“Bu durum üreticimizi oldukça mutsuz ediyor”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Bu durum üreticimizi oldukça mutsuz ediyor”Aydınlı zeytin üreticisi ve aynı zamanda toptancılığını yapan Nahit Yetim, “Bugünlerde 10 lirayı gören zeytin alım rakamı yok neredeyse ve 8 lira ile 9 buçuk lira aralığında alınıyor. Bu durum üreticimizi oldukça mutsuz ediyor. Sofralık zeytin rakamı 12-13 lira civarında olsaydı üreticimizi kurtarabilirdi” dedi.

Aydın’ın en önemli tarım ürünlerinin başında gelen zeytin üreticisi, son günlerde sofralık zeytin fiyatının düşürülmesinden dolayı dertli. Tane boyutuna göre 18 liradan başlayan ve en düşük boyutu 8 lira olan alım fiyatı 2 kez düşürüldüğü ifade edildi. İklim şartlarından dolayı tane boyutu istenilen ölçüde olmayan zeytinin ortalama alım fiyatının 10 liranın altında kaldığı belirtildi.

“BUGÜNLERDE 10 LİRAYI GÖREN ZEYTİNİN ALIM RAKAMI YOK”

Efeler’de hem üreticilik hem de toptan zeytin alım-satım işi yapan Nahit Yetim, “Bütün girdi maliyetleri artmasına rağmen zeytin fiyatları neredeyse geçen yıla oranla aynı rakamlara gelmeye başladı. Her ne kadar tatmin edici olmasa da ilk açıklanan fiyatlar üreticiyi kurtarıyordu. Fakat son 1 haftada peş peşe sofralık zeytinin alım fiyatları düştü. Benim tavsiyem çiftçiler zeytinlerini toplasa bile kendi havuzlarında bekletsinler, mümkünse depolasınlar. Zaten bizim bölgemizdeki zeytin memecik türü ve yağlık zeytin olarak geçiyor. Bugünlerde 10 lirayı gören zeytin alım rakamı yok neredeyse ve 8 lira ile 9 buçuk lira aralığında alınıyor. Bu durum üreticimizi oldukça mutsuz ediyor. Bu rakam 12-13 lira civarında olsaydı üreticimizi kurtarabilirdi” diye konuştu.

“HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI”

Fiyatların düşme gerekçesinin piyasadaki ekonomik koşullar olduğunu belirten Nahit Yetim, “Fiyatların düşme nedeni global bir kriz, maddi problemler oldukça üst safhada. Fabrikacılarda nakit problemi oluşuyor ve onlarda kendilerini düşünmek zorunda. Fakat burada hükümetimizi, çiftçilerimize ve ihracatçılarımıza ayrı görevler düşüyor. Herkes elini taşın altına koyup bu riski paylaşmamız gerekiyor. (Erdal Aydın)

“Bu durum üreticimizi oldukça mutsuz ediyor”