Cari İşlemler Açığı son 10 ayda, yıllıkta 31,2 milyar dolara geriledi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Dış Ticaret Dengesindeki büyümeler, Ekonomik Büyüme Daha Dengeli Bir Yapıya Dönüştürdü ve Cari İşlemler Hesabında İyileşme Sağlayarak Makroekonomik İstikrarı Güçlendirdi" dedi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cari İşlemler Açığı son 10 ayda, yıllıkta 31,2 milyar dolara geriledi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda Cari İşlemler Açığı son 10 ayda, dış ticarette uygulanan politikaların etkisi ile yüzde 45 azaldığını ve yıllıkta 31,2 milyar dolara gerilediğini duyurdu. Bolat paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

“Dış Ticaret Dengesindeki büyümeler, Ekonomik Büyüme Daha Dengeli Bir Yapıya Dönüştürdü ve Cari İşlemler Hesabında İyileşme Sağlayarak Makroekonomik İstikrarı Güçlendirdi 2023 yılı Mart ayında 5,2 milyar dolar olan cari işlemleri açık, 2024 yılı Mart ayında % 13,4 oranında azalışla 4,5 milyar dolar olarak çalıştırılır. Ayrıca zirve noktası olan 2023 yılı Mayıs ayında 57 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açıkları, sonraki aylarda 25,8 milyar dolar azalarak, 2024 Mart ayı itibarıyla 31,2 milyar dolar geriledi. Aynı dönemde son 10 ayda yıllıklandırılmış dış ticaret açığı ise 30,4 milyar dolara geriledi. ayrıca 2023 Mayıs ayına göre cari işlemlerdeki açıklar, dış ticarette uygulanan politikaların etkisi ile %45,2 oranında düşmüştür. Son 10 Ayda Dış Ticaret Açığı % 22 Oranında Azalarak, 91,9 Milyar Dolara Gerilerken, İhracatın İthalatı Karşılama Oranı 5,3 Puan Artarak % 73,7 Olmuştur 2024 Mart ayında yıllıklandırılmış bazda ihracatımız yaklaşık % 0,8’lik artış ile 257,6 yüz milyarı yükselmiştir. Aynı ayda ithalatımız ise yıllıklandırılmış bazda % 6,4’lük azalışla 349,5 milyar başına geri dönmüştü. Yıllık olarak yapılandırılmış dış ticaret açığı %22 oranında azalarak 91,9 milyar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise 5,3 puan artarak %73,7 oldu. Dış ticaretteki açık gerilemeye hizmet üretiminde artış da bulunmaktadır. Hizmet gelirleri Mart ayında yıllıklandırılmış bazda 103,2 milyar dolar ile rekorunu yenilemiştir. Hizmetlerin yerinde alan seyahat gelirleri ise 50 milyar doları aşmıştır.”

Mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik destekleme ve ithalatı düşürmeye yönelik uygulamaların uygulamadaki sonuçları ile cari işlemler açıklarında önemli bir gerileme kurulduğunu belirten Bolat şu ifadelere yer verdi:

“Mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik destekleme ve ithalatı düşürmeye yönelik uygulamaların uygulamadaki sonuçları ile cari işlemler açıklarında önemli bir gerileme kurulmuştur. Yıllık olarak düzenlenmiş cari işlemlerdeki düşüşlerdeki düşüşlerin devam etmesi ve 2024 yılı Mayıs ayı boyunca açıkların 30 milyar doların yerinde gerilemesi. Bu veriler, Orta Vadeli Programı’ndaki dış ticaretin doğru ilerlendiğini göstermekte olup, uluslararası derecelendirme sistemlerinde dış ticaretteki bu olumlu gidişatı dikkate alarak Türkiye’nin ekonomik görünümüne ilişkin pozitif güncellemeler yapmaktadır. Dış ticaret dengesindeki olumlu gelişmeler, bir ekonomik büyümeyi daha düzenli bir yapıyı dönüştürmekte, diğer taraftan cari işlemler hesabında iyileşme sağlayarak makroekonomik istikrarı güçlendirmektedir. İhracatta artış ve ithalattaki azalış trendinin 2024 yılında genel itibari ile devam etmesi beklenmekte, dış ticaretin cari işlemlerinin dengesine ve ekonomik büyümenin olumlu katkı sağlaması öngörülmektedir. Ticaret Bakanlığı olarak dünya mal ve hizmet üretimindeki ödememizi artırmaya yönelik üretici ve ihracatçılarımızla yakın işbirliği içerisinde kararlılıkla devam ediyoruz.”

Cari İşlemler Açığı son 10 ayda, yıllıkta 31,2 milyar dolara geriledi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir