Vergi, ceza ve harçlara yüzde 44 zam yolda

İktidarın açıkladığı yeni bütçe ile birlikte vergiler ve cezalara yüzde 44 zam gelecek. Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, gelir vergisi, veraset ve intikal vergisi, damga vergisi, özel iletişim vergisi, trafik cezaları, ehliyet ve pasaport harçları gibi birçok kaleme zam gelmesi bekleniyor.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKARA-BHA

Yüksek enflasyonun ülke üzerindeki etkisiyle birlikte, vatandaşların vergilerdeki artış nedeniyle daha da zor bir duruma düşmesi bekleniyor. 2025 yılında emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, motorlu taşıtlar vergisi (MTV) ve trafik cezaları gibi birçok alanda yaklaşık yüzde 44 oranında bir zam bekleniyor.

Emlak, çevre temizlik, özel iletişim ve motorlu taşıt gibi vergilerin yanı sıra resmi işlemler için alınan çeşitli harçlar, araç muayene ücretleri, gelir vergisi tarifeleri ve trafik cezaları gibi kalemlerde zam oranını belirleyen Yeniden Değerleme Oranı (YDO) son yıllarda enflasyonun seyrine bağlı olarak önemli farklılıklar göstermiştir. Yüksek enflasyon yaşanan yıllarda mükelleflerin üzerindeki yük de büyük ölçüde artmıştır.

En az yüzde 44 zam

Her yıl Ekim ayı sonunda, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’nin (Yİ-ÜFE) son on iki aylık ortalaması, bir önceki on iki aylık dönemin ortalaması ile karşılaştırılarak artış oranı belirlenir. Bu artış, izleyen yılın başında geçerli olacak yeniden değerleme oranını ifade eder. 2025 yılı zam oranlarıyla ilgili veriler ise şu şekilde: 2025-2027 Orta Vadeli Program’da (OVP), 2025 yılı boyunca tüketici fiyatları (TÜFE) bazında enflasyon oranı yüzde 17,5 olarak öngörülüyor. Ayrıca, yılın başında gerçekleşecek zam oranının en az yüzde 44 düzeyinde olması bekleniyor.

Vergi, ceza ve harçlara yüzde 44 zam yolda