Van TSO Başkanı Takva: Tüccar akıllıdır kime oy vereceğini bilir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van TSO Başkanı Takva: Tüccar akıllıdır kime oy vereceğini bilirSeçim çalışmalarını gazetemize değerlendiren Van TSO Başkanı Necdet Takva, “Şuana kadar saygın düzeyli seviyede diğer adaylarda üyelere kendilerini anlatmaya çalışıyor. Daha reel, daha mantıklı, daha kabul edilebilir yaklaşımlarla üyelere erişim sağlamaları gerektiğini düşünüyorum. Tüccar akıllıdır kime oy vereceğini bilir. Dolayısıyla ben tüccarın sağduyusuna her zaman güvendim. Bundan sonraki süreçte de en doğru kararı vereceklerine inanıyorum” dedi.
Burhan Ergin

22 Aralık Cumartesi günü yapılacak Van TSO seçimlerinde mavi listeyle yarışan Necdet Takva, gazetemize açıklamalarda bulundu. Takva, “Bugüne kadar kimse önümüzü kesip siz şunu yapmadınız, bunu yapmadınız gibi şikayet etmedi. Van halkı başta olmak üzere üyelerimize çok teşekkür ediyorum. Sahada 19 grubu net bir şekilde kazanacağımızı gördüm” diye konuştu.

“Odamızın kurucusu Remzi Perihan’a rahmet diliyorum”

Açıklamalarına 1962 yılında Van TSO’yu kuran Remzi Perihan’a rahmet dileyerek başlayan Takva, “Vansesi Gazetesi’nin hafızasına çok büyük bir saygı duyduğumu ifade etmek istiyorum. Çünkü Van’ın ilk yayın kuruluşu ve kurucusu aynı zamanda Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın da kurucu başkanı müteveffa sayın Remzi Perihan’a rahmet diliyorum. 1962 yılının Aralık ayında bir grup arkadaşıyla kurmuş olduğu Van Ticaret ve Sanayi Odası bugün bölge ve ülke ekonomisine politikalarıyla yön veren bir meslek odası düzeyine ulaştı. Bunu bütün Türkiye biliyor. Bütün camia farkında, dolayısıyla bu saygın kurum aynı zamanda uluslararası düzeyde de hatırı sayılır bir temsiliyet düzeyine ulaştı. Yaklaşık 60 yıl önce kurulan meslek odamızın geldiği noktadan daha ileriye taşıma gibi bir misyonumuz var. Kendimize bir görev addediyoruz. Böyle bir hedefimiz var. Dolayısıyla bu hedefin akamete uğramaması için odaya kayıtlı üyeler arasında özenle seçtiğimiz, ticaretinden, sermayesinden şüphe duymadığımız tacir ve sanayici arkadaşlarımızla bir süreç yönetiyoruz. 3 aydır yoğun bir tempoyla hem grupları oluşturuyoruz hem stratejileri belirliyoruz hem diğer adayları da sürece aktif olarak demokratik ölçülerde dahil etmek suretiyle bir süreç yönetiyoruz. Bugüne kadar çok şükür kazasız belasız bu sürece geldik” dedi.

“Faaliyetlerimizi üyelerimize anlatma çabası içindeyiz”

Seçime sayılı günler kala çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Takva, “22 Ekim tarihinde odamızın organ seçimlerini gerçekleştireceğiz. Seçime sayılı günler kaldı. Bu seçim bir başkanlık seçimi değil, önce komiteler seçilecek, komiteler içerisinden bir meclis oluşacak. Meclis daha sonra kendi içerisinden disiplin kurulunu, delegeleri ve yönetim kurulunu seçecek. İki üç aşamalı yargı gözetiminde gerçekleşen bir süreç, mümkün olduğunca kendimizi iki dönemdir yaptığımız faaliyetleri üyelerimize anlatma çabası içindeyiz. Tabi ki şehir büyüdü, Van 10 yıl önceki Van değil. Van TSO da öyle değil. Nicel olarak, nitel olarak büyümenin yanında nicel büyüme de var. Üye sayımız her geçen yıl, her geçen ay ülke ortalamasının üzerinde artıyor. Yeni kayıtlar oluyor. Yeni iş insanları sürece dahil oluyor. Dolayısıyla hepsine ulaşma anlamında bir çabanın tarafındayız. Bunu çok kıymetli görüyorum” ifadelerini kullandı.

“Tüm üyelerimizden özür diliyorum”

Mavi liste olarak minnetsiz bir ekip olmadıklarını belirten Takva, “Bizim bölgemizde şöyle bir hasret var. Herkes bir şekilde yönetim kurulunun veya adayların kendilerine uğramasını ve dokunmasını istiyor. Bu haklı bir taleptir ama teknik olarak bazen mümkün olamayabiliyor. Dolayısıyla ben peşinen uğrayamadığımız, kendimizi ifade etme aciziyetine düştüğümüz tüm üyelerden özür diliyorum. Bunu gerçekten çok istiyor ve arzuluyoruz. Minnetsiz bir ekip değiliz. Bu seçime mavi listeyle dahil oluyoruz. Diğer arkadaşlarımız farklı renkler belirlediler. Oy pusulalarının rengiyle üyelerimizin huzuruna çıkacağız. Dolayısıyla ihmal ettiğimiz, ulaşamadığımız bir şekilde yetemediğimiz tüm oda üyelerinin çok kıymetli olduğunu söylemek istiyorum ve onlardan affımı diliyorum. Çok istememize rağmen bazen bu teknik olarak çok mümkün değil. Şöyle bir örneklemek yapmak istiyorum. Örneğin İstanbul Ticaret Odası’nın 700 bin civarında üyesi var. Dolayısıyla orada odayı yönetmek veya üyesine hizmet etmek isteyen ekiplerin bu 700 bin insana ulaşması asla mümkün değil. Van da büyüyor. Van coğrafik olarak İstanbul’un 5 katı büyüklüğünde bir şehirdir. Bizim ilçelerimiz 100 kilometre, 110 kilometre şehirden, merkezden uzak, orada da üyelerimiz var ama bugüne kadar onlarında sağlıklı hizmet alabilmeleri için gayret sarf ettik. Pandemiyle başlayan bir ücretsiz belge sürecimiz var. Üyelere oda imkanlarının el verdiği ölçüde katkı sunmaya çalışıyoruz. Şuanda 9 belgeyi daha önce ücret vererek alan üyelerimize biz artık ücretsiz veriyoruz. Geldiğimiz dijital çağda üyelerimiz için internet üzerinden e belge düzenleme imkanı sağladık. Üyelerimiz elektronik ortamda aidatlarını ödeyebiliyor. Bunlar tabi odanın bölgesel bir aktör olma, politika geliştirme düzeyine de işaret ediyor. Bunu geliştirmek gerekir. En önemli hedeflerimizden bir tanesi sahip olduğumuz nitelikli düzeyi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yönetiminde yer alarak taçlandırma gibi bir beklenti içerisindeyiz. Belki de en önemli vizyon yaklaşımlarımızdan bir tanesi budur. Bu hak edilmiş bir şeydir. Biz şuanda nitelik olarak kendimizi o düzeyde görüyoruz. Koşullarının da uygun olduğunu biliyoruz. O yüzden üyelerimizin kendi odalarını merkezi düzeyde temsil edebilir bir teveccüh içerisinde olmalarını umuyor ve diliyorum. Beklentim bu yöndedir” diye konuştu.

“25’e yakın vizyon projemiz var”

Mavi liste olarak 25’e yakın vizyon projelerinin olduğunu belirten Takva, “Özel üniversite fikrimiz var. Kastım vakıf üniversitesi, Van Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Vakfı marifetiyle şehrimizin ihtiyaç duyduğu bu eksikliği giderebiliriz. Geçen dönem pandemi olmamış olsaydı biz mütevelli heyet oluşturma çabası içerisindeydik. Belli bir aşamaya da geldik. Koşulları oluşturduk. Pandemiyle beraber malumunuz hiçbirimiz olağan hayatın içerisinde olamadık. Dolayısıyla bu dönem onu gerçekleştirmek istiyoruz. Akademi kurmak istiyoruz. Eğitim kampusu kurmak istiyoruz. 25’e yakın vizyon projemiz var. Van TSO’nun bu olanak ve imkanları var” dedi.

“Van TSO özel bir hastane kurmaz”

Daha reel, daha mantıklı, daha kabul edilebilir yaklaşımlarla üyelere erişim sağlanması gerektiğini belirten Takva, “Bazen kamuoyunda yerel yönetimlerin, belediyelerin bile yapamadığı proje fikirleri tartışılıyor. Ben bunları doğru bulmuyorum. Bizim mevzuatımız buna cevaz vermez. Van TSO kentine ve üyesine hizmet eder. Dolayısıyla özel sektörün müdahale edebileceği alanlara Van TSO rakip oluşturarak o alanlara girmez. Ticaret Odası özel bir hastane kurmaz ama özel hastane kurmak isteyen bir yatırımcıyı kente yatırım yapmaya ikna edebilir. Evet, Ticaret Odası’nın organlarında parası çok olan birileri hastane kurabilir. Bunu ticaret odasının bir projesiymiş gibi lanse etmenin ben doğru olmadığını düşünüyorum. Gerçekçi de değil, reel de değil. Dolayısıyla kentin gelişmesi, büyümesi, refahının artırılması konusunda ticari alanın geliştirilmesine yönelik faaliyetler bizim mevzuatımız gereği öngörülebilir projeler olabilir. Biz bunun için çok çaba harcadık. İran turizmine dokunuşumuz, bu konuda elde edilen başarı hikayesi, dünya kahvaltı günü, coğrafik işaretli ürünlerin hayata geçirilmesi, Deniz Ticaret Odası temsilciliğinin kurulması gibi önemli başarılara imza attık. Ayrıca Besi Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışmalar devam ediyor. Bunu hayata geçirelim istiyoruz. 186 işletme, 4 sanayi işletmesinin olacağı, ilk etapta 4 bin dönüm arazinin tapuları alındı. Bu Van TSO’nun emeğidir. 7 yıldır uğraşıyoruz. Kolay olmuyor tabi ki, bunların çabası içerisindeyiz. Şuana kadar dediğim gibi bir saygın düzey içerisinde diğer adaylarda üyelere kendilerini anlatmaya çalışıyorlar. Beklentim daha reel, daha mantıklı, daha kabul edilebilir yaklaşımlarla üyelere erişim sağlamaları yönündedir. Tüccar akıllı adamdır. Tüccar kime oy vereceğini bilir. Dolayısıyla ben tüccarın bu konudaki sağduyusuna her zaman güvendim. Bundan sonraki süreçte de en doğru kararı verebileceklerine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“Öyle çok devasa bir bütçe yönetmiyoruz”

Van TSO’nun bütçesinin 7 buçuk milyon olduğuna vurgu yapan Takva, “Oda bir temsil makamıdır. Odayı farklı politik baskı araçlarına yöneltmek, ekonomik baskı araçlarına yöneltmek doğru değil. Oda nihayetinde üyelerinin en doğru şekilde temsil edilmesine vesile olan bir lobi kuruluşudur. Üyeler kendilerini temsil edecek, bu temsiliyet esnasında da kendilerine hizmet edecek bir kadro seçecekler. Bunun ötesinde Van TSO’ya çok farklı anlamlar yüklemek, yerel yönetimin yapması, hatta belki Cumhurbaşkanının yapmasının söz konusu olup olamayacağı fikirlerle kamuoyunun algısını yönetmek doğru değil. Ben bunları doğru bulmuyorum. Bu tür yaklaşımlardan da mavi liste olarak imtina ediyoruz ama izliyoruz, nihayetinde Van TSO Van’da mukim 40 tane meslek odasından bir tanesidir. Yetki alanı ve bütçesi sınırlıdır. Öyle çok devasa bir bütçe yönetmiyoruz. Ben sıklıkla ifade ediyorum. 2021 yılı bütçemiz 7 buçuk milyondu. Bunun 4 buçuk milyonunu personelin cari giderlerine harcadık. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği aidatı, kalkınma ajansı ve bakanlık payı, 12 bin metrekarelik alanın doğalgazı, elektriği, suyu, interneti, iletişim masraflarını hesapladığımız zaman 11 kişilik yönetim kurulunun bir yılda altına imza atarak risk aldığı harcama tutarı 500 bin liradır. Bunu da 12 aya böldüğünüzde 40 bin liraya tekabül ediyor. Her bir yönetim kurulunun aylık risk alarak altına imza attığı harcama tutarı 4 bin liradır. Buna farklı bin mana yüklemenin çok anlamlı olduğunu düşünmüyorum. Bazı adayların ekonomik baskılar oluşturarak, ticari ilişkilerini oya tevdi etme çabalarını doğru bulmuyorum. Ben buna tacirinde, sanayicinin de itibar edeceğine inanmıyorum ama buna rağmen bugüne kadar sükunet içerisinde, kentte farklı renkler oluşturmak suretiyle bir heyecan yaratılmış olduğunu görüyorum. Dediğim gibi üyelerin sağduyusuna güvenmek gerekir. Biz işin bu tarafında duruyoruz” şeklinde konuştu.

“19 grubu net olarak kazanacağımıza eminim”

Seçimlerde 19 grubu kazanacaklarına emin olduğunu söyleyen Takva, “Elbette bu işe başladığımızda hedefimiz 19 meslek grubunun tamamını kazanmak, adaylarımızı da o şekilde formel hale getirdik. Sahada da bu yönde bir teveccüh olduğunu görüyorum. Son bir hafta içerisinde üyeler adaylar arasında kimi seçecekleri konusunda daha net bir fikre de sahip olacaklar. Onlara zaman vermek lazım. Yeterli zamanlarının olduğunu da düşünüyorum. Sahada bizim 19 grubu net olarak kazanacağımız yönünde bir temayül olduğundan eminim” diye konuştu.

“Sorunları çözmek için çalıştık”

Sektör temsiliyeti ve sorunlarını çözmek için çalıştıklarını belirten Takva, “Üyelerimizin bizden daha fazla ilgi, alaka ve ziyaret istiyor. Haklılar ama takdir edersiniz ki biz aynı zamanda onların hizmetlerini yerine getirmek için seçilen insanlarız. Aynı zamanda Ankara’da görevlerimiz var. Yaklaşık 6 yıldır onlarca kez sektör temsiliyeti ve sorunlarını çözmek için Ankara’ya gidip geldim. Bunları yaparken de bir dezavantajla karşılaşıyoruz. Üyelere hizmet ederken zaman harcayıp mekan değiştiriyoruz. Muhalefette olan arkadaşların böyle bir riski yok. Dolayısıyla onlar sürekli sahada olma avantajını kullanıyor olabilirler. Ama dediğim gibi üyeler bunu fark ediyorlar ve zihinlerinde artık böyle bir realitenin olduğu gerçeği ortaya çıkıyor. Benden tek istedikleri budur. Necdet Takva bizimle ilgilenmedi. Telefonuma çıkmadı veya aradık ulaşamadık gibi şikayetler yok. İşimiz olmadı, oldurulmadı, bizim ihalemize girdi, işimize karıştı, işimizi olumsuzladı ya da uluslararası veya ulusal düzeyde bir referans talebine karşılık vermedi asla böyle bir şeyle karşılaşmadım. Bu da büyük bir memnuniyettir” dedi.

“Bugüne kadar kimse önümüzü kesmedi”

Görev yaptığı süre boyunca mavi liste olarak sokakta rahat bir şekilde kimsenin önlerini kesmeden gezip esnafları ziyaret ettiklerini söyleyen Takva, “Geçtiğimiz gün bizi ziyarete gelen kentin önemli tacirlerinden birinin kıymetli bir ifadesi oldu. Dedi ki iki dönem Van TSO başkanlığı yapıp üçüncü dönem eğer gönül rahatlığıyla alnı açık bir şekilde tekrar insanların huzuruna çıkmak bence çok kıymetli bir şeydir. Bunu çok önemsiyorum. Gördüğüm odur mavi listede bunu başarabilmiş, sokaklarda rahatlıkla gezebiliyorlar. Bu zamana kadar kentin değerlerine, kültürüne karşı olumsuz bir tutum sergilememiş, Necdet Takva ve arkadaşları bugün şehrin her tarafında yaya olarak korumasız bir şekilde üyelerine erişmeye çalışıyorlar. Bugüne kadar kimse bizim önümüzü kesip de siz şunu yapmadınız, bunu yapmadınız gibi herhangi bir şeyle karşılaşmadım. Van halkı başta olmak üzere üyelerimize çok teşekkür ediyorum. Bize doğrudan oy vermeyeceklerini, farklı gruplara söz verdiğini söyleyen insanlar da oldu. Büyük bir anlayış ve sevgi içerisinde karşıladık. Bu yaklaşımımız belki de onların duygu dünyaların da son günlerde bir değişime de yol açabilir. Tabi ki işin birde teknik boyutu var. Biz sadece üye ziyaret etmiyoruz. Gruplarımızı, listelerimizi, oluşturuyoruz. Temsilcilerimize karar vermeye çalışıyoruz. Bu da oldukça yoğun bir süreç, geç saatlere kadar bunları da değerlendirmeye çalışıyoruz. Umuyor ve diliyorum ki tacirlerimiz kendilerini en iyi şekilde, doğru bir şekilde temsil edecek kararı vereceklerdir” ifadelerini kullandı. (Rıdvan Can)

Van TSO Başkanı Takva: Tüccar akıllıdır kime oy vereceğini bilir