Aydın’da 3 gün boyunca devam edecek olan Kestane Sempozyumu ADÜ’de başladı. Türkiye’de ilk kez geniş kapsamlı olarak gerçekleşecek olan sempozyum, Cumartesi günü sona erecek.
Aydın Valiliği, Aydın Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Odası ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek olan Kestane Sempozyumu, ADÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde başladı. Üç gün sürecek olan sempozyum, 15 Ekip Cumartesi günü Ovacık Yaylası’nda gerçekleşecek kestane hasadı ile son bulacak.
Sempozyumun açılış programına, Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Koçarlı Kaymakamı Ersin Tepeli, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir ile Rektör Yardımcıları, ADÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerden ilgili hocalar, Ziraat Fakültesi öğrencileri ile az sayıda üretici katıldı.
“EVLİYA ÇELEBİ’NİN UNUTTUĞU BİR DEĞER VAR”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Kestane Sempozyumunun açılış konuşmasını, Sempozyuma Başkanlık eden Prof. Dr. Engin Ertan yaptı. Evliya Çelebi’nin Aydın için söylediği ‘Dağlarından yağ, ovalarından bal akar’ sözü ve tanımlamasının eksik olduğunu dikkat çeken Prof. Dr. Engin Ertan, “Değerli büyüğümüz Evliya Çelebi bu sözünü zeytin ve incir için söylemiştir. Fakat unuttuğu bir değer var, o da şuan içerisinde bulunduğumuz kestane konusu. Kestanenin Aydın için oldukça önemli bir ürün olduğunu hepimiz biliyoruz. Bugüne kadar ülkemizde bilimsel toplantılar yapıldı. Bunların ilki de 2001 yılında Uludağ Üniversitesi’nde gerçekleşti. Fakat bu yapmakta olduğumuz Kestane Sempozyumu Türkiye’de ilk kez yapılmaktadır. Çalıştay ve araştırma kurulu formatında gerçekleşecek olan sempozyuma katkı sunan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederim” diye konuştu.
“BU ÖNEMLİ ORGANİZASYONU TEK SEFERLE SINIRLI KALMAMALI”
Birçok konuda olduğu gibi Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyor olmanın mutluluğu içerinde olduklarını belirten ADÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, “Özellikle Aydın için önemli tarımsal bir marka ürünü olan kestane, ülkemizde ilk defa Aydın’da Adnan Menderes Üniversitesi’nde bu organizasyonu düzenlemek bizim için gerçekten gurur vericidir. Bu önemli organizasyonu tek seferle sınırlı kalmaması ve sürdürülebilirliği için elimizden ne gelirse yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim” diyerek, kestanenin üretim miktarları ve önemi hakkında da bilgiler verdi.
“TÜRKİYE’DE KESTANE ÜRETİMİNDE AYDIN İLK SIRADA YER ALMAKTADIR”
Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, “Aydın ilimiz coğrafi konumu tarım, turizm ve sanayi sektörlerindeki potansiyeli, vasıflı insan gücüyle hem tarım şehri olması hem de ihracatta söz sahibi olan bir il olması bakımından Ege Bölgesi ve ülkemizin hızla gelişen illerinden biri konumundadır. İlimiz toprak, iklim, topoğrafik yapı ve ekolojik denge özellikleriyle poli-kültür tarıma elverişlidir. Tarımın her kolunda yetiştiriciliğin yapılabildiği güçlü bir potansiyele sahiptir. Kestane ülke ekonomisine sağladığı istihdam ve yarattığı katma değer nedeniyle önemli bir ürün vasfını taşımaktadır. Türkiye kestane üretiminin yüzde 30.4’ü ilimiz tarafından karşılanmaktadır. Dünya kestane üretiminde ülkemiz Çin, İspanya ve Bolivya’dan sonra dördüncü sırada yer almaktadır. 2021 TÜİK verilerine göre, ülkemizde 77 bin 792 ton kestane üretimi gerçekleştirilmiş ve kestane ihracatından da 35 milyon 115 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirilmiştir. 2021 yılında ilimizde 23 bin 673 ton kestane üretimi gerçekleştirilmiştir ve ilimiz Türkiye’de kestane üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Özellikle Nazilli ilçemiz 9 bin 821 ton ile ilk sırada yer almaktadır. Nazilli ilçemizi de sırasıyla Sultanhisar, Köşk, Bozdoğan ve Çine ilçeleri takip etmektedir. İlimizde kestane ayıklama, boylama ve paketleme yapan 22 tesis; kestane şekeri gibi mamul ürünü üreten 2 tesis bulunmaktadır. Yapılan zirai karantina kontrolleri neticesinde ilimizde 2020 yılında 3 bin 121 ton, 2021 yılında da 3 bin 317 ton kestaneye bitki, sağlık sertifikası düzenlenerek ihracatına izin verilmiştir. Gerçekleşen sempozyumun kestane üretiminin sorunlarının tartışılacağı ve kestanenin ürün çeşitliliğinin arttırılarak katma değerin daha yüksek bir seviyede olduğu, daha fazla gelir elde edebileceği bir sonuç çıkarmak olmasını diliyorum” sözlerine yer verdi.
“BU GERÇEKTEN DE ÇOK ÖNEMLİ BİR RAKAM”
Yapılan sempozyumun Aydın için çok yararlı olacağını dile getiren Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Kestaneyi ilk üreten ve üretim birincisi olan illerin başında geliyoruz. Yıllara göre değişkenlik gösterse de ülkemizdeki kestanenin yüzde 35-40’ı Aydın’da üretiliyor. Bu gerçekten de çok önemli bir rakam. Aydın ekonomisine, tarımına ve çiftçimize katma değer yaratan, aynı zamanda ihraç ürünü olan ender yetişen meyvelerden bir tanesi. Hal böyle olunca değerli hocalarımızın üreticilerimizi bilgilendirmesi çok önemli. Biz bunun sürekli olmasını istiyoruz. Çünkü hem verim hem de kalitenin artması açısından bunlar çok önemli. Bu sempozyumun Aydın ve ülke çiftçimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” sözlerine yer verdi.
“KÖŞK İLÇEMİZ 2. SIRADA YER ALMAKTADIR”
Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna ise, “Aydın kestane üretimi için önemli bir ilimiz. Türkiye’de en çok kestane Aydın’da üretiliyor. Aydın’da ise Köşk ilçemiz 2. Sırada yer almaktadır. Bu sempozyumda kestane ağaçlarındaki hastalıklar, kestane çeşitleri üzerine önemli bir çalışma olacak. İnşallah hayırlara vesile olur” diye konuştu.
Gün boyu süren sempozyumda, Araştırmacılar tarafından kestane hastalıkları ile mücadele, kestane türleri gibi konularda sunumlar gerçekleştirildi. (Erdal Aydın)