TİMBİR’DEN ‘DEPREM’ MESAJI
“6 ŞUBAT AFET BİLİNCİ VE FARKINDALIĞI GÜNÜ OLSUN”
Medya Unutmazsa, Toplumda Unutmaz…
TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, 6 Şubat 2023 günü, saat 04:17’yi gösterdiğinde merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğünde ve saat 13:24’de merkez üssü Kahramanmaraş Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde iki yıkıcı depremi art arda yaşadıklarını hatırlattı. Hepimizi derinden sarsan acının bir daha yaşanmamasını dileyen Dr.Basa, depremlerde hayatını kaybeden basın mensupları ile vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diledi.
TİMBİR olarak toplumda afet bilincinin geliştirilmesi için sorumluluk üstlendiklerini ve projeler geliştirdiklerini kaydeden Dr. Basa’nın açıklaması şöyle:
“Yaşanan son depremler ve öncesindeki yangın, sel gibi doğal afetler göstermektedir ki, toplumun doğal afetler karşısında doğru bilgiye ulaşmasında en önemli araç medya sektörüdür. Kahramanmaraş merkezli son depremler, özellikle sosyal medya mecralarında doğru bilgiyi yaymanın hayati önem taşıdığını bir kez daha göstermektedir.
Dezenformasyonu ancak doğru bilgiyi yayarak önleyebiliriz.
Çay’ı açık hale getirmek içine su dökmeliyiz. Özellikle 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri akabinde yaşanan yanlış bilgilinin bilinçsizce yayılması neticesinde, arama kurtarma ekiplerinin yanlış yerlere yönlenmesine sebep olmuş, enkaz altındaki vatandaşlarımıza, ulaşmakta çok önemli emek ve zaman kayıplarına neden olmuştur.
Basın mensuplarına düşen doğru ve teyit edilmiş bilgiyi hızla yaymak olmalıdır. Türk internet medya birliğine bağlı sayıları 1000’i aşan İnternet medyası temsilcileri olarak bu alanda hizmet etmeye hazırız.
Deprem sonrası beklenen artçı, tsunami söylemleri özellikle İskenderun’da arama kurtarma ekiplerinin bölgeden uzaklaşmak zorunda kalmıştır. Medyanın afetler karşısında temel bilgilere sahip olarak doğru bilgiyi yayması büyük önem taşımaktadır.
Depremin ardından, Afet Kriz Yönetiminde Medyanın Rolü ve Afet Anında Habercilik ve Risk Yönetimi Panellerini yaptık.
Afetlerin önlenmesi için toplumun her bireyine sorumluluk düşüyor. TİMBİR olarak bizde “Medya unutmazsa, toplumda unutmaz” sloganıyla geride bıraktığımız yılda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile birlikte; akademisyenler ve gazeteciler ile alanında uzman kişilerin katılımı ile “Afet Kriz Yönetiminde Medyanın Rolü” sempozyumu düzenledik. Ayrıca İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle “Afet Anında Habercilik ve Risk Yönetimi” panelimizi gerçekleştirdik.
6 Şubat Afet Bilinci ve Farkındalığı Günü Olsun.
Afet’ler bitmedi bitmeyecekte, maalesef ülkemiz ve dünya bundan sonrada çok sayıda afete maruz kalacak. Türkiye’de her 30 yılda 7 ve üzerinde yıkıcı bir deprem olma olasılığı %95’in üzerinde. TİMBİR olarak afetlerde medya aracılığı ile toplumsal bilincin artırılmasına yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu kapsamda 6 Şubat tarihinin ‘Afet Farkındalığı Günü’ olması çağrısında bulunuyoruz. Sadece afetlerin hatırlandığı değil gün boyunca eğitimler, tatbikatlarla halkın bilinçlendiği gün olmalı. Ama yılda bir günde yetmez, okullarda her ayın 6’sında Japonya’da olduğu gibi ayda bir gün afet tatbikatı ve eğitimleri olması lazım. Deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini unutmadan farkındalık oluşturarak afetler öncesi daha etkin tedbirler alınmasına yönelik yayınlarımıza da devam edeceğiz.
Deprem bölgesinde görev yapan TİMBİR üyesi meslektaşlarımızla; depremin ilk gününden itibaren sürdürdüğümüz dayanışmayı bundan sonra da sürdüreceğiz. Bu vesile ile bir kez daha depremlerde hayatını kaybeden meslektaşlarımız ile vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve aziz milletimize başsağlığı diliyoruz”