Sinop’ta Mübadelenin 100. yılı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sinop’ta Mübadelenin 100. yılıSinop Mübadele ve Balkan Halkları Kültür Araştırmaları ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Mübadelenin 100. Yılında Kültür ve Göreneklerimiz” projesinin açılış toplantısı yapıldı.

Proje ile Balkan coğrafyasından gelerek Türkiye’yi yurt edinmiş insanların gelenek ve göreneklerinin yeni nesiller tarafından tanımalarını sağlayarak toplumsal dayanışma geleneğinin desteklenmesi, kültürel değerlerin yaşatılması ve yeni nesillere aktarılması hedefleniyor.
Sabahattin Ali Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Ahmet Berkay Deniz, Belediye Başkan Yardımcısı Önder Serdar Öztürk, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Kültür Araştırmaları ve Dayanışma Derneği Başkanı Kenan Aral, kurum müdürleri, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve dernek üyeleri katıldı.

Yöresel halk oyunları gösterisi ile başlayan programda açılış konuşmasını Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Kültür Araştırmaları ve Dayanışma Derneği Başkanı Kenan Aral yaptı.

Osmanlı İmparatorluğunun hakimiyetinde olduğu süre boyunca her milletten ve farklı dinden insanların Balkanlarda yüzyıllar boyunca kardeşçe bir yaşam sürdüklerini belirten Kenan Aral; Osmanlı İmparatorluğunun Balkanlardaki hakimiyetinin 19. Yüzyılda sona ermesi ile birlikte çok sayıda Türk, Arnavut, Boşnak ve diğer Balkan halklarının Müslüman oldukları için ya katliamlara uğradığını ya da ağır şartlar altında nispeten güvenli olan Anadolu’ya göç ettiklerini söyledi. Aral; “Mübadil ve muhacirler bir yandan yeni vatanları olan Türkiye’ye uyum sağlamaya çalışırken bir yandan da geldikleri topraklarda gelenek ve göreneklerini yaşatmaya çalışmışlardır. Projemizin hedefleri Balkan coğrafyasından gelerek Türkiye’yi yurt edinmiş insanların gelenek ve göreneklerini yeni nesiller tarafından tanımalarını sağlamaktır. Yemek kültürü, göç hikayeleri ve oyunlarını uyarlayarak yeni nesillere tanıtmak ve kültürel değerlere katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Proje etkinlikleri sonunda katılımcılarımıza, mübadil sebeplerle ve sonuçlar konusunda farkındalık artırılacaktır. STK’lar ile kamu kurum ve kuruluşları arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi ve ortak çalışmalar yapılması hedeflenmektedir.

2023 yılı hem mübadelenin hem de Cumhuriyetin 100’üncü yılı. Bizde bunu baz alarak 2023’te dernek olarak çeşitli etkinlikler yapmaya karar verdik. İlk etkinliğimiz 28 Ocak 2023 tarihinde her yıl yaptığımız gibi mübadele ve göç yollarında ölenlerin anısına denize çelenk ve karanfil bırakacağız. İkinci etkinliğimiz 10 Mart 2023 tarihinde saat 14:00’da Sabahattin Ali Kültür Merkezinde Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü işbirliğiyle ‘Mübadelenin 100. Yılında Göçler’ konulu panel yapılacak. Panelde Prof. Dr. Serkan Yazıcı Moderatör, Doç. Dr. Cenk Demir, Doç. Dr. Neval Konuk Halaçoğlu ve Prof. Dr. Kemal Arı konuşmacı olarak katılacak.

Diğer etkinliğimiz ise yıl boyu sürecek olan mübadil lezzetleri ile ilgili bir çalışmamız olacak, Balkan ve Rumeli lezzetleri ile ilgili dernek binamızda, mübadil köyü Karacaköy’de ve Hacıoğlu köylerinde mübadil yemekleri ile ilgili çalışmalar yapacağız. Güzel bir kitap hazırlayacağız. 2023 yılında dolu dolu etkinliklerimiz olacak” dedi.

Konuşmaların ardından dernek tarafından hazırlanan pasta, protokol üyeleri tarafından kesildi. Program, katılımcılar için hazırlanan ikramlar ile sona erdi. (Serhat Özşahin)

Sinop’ta Mübadelenin 100. yılı