Bakan Işıkhan: “Güçlü Sanayi Üretimi ve Genç Nüfusla Avantajlı Bir Ekonomiye Sahibiz”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ankara Sanayi Odası (ASO) Meclisi  2. ve 3. OSB Müteşebbis Heyeti müşterek toplantısına katıldı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakan Işıkhan: “Güçlü Sanayi Üretimi ve Genç Nüfusla Avantajlı Bir Ekonomiye Sahibiz”

Furkan KARATAŞ / Ankara / BHA

Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç’ın sanayi sektöründeki sorunları ve istekleri anlattığı konuşmanın ardından kürsüye Bakan Işıkhan çıktı.

Bakan Işıkhan Türkiye’nin zor dönemlerden geçtiğini vurguladı ve konuşmasına;

“Çalışma hayatımızın paydaşları olarak, siz değerli sanayicilerimiz ve oda temsilcilerimizle bir araya gelerek oluşturduğumuz bu istişare ortamını son derece anlamlı ve önemli buluyoruz. Ülkemiz, küresel finans koşulları, üst üste atlattığımız doğal afetler ve salgın dönemi nedeniyle son yıllarda zor bir süreçten geçiyor. Buna rağmen yatırım, üretim, istihdam ve cari büyüme yoluyla gelecek adımlarımızı her zaman önemli görüyoruz. Sanayi sektörü, ekonomimizin temelini oluşturuyor. Türkiye, bu alanda büyük başarılara imza atmış, yoğun teknolojik ve uluslararası pazarda rekabet gücü yüksek ürünler üretme kabiliyetine sahip bir ülke haline gelmiştir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak, Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesini devam ettirmek ve işverenlerimizin ile işçilerimizin refahını arttırmak için kararlı bir şekilde çalışıyoruz. Bakanlık görevimi devraldıktan sonra, işverenlerimizin ve sanayicilerimizin önündeki bürokratik engelleri azaltarak, dünya ile rekabet edebilir bir güce sahip olmalarını sağlamak için çalışmalarımıza büyük bir hız verdik. İki önemli kurumumuz, SGK ve İŞKUR aracılığıyla istihdam gücümüzü destekleyerek her zaman sizlerin yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. İş güvenliği, çalışma koşulları, dijital ve yeşil dönüşüm ile işçi hakları konularında da daha ileri gitmeyi hedefliyoruz. Sadece ekonomik büyüme için değil, aynı zamanda insan odaklı bir büyüme için de çaba sarf ediyoruz. Burada siz kıymetli Ankaralı sanayicilerimizin görüş ve önerilerini dinlemek, yolumuza ışık tutacaktır diye düşünüyorum.” ifadelerini kullanarak başladı.

“Bizler, Kurulduğu Günden Bu Yana Milletiyle Birlikte Yürüyen Hükümetin Temsilcileriyiz”

Bakan Işıkhan  konuşmasının devamında hükümetin her daim milletiyle birlikte hareket ettiğini vurgulayarak;

“Bizler, kurulduğu günden bu yana milletiyle birlikte yürüyen hükümetin temsilcileriyiz, biliyorsunuz. Bu hafta 22. yaşımızı kutladık. Dile kolay, 22 yıl boyunca Ülkemiz ve milletimiz için belirlediğimiz hedefleri boş hayaller olarak görenlere en iyi cevabı, bu hedefleri çok daha ilerilere taşıyarak verdik. Attığımız her tarihi adım büyük cesaret, geniş ufuklar gerektiren adımlardı. Ancak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın milli iradeden aldığı güçle ortaya koyduğu duruş, cesaret ve geçmişten gelen tecrübelerimizin kazandırdığı feraset bunlardan daha büyüktü.

Hamdolsun, hem Allah’ın yardımıyla hem de politik vizyonumuzun sağladığı katkıyla binbir badire atlatarak bugünlere ulaştık. 2002’den bu yana attığımız kararlı adımların neticesinde ülkemizin güçlü bir ekonomiye geçiş sürecine hep birlikte tanıklık ediyoruz. Bu kalkınma ve kazanım sürecinde her şeye rağmen önümüzdeki tüm engelleri birer birer aşarak, vatandaşlarımızın refahını artırmak için pes etmeden yolumuza devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Ankara’da 604 Milyar Liraya Yakın Bir Yatırım Gerçekleştirdik”

Bakan Işıkhan konuşmasına Ankara’daki sanayi yatırımlarını anlatarak devam etti.

Işıkhan Ankara’daki yatırımlara yönelik “Ülkemizin 20 yılı aşkın yatırım hamlesinden elbette başkentimiz Ankara’da payını aldı. Sektör temsilcileri başkentimize. Bugüne kadar 604 milyar liraya yakın bir yatırım gerçekleştirdik. Bunun sadece 33 milyarı çalışma hayatımız özelinde gerçekleştirdiğimiz yatırımları oluşturuyor. Ankara’da 2002 yılından günümüze kadar toplam 260 bine yakın vatandaşımızın mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları ve girişimcilik eğitimlerinden yararlanmasını sağladık. 2012’den günümüze kadar iş ve meslek danışmanlarımız aracılığıyla başkentimizde 240 bin bireysel görüşme, 440 bin işyeri ziyareti ve 10 binin üzerinde okul ziyareti gerçekleştirdik.

İşsizlik ödeneğine hak kazanan 705 bin vatandaşımıza 8 milyar lira ödeme yaptık. Gerçekleştirdiğimiz araştırmalara göre Ankara’da temininde en fazla güçlük çekilen meslekler şu şekildedir: Makine işçisi, perakende gıda satış elemanı, Facebook hazırlayıcısı, mobilya döşeme işçisi, lehim band işçisi olarak görülmektedir. Tüm illerimizde olduğu gibi kıymetli katılımcılar, Ankara’nın eleman ihtiyacını karşılamak için siz değerli sanayicilerimizle istişare içinde olarak, Ankara’nın istihdamını daha da güçlendireceğiz.” ifadelerini kullandı.

“İşverenlerimiz ve Yatırımcılarımızın da Büyük Katkısı Var”

Bakan Işıkhan konuşmasının devamında işveren ve yatırımcıların istihdama katkılarını vurgulayarak;

“Bakanlık olarak işverenlere istihdam seviyelerini artırmaları için İŞKUR ve SGK aracılığıyla önemli teşvik ve destek uygulamalarını hayata geçirdik. Temmuz 2023 itibariyle İŞKUR aracılığıyla 103,500 kişi işe yerleştirildi. 2023 yılı Ocak-Temmuz döneminde ise toplamda 687,000 kişi işe yerleştirildi. Bu dönemde en fazla işe yerleştirme sanayi sektöründe, özellikle imalat alanında gerçekleşti. Aynı dönemde 1,554,000 açık iş ilanı bulunurken, sanayi sektöründe 778,000 açık iş pozisyonuna karşılık 322,000 kişi işe alındı.

Bakanlığımız, işverenlerin aradığı niteliklere uygun iş bulmalarını sağlamak için daha etkili çözümler sunmayı hedefliyor. İşsizlikle mücadele, en öncelikli sorumluluklarımızdan biridir. İŞKUR, Temmuz 2022’ye göre kayıtlı işsiz sayısında %24’lük bir düşüş sağladı. İşçilerin mesleki becerilerini geliştirmeleri ve istihdam edilebilirliklerini artırmaları amacıyla işbaşı eğitim programlarına büyük önem veriyoruz. 2023 Ocak-Temmuz döneminde, 34,000 kişi bu programlardan faydalandı.

22 Yılda Kendi Uçağını Ve Arabasını Üreten Bir Ülke

İşverenlerimizin ihtiyaç duyduğu nitelik ve becerilere sahip işçileri doğrudan yetiştirmelerine yardımcı olacak İşbaşı Eğitim Programı ve mesleki eğitim kurslarının etkinliğini artırmak için çalışmalarımızı hızlandırdık. Bu sayede, işverenlerimiz aradıkları niteliklere sahip işçileri bulmanın yanı sıra finansal destek alarak istihdama katkıda bulunabilecekler. 22 yılda kendi uçağını ve arabasını üreten bir ülke olarak, Türkiye’nin içinde ve dışında gücümüze inanmayan ve destek sağlamak yerine engellemek isteyenlere rağmen büyük başarılar elde ettik. Bu başarıların temelinde binlerce yıllık kadim yönetim geleneğimizin bize kazandırdığı sosyal devlet anlayışı bulunuyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yatırım, üretim ve istihdam çağrısına destek veren işverenlerimiz ve yatırımcılarımızın da büyük katkısı vardır.

İş dünyasıyla işbirliği içinde istihdamın artırılması, nitelikli işgücünün yetiştirilmesi, iş sağlığı ve güvenliği gibi konularda daha güçlü adımlar atmaya devam edeceğiz. Sağlam ekonomik altyapımız, yüksek sanayi üretim kapasitemiz, hızla gelişen ekonomimiz ve dinamik genç nüfusumuz sayesinde avantajlı bir konumdayız. Ayrıca, coğrafi konumumuz da üretim ve lojistik açıdan önemli bir üs olma özelliği taşıyor.” ifadelerini kullandı.

 

Bakan Işıkhan: “Güçlü Sanayi Üretimi ve Genç Nüfusla Avantajlı Bir Ekonomiye Sahibiz”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir