Kacır: “Bursa’da Endüstri Bölgeleri İhracata 592 Milyon Dolar Katkı Sağladı”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Bakanlık olarak son 20 yılda Bursa için 4 bin 642 yatırım teşvik belgesi düzenledik; 160,8 milyar lira tutarında sabit yatırım ve 103 bin 740 kişilik istihdamın önünü açtık.” ifadelerini kullandı.
Bakan Kacır, Bursa Şehir Buluşmaları programında basın açıklaması yaptı. Bilim, teknoloji, sanayi, girişimcilik ve inovasyon gibi alanlarda Türkiye’ye sayısız hizmeti kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, şunları kaydetti:
TÜM DÜNYANIN DİKKATİNİ ÇEKEN BİR TÜRKİYE: Bugün geldiğimiz noktada, Kendi tasarlayıp ürettiği İHA’larla, SİHA’larla küresel dengeleri değiştiren, doğuştan elektrikli milli gururumuz Togg ile paradigma değişimlerine tam zamanında yatırım yapan, beyaz eşya, ticari araç, güneş paneli ve çimento üretiminde Avrupa lideri. Hava savunma sistemlerini, çıkarma gemilerini, yer gözlem ve haberleşme uydularını milli kabiliyetleriyle geliştirip üretebilen, çıkardığı milyar dolarlık teknoloji girişimleriyle (start-up) tüm dünyanın dikkatini çeken bir Türkiye’den bahsediyoruz.
YÜKSEK VE ORTA-YÜKSEK TEKNOLOJİ: 2002 yılında, çoğunlukla düşük teknolojili ürünlerden oluşan ihracatımız sadece 36 milyar dolar düzeyindeyken, bugün geldiğimiz noktada, yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürünlerin başı çektiği, 254 milyar dolar ihracat gerçekleştiren bir Türkiye’den söz ediyoruz.
SANAYİ VE TEKNOLOJİ YATIRIMLARI: Sanayiden sağlığa, ulaştırmadan enerjiye, tarımdan çevreye son 20 yılda Bursa’mıza 175 milyar TL’den fazla yatırım yaptık. Bu alanların hepsi birbirini destekleyen ve tamamlayan kritik alanlar. Biz, yüksek katma değerli üretim için yapılan sanayi ve teknoloji alanındaki yatırımları ülkemizin geleceği açısından daha fazla önemsiyoruz. Bu yaklaşım ile Bursa’mıza sanayi tesisleri, mükemmeliyet merkezleri, bilim merkezleri gibi yapıları kazandırmaya devam edeceğiz.
REKABET GÜCÜ: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bizim önceliğimiz, Bursa’nın rekabet gücünü ve yüksek teknolojili üretimdeki payını artırabilmek. Bu hedef doğrultusunda Bursa’mızı bugüne kadar önemle destekledik, bundan sonra da desteklemeye de devam edeceğiz. Bursa’mızın Ar-Ge ve inovasyon ekosistemini güçlendirmek için son 20 yılda bazı önemli adımlar attık.
60 YILLIK HAYAL: Milletimizin 60 yıllık hayali, “Milli Teknoloji Hamlemizin” eseri olan milli otomobilimiz Togg’u Bursa’da üreterek ülkemize kazandırdık. Elektrikli otomobil olmasının yanında tamamen akıllı bir cihaz olan Togg; Türkiye’nin yeni nesil sanayi politikasının da en somut örneği. Yüksek düzeyde Ar-Ge yatırımının sonucu Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve üretilen milli otomobilimiz Togg artık ülkemizin yollarında!
177 BİN REKOR SİPARİŞ: Kısa süre içinde uluslararası pazarda da yerini alacak! Milli otomobilimizi, 177 bin gibi rekor seviyede bir siparişle çok şükür milletimiz de sahiplendi. İşte bu yerli ve milli gururumuzu üretmek ve geliştirmek için en uygun inovasyon ekosisteminin Bursa’da olduğu değerlendirdik, üretim tesisimizi Gemlik’te inşa ettik.
BATARYA: Bununla birlikte, gelecekte paradigma değişimlerinin yaşanacağı mobilite sektörü için kritik öneme sahip SİRO Batarya Fabrikamızın temellerini de yine Bursa’da attık.
Böylece yerli ve milli otomobilimizin kritik bir bileşeni olan bataryaları da Bursa’da üreteceğiz.
4 BİN 642 YATIRIMA TEŞVİK: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak son 20 yılda Bursa için 4 bin 642 yatırım teşvik belgesi düzenledik. Bu belgeler kapsamında 160,8 milyar lira tutarında sabit yatırım ve 103 bin 740 kişilik istihdamın önünü açtık.
AR-GE VE TASARIM: Özel sektör firmalarımızın 163 Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurmasını sağladık. Bu merkezlerde 6 bin 514 kişilik nitelikli istihdam oluştururken, 4 milyar 254 milyon TL vergi muafiyeti sağladık. İlimizde faaliyetlerini sürdüren Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde 209 yenilikçi firmada istihdam edilen bin 111 Ar-Ge personelini desteklemeye devam ediyoruz. Bu Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde yer alan Ar-Ge firmalarına 850 milyon TL’den fazla vergi muafiyeti sağladık.
BEBKA DESTEKLERİ: BEBKA Kalkınma Ajansımız vasıtasıyla ilimizde, hızlı prototipleme merkezinden eko turizme, sanayi bölgeleri atık su arıtma tesislerinden yatırım ortamının iyileştirilmesine kadar farklı alanlarda 506 projeye toplam 871 milyon TL doğrudan destek sağladık.
17 PROJE: Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programımız kapsamında desteklediğimiz 17 proje ile 10 milyar TL düzeyinde yatırımın önünü açtık. İlimizde ticari faaliyetlerini sürdüren 59 bin KOBİ’ye 3 milyar 165 milyon TL destek sağladık.
ÖZEL SEKTÖR DESTEKLERİ: Özel sektöre yönelik TÜBİTAK destek programlarımız ile bin 657 projeye 3 milyar 700 milyon TL destek sağladık. Ticaret ve Sanayi Odamız ile 6,1 milyon avro bütçeli ‘’Kompozit Malzeme ve Teknik Tekstil Prototip Üretim ve Uygulama Merkezi’’ projemize devam ediyoruz. Proje tamamlandığına KOBİ’lerimize, kompozit malzeme ve teknik tekstil sektörlerinde prototipleme, tasarım ve modelleme yetkinliği kazandıracağız.
İHRACATA KATKI: Bursa’da kurulmasını sağladığımız 3 Endüstri Bölgesi, sadece geçen yıl ihracata 592 milyon dolar katkı sağladı. Önümüzdeki dönemde bu katkının çok daha yüksek seviyelere ulaşacağını öngörüyoruz.
17 OSB: İmalat sanayimizin lokomotifi Bursa’mızda, 2002 yılında 9 OSB yer alırken bugün OSB sayımızı 17’ye çıkardık. 233 bin 500 kişinin istihdam edildiği bu 17 OSB’ye toplam 941 milyon TL kredi desteği sağladık. Son 20 yılda Türk sanayisinin lokomotifi Bursa’mızın rekabet gücünü ve marka değerini artıracak, burada saymakla bitiremeyeceğimiz pek çok önemli yatırım ve projeyi hayata geçirdik.