TİMBİR Genel Başkan Vekili Avukat Altıparmak, Macron’un çağrısını yorumladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 18 yaşının altındaki gencin polis kurşunuyla öldürülmesi sonucunda başlayan protestolarda, eyleme katılan çocukların ailelerine para cezası uygulanması çağrısı ile ilgili Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Genel Başkan Vekili Hukuk Danışmanı Avukat Cüneyd Altıparmak değerlendirmelerde bulundu. Altıparmak, “Ebeveynlerin gerekli önlemi almasına rağmen çocukların yaptığı davranışlar yüzünden hukuki olarak ceza almasını doğru olmadığı kanaatindeyim ” dedi.

g

Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Genel Başkan Vekili Hukuk Danışmanı Avukat-Arabulucu Cüneyd Altıparmak, Macron’un açıklamaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Altıparmak şunları dedi;

“Şuan aslında Ateşe körükle gitmek deyimini yerine getiren açıklamalar Fransa Adalet Bakanı Eric Dupond Moretti‘nin yaptığı açıklama ile başladı. Aileleri hapis cezası ile tehdit etti. Macron’un açıklaması bu açıklamaya göre daha makul denilebilir. Dupond’un yaptığı açıklama kişilerin aile hukukundaki yükümlülüklerin yerine getiremediğinden dolayı Fransız Kanunu 227. Maddesi’ne atıfla hatta biraz zorlayarak ceza verilmesinden bahsediyor. Macron’un açıklaması ise ben bu eylemlerde verilen zararları ailelere rücu edeceğim demek. Bu kişilerin yaptıkları yağma veya kamu mallarına verdiği zararlar için kriminal anlamda cezadan bahsetmiyoruz fakat adalet bakanı bu anlamda bir açıklama yaptı. Macron’un açıklamasında ise tazminat söz konusu. Fransa’nın tazminata çevirmesinin sebebi yaş aralıklarının küçük olması, ailelerin çocuklarını desteklemesi ve önlem almamaları. Fransız medeni kanununa göre ebeveynler gözetim altında bulundurduğu çocuklarının verdiği zarardan sorumlu dolayısıyla çocuklarının yaptığı eylemlerden dolayı Macron’da maddeye dayanarak ebeveynleri cezalandırmak istiyor ve ebeveynleri cezadan kurtaracak bir madde bulunmuyor. Ben ebeveynlerin gerekli önlemi almasına rağmen çocukların yaptığı davranışlar yüzünden hukuki olarak ceza almasını doğru olmadığı kanaatindeyim. Çocuklarla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen Ebeveynlere para cezası uygulanabilir. Fransız yargısı bu konuyu çok tartışacak Macron’un açıklaması bir başlangıç”

Ne yaşanmıştı?

Fransa’nın Naterre şehrinde polisler 3 kişi bulunan bir araca ateş açmış ve 17 yaşındaki sürücü Nahel M. İsimli genci öldürmüştü. Nahel’in ölümüne tepki olarak ülke genelinde eylemler başlamış ve farklı kentlerde halk sokağa çıkarak polislerle çatışmıştı. Günlerdir süren eylemlerde toplamda 72’si dün olmak üzere şu ana kadar 3 bin 486 kişi gözaltına alındı. Eylemlerde 1105 binanın yanı sıra kamusal alanlarda 12 bin 202 nokta kundaklandı, 5 bin 892 araç yakıldı.

TİMBİR Genel Başkan Vekili Avukat Altıparmak, Macron’un çağrısını yorumladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir