ONLAR HAYATLARINI SOKAKLARDA KAZANIYOR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ONLAR HAYATLARINI SOKAKLARDA KAZANIYORKimi ayakkabı boyacısı, kimi seyyar satıcı kimide sokak sanatçısı onlar hayatlarını sokaklarda kazanıyor. Kar, yağmur, soğuk ya da sıcak havalar onlar için alışılmış bir durum. Ekmek paralarını kazanmak için sabahın ilk saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar sokaklarda müşterilerini bekliyorlar.
 
Tokat’ta sokaklarda çalışarak hayatlarını kazanan seyyar satıcı, sokak sanatçısı, ayakkabı boyacısı kışın soğuğuna yazın sıcağına aldırış etmeden hayatlarını kazanmak için günün ilk ışıkları ile satış yaptığı yada müşterisini beklediği sokağına gidiyor. Havanın kararması ile günün kazancını hesap eden sokak satıcıları içinse hayat her gün birbirinden farklı bir mücadele içinde geçiyor. Hayatlarını sokaklarda çalışarak kazanan sokak satıcıları bazen de görmezden gelinmekten yakınıyorlar.
 
 
BU İŞİN SON TEMSİLCİLERİNDENİM
 
Boyadığı ayakkabı sayısının her gün değiştiğini dile getiren Recep Çetin, az veya çok rızkını alın teriyle kazanmanın kendisini mutlu ettiğini kaydetti. Recep Çetin “11 yaşından itibaren elime boya kutumu ve fırçamı alıp çalışmaya başladım. 30 yıldır hergün dur durak bilmeden hayat mücadelem için yılmadan çalıştım. Daimi müşterilerim oldu buraya geldiklerinde çaylarını söyleyip ayakkabılarını boyuyorum. 16 yaşında bir kızım var onu okutabilmek için ne soğuğa ne de sıcağa aldırış etmiyorum. Bu işin son temsilcilerinden sayılırım. Çalışmak da boyacılık yapmakta ayıp değildir. Ben bu işe yıllarımı verdim. Elim tutuncaya kadar da bu işi yaparım. Başka bir iş yapmayı hiç düşünmedim. Ayakkabıların dilinden anlamak gerekir. Ayakkabıların ona göre temizlenip boyanmasının, kaliteli ve kalitesiz boyayı ayakkabı boyacısının bilmesi gerekir” dedi.
 
 
HAYALİMDE BİSİKLET ALMAK VARDI ARABA ALDIM
 
Sokakta simit satarak hayatını kazanan Salih Alkan’da içinde kalan tek burukluğun hiç bisikleti olmamasıydı. Salih Alkan, “24 yıldır burada simit satıyorum. 10 kişilik ailem var. Hepsine bakıyorum ve geçimlerini sağlıyorum. Bisikletim hiç olmadı içimde hep ukte kaldı. Ama çok şükür bugün arabam oldu her şeyim oldu. Ne soğuk nede sıcak geçimim için her türlü zorluğa katlanıyorum. Hayat çok zor geçim hep mücadele. Sabahları Besmele çekerek tezgahımı açıyorum. İşine koşturanlar, öğrenciler durup simit alıyor biraz hoş sohbet ederek hayırlı işler diliyorlar” diye konuştu. (Hüseyin Kömür)

ONLAR HAYATLARINI SOKAKLARDA KAZANIYOR