Kurtulmuş: Türk Devletlerinin Güçlü Olması Türkiye’nin Güçlü Olması Demektir

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, "Türk Devletlerinin Güçlü Olması Türkiye’nin Güçlü Olması Demektir" dedi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kurtulmuş: Türk Devletlerinin Güçlü Olması Türkiye’nin Güçlü Olması Demektir

Furkan KARATAŞ (BHA)

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş resmi ziyaretler için bir heyetle birlikte Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye geldi. Heyet, Bakü’deki ziyaretlerine Azerbaycan’ın kurucu lideri Haydar Aliyev’in mezarını ziyaret etti, Bakü’deki şehitliği ve Batı Türk şehitliğini de ziyaret etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş ziyaretin ardından şehitlikteki konuşmasında “Allah yolunda öldürülenleri sakın ölüler sanmayın. Bilakis onlar diridirler. Allah’ın lütuf ve kereminden kendilerine verdikleriyle sevinçli bir halde Rableri yanında rızıklara mazhar olmaktadırlar. Bakü’nün azatlığı için can veren şehitlerimize selam olsun. Onlar Kızıl Laleler gibi şehadet mührünü bu şehre nakşettiler. Bizi bir millet kılan, kardeş eyleyen, müşterek kaderimizi yüklenerek. Hep birlikte geleceğe yüzümüzü, ilhamını yürümemiz, ilhamını veren şehitlerimizi rahmet ve şükranla yad ediyoruz. Bakü Türk Şehitliği’nde yatmakta olan büyüklerimize milletimizin selam ve duasını getirdik. Allah şehitlerimizden razı olsun. Ruhları fani olsun. Mekanları cennet olsun.” dedi.

“Birlikte Yürüyüşümüze Devam Edeceğiz”

Kurtulmuş konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bakü’de Türkiye Cumhuriyeti Türkiye Büyük Millet Meclisi heyeti olarak resmi ziyaretlerimiz için buradayız. Az evvel Azerbaycan’ın kurucu lideri merhum Haydar Aliyev’in mezarını, kabrini ziyaret ettik. Yine Bakü’deki şehitliği ziyaret ettik. Ardından da Kafkas İslam ordularının şehitlerinin yattığı Batı Türk şehitliğini Türkiye Türk şehitliğini burada vakitte ziyaret ediyoruz. Biliyorsunuz Türkiye’de göreve gelen devlet başkanları, cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, ilk seyahatlerine, resmi seyahatlerini Kıbrıs ve Azerbaycan’a gerçekleştirir. Biz dün Kıbrıs’ta Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak arkadaşlarımızla birlikte, parlamento yönetimimizle birlikte ziyaretlerimizi yaptık. Son derece verimli, son derece olumlu görüşmeler gerçekleşmiş oldu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin uluslararası alanda tanınması için yeni bir dönemin başladığını, bir kere daha orada teyit ettik. Türkiye ve Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti el ele Doğu Akdeniz’de önemli bir çalışmanın içerisinde olduğumuzu her iki ülkenin de egemenlik haklarından hiçbir şekilde taviz vermeksizin bir millet olarak Kıbrıs Türkleri ve Türkiye Cumhuriyeti birlikte yürüyüşümüze devam edeceğiz.”

“Cumhuriyetimizin 2. Asrına Giriyoruz”

Kardeş ülke Azerbaycan’da olduklarını belirten Kurtulmuş, “Azerbaycan’da Kafkaslar’da Türkiye’nin en önemli müttefikidir. Türkiye’nin kardeşidir. Her alanda mükemmel ilişkilerimiz olan bir ülkedir. Tabiri caizse Türkiye Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs bir millet üç devlet anlayışıyla hareket etmekte olan birbirine yakın üç ülkedir. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’la olan ilişkisi, Kafkaslar’da da Azerbaycan’la olan ilişkisi fevkalade önemlidir. Stratejik açıdan da son derece değerli ve fevkalade önem verdiğimiz bir ilişkidir. Burada Azerbaycan’ın güçlü olması Türkiye’nin bölgesinde güçlü olması demektir aynı şekilde Kuzey Kıbrıs’ın güçlü olması Türkiye’nin bölgesinde güçlü olması demektir. Türkiye’nin ise bu sene biliyorsunuz cumhuriyetimizin 2. asrına giriyoruz. Güçlü, gücü, tesirli bir Türkiye’yi inşa etme kararlılığı içerisinde olduğunu bütün dünyaya ilan ediyoruz ve bu anlamda Türkiye her alanda gücünü artırarak, her alanda ilişkilerini kuvvetlendirerek, dış politikada, ekonomide, toplumsal yapısında, siyasal düzeninde demokrasisinde son derece güçlü bir ülke olarak dost ve kardeş ülkelerle birlikte geleceğe doğru el ele, kol kola yürüyecektir. Bu bakımdan bu iki ziyaretin arka arkaya gelmiş olması ayrı. Ayrıca Cumhurbaşkanımızın zirvede batı ülkeleri, NATO ülkeleriyle birlikte müzakere ederken bizim burada Azerbaycan’da ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde. Bu seyahati yapmış olmamızın bir başka anlamı da var. Bu anlamda Türkiye Türk devletleriyle olan ilişkilerini de son derece ciddi şekilde önemsemektedir. Önümüzdeki dönemde Türkiye yüz yılı hedeflerine yürürken bizim ortak olarak geliştireceğimiz çalışma alanlarımızdan birisi de Türk cumhuriyetleriyle birlikte yapacağımız ortak çalışmalardır.” dedi

Kurtulmuş konuşmasını “Ümit ediyorum bugün burada az sonra Azerbaycan devlet başkanı İlham Aliyev’i ziyaret edeceğiz. Ardından Azerbaycan Meclisi’nin başkanını Sahibe Gafarova’yı ziyaret edeceğiz. Arkasından da Azerbaycan Başbakanını Ali Esedov’u ziyaret ederek ikili ve heyetler arası görüşmelerini gerçekleştireceğiz. Amacımız ifade ettiğimiz gibi önümüzdeki dönemde Türk dünyasının dünya siyasetinde güçlü bir şekilde var olmasını temin etmektir ve bunun için her alanda iş birlikteliklerimizi mükemmel düzeye çıkarabilmektir. Sadece Türkiye Azerbaycan ilişkileri değil Kafkasya ülkeleri ile birlikte güçlü Türk dünyasını inşa etmek boynumuzun borcudur. Ümit ediyorum ki Azerbaycan ziyaretimiz Azerbaycan ve Türkiye dışında Türk dünyasına katkı sağlayacak bir ziyaret olacaktır. Bende buradan bu vesile ile şahsım ve ekibimdeki milletvekilleri ile birlikte Tüm Azerbaycan halkına ve Azerbaycanlı kardeşlerimize sevgilerimi saygılarımızı ifade ediyorum.” sözleri ile tamamladı.

Kurtulmuş: Türk Devletlerinin Güçlü Olması Türkiye’nin Güçlü Olması Demektir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir