Sürücüsüz araç teknolojileri güçleniyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında 5 milyon avro bütçe ile hayata geçirilen Açık İnovasyon Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu Projesi’ne (OPINA) ilişkin, “Mobilite ekosistemimizin geliştirdiği ürün ve hizmetler için ihtiyaç duyulan test, entegrasyon ve sertifikasyon altyapısını sağlayan merkezi hayata geçiriyoruz. Yazılımları sanal simülasyonlarla test eden, herkese açık bir inovasyon platformu sunan merkezimizin uluslararası akreditasyon alarak regülasyon testlerinin ülkemizde yapılması amacıyla gerekli çalışmaları da hızla gerçekleştiriyoruz.” dedi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sürücüsüz araç teknolojileri güçleniyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Açık İnovasyon Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu Projesi’nin (OPINA) açılış töreninde konuştu.  Bu merkezin, otonom ve haberleşen araç teknolojileri geliştiren, ulusal ve uluslararası kuruluşlara altyapı desteği sunacağını belirterek, şunları söyledi;

“Ar-Ge ve inovasyon bu dönüşümü göğüslüyor”

“Küresel otomotiv sektörü büyük bir değişim ve dönüşüm içerisinde. Sektörde araç ve yedek parça satışları, satış sonrası ve sigorta hizmetleri gibi geleneksel kâr havuzları yerini elektrikli ve otonom araçlara ve paylaşımlı hizmetlere dayalı iş modellerine terk ediyor. 35,7 milyar dolar ihracatımız ve 500 bine yakın istihdamla ekonomimizin kritik sektörlerinden Türk otomotiv sanayi; güçlü Ar-Ge ve inovasyon ekosistemimizle, nitelikli insan kaynağımızla, ana sanayi ve yan sanayisiyle bu dönüşümü göğüslüyor”

“Projelerimizi hayata geçiriyoruz”

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bizler de ülkemizin mobilite sektöründeki devrimin takipçisi değil, öncüsü olması vizyonuyla projelerimizi hayata geçiriyoruz. 2022’de açıkladığımız “Mobilite Araç ve Teknolojileri Stratejisi Yol Haritası” ile ülkemizde ve dünyadaki mevcut durumu analiz ederek, ihtiyaçları ortaya koyduk”

Bakan Kacır, mobilitedeki dönüşüme Türkiye’nin uyumunu kolaylaştırmak amacıyla stratejik hedefleri, kritik politika ve projeleri belirlediklerini söyleyerek “Elektrikli araç ve batarya üretiminden şarj istasyonlarına, sürücüsüz araç geliştirmeden test merkezlerine pek çok stratejik alanda somut hedefler tespit ettik. Sektörle sıkı iş birliği içinde hazırladığımız, gelecek vizyonumuzu ortaya koyduğumuz yol haritasındaki hedeflerimizin birkaçına kısaca değinmek istiyorum; 2030 yılında; elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların Türkiye’deki pazar payının yüzde 35’e, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e çıkmasını amaçlıyoruz. Elektrikli, bağlantılı ve otonom hafif ve ağır ticari araç üretiminde Avrupa’da lider ve dünyada ilk 5’te olacağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel Batarya Üretim Üslerinden biri haline getireceğiz. Siber güvenlik, sürüş güvenliği ve sürücü davranışlarının modellenmesi yazılımları başta olmak üzere, bağlantılı ve otonom araç yazılımları geliştirip, bunların ihracatını yapan ilk 10 ülke arasında yer alacağız” dedi.

 

 

Sürücüsüz araç teknolojileri güçleniyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir