruz. Bugün Zafer Partisi’nin, Milliyetçi Hareket Partisi’nin aldığı oy, alması gereken oylar mıydı? hayır. Demek ki bizim oylarımızın bir kısmı o tarafa doğru gitmiş. Mevcut olduğumuz sistem bizi ittifaklara zorluyor. Burada mühim olan o ittifaklarda, Türkiye’deki belli partilere mahkum olmadan bu seçimlere girebilmekti. Biz baştan beri bunu savunduk. Sayın Genel Başkanımız kazanacak bir aday olması gerek diye söylüyordu. O noktada HDP’li arkadaşlar bir gündem yarattı dediler ki, Meral Hanım aday olursa oy vermeyiz. Zaten biz HDP’nin oyuyla iktidara gelmek istemiyoruz. Zaten oy verip vermediğinize de tereddütlüyüz. Bu seçim sonucunu okuduğumuzda gerçekten oy mu verdiler yoksa bir kısım karşı tarafa mı verdi bu konuda tereddütlerim var. HDP’lilerin yapmış olduğu açıklamalar millet ittifakına zarar verdi” dedi.

“GENEL BAŞKANIMA SONUNA KADAR GÜVENİYORUM”

CHP’nin İttifak ortağı olmadığını, kendilerinin kandırılmadıklarını öne süren Başkan Taner, “O noktada ben kendi Genel Başkanıma sonuna kadar güveniyorum. Genel Başkanımız ile yaptığımız mutabakatta, 6 Parti Genel Başkanı bir mutabakat metni hazırladı. O metnin içinde her şey vardı ve o metnin dışında herhangi bir şeyin olması mümkün değildi. HDP’nin İttifak ortağı olması mümkün değildi. AK Parti bunu kullandı. Orada bizim sıkıntımız HDP’nin bunun kullanılmasına ortam yaratmasıydı. HDP yaptığı açıklamalarla birlikte zemini hazırladı. Türkiye’de maalesef öyle bir zihniyet var ki PKK eşittir HDP, HDP eşittir kürtler. Kürtlerin Partisi HDP noktasına getiriliyor ama böyle bir şey yok. Teröriste terörist dememeleri bizim için yeterli bir gerekçe. Bunun için HDP’ye ve üst yönetimine karşıyız ama oy veren insanlarla ilgili bir sıkıntımız yok. Biz HDP ile ilgili bir şey dediğimiz zaman kamuoyunda kürtlerin oyunu istemiyorum oluyor ama bununla bir alakası yok” şeklinde konuştu.

“CHP ONLARIN TESİRİ ALTINDA KALDI”

Seçim döneminde çok fazla yanlış yapıldığını, HDP güzellemelerinin seçim kaybettirdiğini vurgulayan Taner, “Türkiye’de yüzde 90’ın Cumhurbaşkanı seçmesi gerektiğini yüzde 10’a mahkum edilmememiz gerektiğini savunan birisiyim. HDP güzellemeleri yapmak, HDP’nin oylarına ihtiyaç duyulan bir siyaset ortamı yaratmak bu seçimin handikabıydı. Onun yüzünden kaybettik. Özgür Özel’in Aydın Kent Meydanı’ndaki yaptığı konuşma bir ay önce yapılsaydı netice aynı mı olurdu? bunu seçim döneminde söyleyemedik. Oradaki en büyük sıkıntı bir kısım medyanın, düşünürlerin HDP’yi denklem içine sokmaya çalışmasıydı ve CHP onların tesiri altında kaldı. Çok fazla yanlış yapıldı. Ahmet Davutoğlu’nun açıklamasını hepimiz izledik, ‘kazanamayacağımızı biliyorduk’ dedi. Madem öyle neden Kılıçdaroğlu diye dayatma yaptınız?” diye konuştu.

“AYDIN İÇİN BİR KAZANIMDIR”

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş ile ilgili düşüncelerini belirten Taner, “Ömer Bey ile geçmişten gelen bir diyaloğumuz vardı. Ömer Bey kontenjanla geldi ama kontenjan olmasından dolayı bir sıkıntı yok. Kontenjan olarak gelmesi beklemediğimiz bir şeydi, bizim sorunumuz kişiyle değil sistemle alakalı sorunumuz var. Kontenjan beklemiyorduk yoksa Ömer Bey Aydın için bir kazanımdır. Çünkü yıllardan beri siyasette olan, tecrübesi olan bir arkadaşımız. Yaptığı görevler ile Türkiye’nin birçok ilinde bulunmuş, Aydın’ın bir ihtiyacı olduğunda bunları giderebilecek kapasitede biri” dedi.

“TÜRKİYE’DEKİ BİRÇOK İL ALINDIYSA BU BİZİM YARATTIĞIMIZ SİNERJİ VE OY SAYESİNDE”

Millet İttifakı’nın durumu hakkında konuşan ve bundan sonraki süreçte hakkında bilgi veren Taner, “İttifaklar seçim zamanı seçimlerle ilgili yapılan çalışmalar yapar. Bizim bir Millet İttifakımız vardı 6 parti bir aradaydık. Kuruluş amacı Cumhurbaşkanlığı seçimiydi bu seçimler bittiği gün ittifak bitmişti. 2019 yerel seçiminde genel başkanımızdan CHP’ye teklif gitmişti. CHP’den 15 Milletvekili almıştık. Genel Başkanımız hiçbir şey istemeden ittifaka katıldı. Siz şuralarda aday gösterin, şuralarda çalışın dediler. Biz onu yaptık bir diyet ödeme meselesi vardı ve biz o diyeti ödedik. Bugün Türkiye’deki bugün birçok büyük il alındıysa bizim yarattığımız sinerji ve oy sayesinde. Bugün Aydın’da 8 tane bizim 2 tane toplamda 10 tane belediyemiz var. İYİ Parti’nin oyları olmadan nerelerde belediye çıkartabildiği oylar sonucuyla ortadadır. Bunlara baktığımızda biz bu seçimlerde de Aydın’da 2 Milletvekilini 1’e düşürerek yüzde 27’lerdeki oyumuzu yüzde 13,5’a düşürdük. Bedelini fazlasıyla ödedik artık sırtımızdaki o küfeden kurtulduk. Ben Genel Başkanımıza teşkilatların temayülleri neticesinde, il teşkilatları ile birlikte ittifak kararının verilmesi gerektiğini gündeme getirdim” diye konuştu.

“KAYBEDECEK BİR ŞEYİMİZ YOK”

Taner, Emin Aydın’ın ‘geçen dönem İYİ Parti Aydın’da kendi belediye başkanlarıyla seçime girseydi şu an kaç tane belediyeniz vardı?’ sorusunu şu sözlerle yanıtladı;

“Kendi adaylarımızı seçme girseydik bugün en az 4 ya da 5 tane belediye başkanımız vardı. Ben göreve geldiğimde dedim ki, Aydın da hedefimiz birinci parti olmak. Bu hedefi ortaya koyarken de biz belirlenen değil belirleyen olmak istiyoruz dedik. Bir ittifak yapılacaksa bizim kaybedecek bir tek İncirliova’mız, bir tane belediyemiz var. Türkiye geneline baktığımızda İYİ Parti’nin toplam 19 tane belediyesi vardı, dolayısıyla kaybedeceğimiz bir şey yok. Kaybedeceğimiz bir şey olmayan bir ortamda biz seçimlere gidiyoruz. Burada kazan kazan sistemi ile seçimlere gideceğiz.“

“BİZ BİR İTTİFAK OLDUĞUMUZU HİSSEDEMEDİK“

Aydın’da ittifak oldukları CHP’nin yerel yönetimde yaptığı işler ve İYİ Parti’ye karşı olan tavır ve tutumları hakkında konuşan Taner, “Yaptıkları işleri değerlendirecek olan kamuoyu ve vatandaştır. Vatandaş sandık önüne geldiği zaman bunun değerlendirmesini yapacaktır. Bizimle olan ilişkilerine gelince maalesef bu AKP-MHP birlikteliğinin yarattığı şey bizden beklendi. CHP biz 100 yıllık bir partiyiz İYİ Parti biz ne dersek onu yapacak dedi. Biz bir ittifak olduğumuzu hissedemedik. Bu önümüzdeki süreçte ilgili de ben Genel Başkanımızdan rica ettim, önümüzdeki süreçle ilgili Aydın’da yetki sizlerde, sizler karar vereceksiniz durumuna getirdik. Benim İYİ Parti Aydın il Başkanı olarak düşündüğüm şey, bizim tartıya çıkmamız lazım. Aydın’da biz neyiz, ne kadar ağırlığımız var? Bunu görmeliyiz. Yerel seçimlerde şahsiyetler ön plana çıkar. İttifak olacaksa da her şeyi baştan konuşalım. Nasıl 6’lı masada mutabakat metinleri yazıldı, imzalandıysa baştan her şey mutabakat metnine bağlanmalı. Birilerinin ulüfe dağıtır gibi bir sistemde de siyaset yapılmaması lazım. Ben bu noktadayım ve bunu önümüzdeki seçimlerde de gerçekleştireceğimize inanıyorum. Ben büyükşehirden ilçe belediyelerine kadar bu işi layıkıyla yapabilecek olan arkadaşların şimdiden tespit edilip yavaş yavaş ısındırılması ve yerel seçimlerde de bu yarışın yapılması gerektiğini düşünüyorum“ ifadelerini kullandı.

“MERAL HANIM HAKLI ÇIKTI“

İYİ Parti’nin 25 Haziran’da yapacak kongresinde Meral Akşener’in karşısına güçlü bir aday çıkamayacağını vurgulayan Taner, “25 Haziran’da kongremiz var, ayın 24’ünde de tüzük kurultayı yapacaktık. Genel Başkanımız kurultayı iptal etti. Temmuz başından itibaren Genel Başkanımız tekrar alanlara iniyor. Ben Genel Başkanımızın karşısına bir rakip çıkacağını düşünmüyorum, çıkacaksa da başarılı olma imkânı yok. Şu andaki süreçte hem kamuoyu hem de biz de şunun farkında, Meral Hanım haklı çıktı. Genel Başkanımıza daha önce de, ‘kazanamazsınız ben demiştim diyecek misiniz?’ dediler fakat demedi. Yine ben demiştim demiyor ama buradan ders çıkardık diyor“ dedi.

“2019 YEREL SEÇİMLERİNDE DAYATMA YAPILDI“

İYİ Parti’nin Aydın’da düşen oylarının yükseltilmesi için yapılacak çalışmalardan bahseden Taner, “Güçlülüğümüzü ispatlamamız lazım. Bizim büyükşehir ve ilçeler bazında aday olarak düşündüğümüz ve görüştüğümüz arkadaşlarımız var. Ben şu anda buna çok hevesli değilim. Bunu çok sık telaffuz ettim, sistemi değiştirmedikten sonra Milletvekili olmanın, Belediye Başkanı olmanın çok bir fonksiyonu yok. Bugün Türkiye’de bütün belediyelerden pay kesiliyor, Türkiye Belediyeler Birliği’ne aktarılıyor. O Belediyeler Birliği’ne aktarılan paylarla belediyelerin finansmanına destek olunuyor. Acaba bir tane İYİ Partili, CHP’li belediye oralardan destek alıyor mu? Sistem bu. Dolayısıyla bizim verdiğimiz mücadele bu sistemi değiştirmek ile ilgiliydi. Sistemi değiştiremedik onun için hala kafamda bu sistem içinde başarılı olunur mu? olunmaz mı? o noktada tereddütlerim var. 2019 yerel seçimlerinde dayatma yapıldı, bloklar oluşturuldu. Bu dönem bloklara müsaade etmeyeceğiz. Aydın’da ben nasıl istiyorsam o şekilde olacak diye bir siyaset olmayacak. Bu zamana kadar yapamadılar bundan sonra da yapamazlar. Ben Aydın siyasetinde vesayetçi tutumlara hiçbir zaman müsaade etmedim, bundan sonrasında da etmem” şeklinde konuştu.

“Aydın’da ‘ben nasıl istiyorsam o şekilde olacak’ diye bir siyaset olmayacak”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir