Aydınlı manavlar karpuz çeşitlerini anlattı

Yaz mevsiminin kendini göstermeye başlamasıyla karpuzlar tezgâhlarda yerini aldı. Aydın’da manavlık yapan esnaflar bu dönemde tercih edilmesi gereken karpuz cinsleri hakkında bilgiler verdi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aydın’ın Efeler ilçesinde manavlık yapan esnaflar, iyi karpuz seçebilmek için dikkat edilmesi gereken püf noktalardan bahsetti.

28 senedir ailesiyle birlikte manavlık yaptığını ve vatandaşlardan yoğun talep gördüklerini belirten Yusuf Denktaş, “Karpuz satışlarımız güzel gidiyor fakat şu an bir sıkıntı var. Antalya’dan kabak aşılı karpuzlar geliyor fakat biz çekirdek yani yerli karpuz satıyoruz, ondan dolayı müşteriler bizi tercih ediyor. Biz müşteriye ürün yetiştiremiyoruz. Bir arabamız burada diğer arabamız depoda akşam onu çıkartacağız günlük neredeyse iki arabaya yakın karpuz satıyoruz“ diye konuştu.

“İYİ KARPUZUN DIŞ KABUĞU AÇIK RENKLİ OLUR“

İyi karpuzun anlaşılması için nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında konuşan Denktaş, “Karpuzun yeşil bir dalı olacak. Kabak aşı olmasını istemiyorlarsa dış kabuğu açık renkli olmalıdır. Sonrasında damarları gelişmiş, dışındaki beyazlıklar fazla olmalıdır. Karpuz seçerken vurma olayı doğrudur. Karpuz bir iki gün bekleyip vurduktan sonra boş ses çıkartır. Onu da anlamak işin biraz ehli olmak gerekiyor“ ifadelerine yer verdi.

“SELEX VE STARBUS CİNSİ KARPUZLAR TERCİH EDİLMELİ“

Karpuz çeşitleri hakkında bilgiler veren Denktaş, “Karpuzun, selex, starbus olarak farklı çeşitleri var. Diğerleri kabak aşı olarak tabir edilen organik olmayan, GDO’lu ürünlerdir. Selex ve starbus cinsi karpuzlar bu dönemde tercih edilmeli. Diğer karpuzlar şu anda tercih edilmezler. Aydınlı vatandaşlar karpuzu biliyor ve tanıyorlar, cinsini de, rengini de ayırt edebiliyorlar. Karşıdan baktıklarında da dalının yeşil olduğunu, kabak aşı olup olmadığını anlayabiliyorlar“ açıklamalarında bulundu.

“KABAK KARPUZ İLE ÇEKİRDEK KARPUZ ARASINDA BÜYÜK BİR FARK VAR“

Aydın’da manavlık yapan esnaf Ahmet Durmaz, çekirdek karpuz ile kabak karpuz arasında büyük farklar olduğunu şu sözlerle aktardı;

“Karpuz satışları şu anda güzel gidiyor. Karpuzun çeşitlerinden kabak karpuz ve çekirdek karpuz var. Kabak karpuzu ile çekirdek karpuz arasında büyük bir fark var. Kabak karpuz, aşılama yöntemiyle kimyasıyla oynanmış karpuz demektir. Vatandaşlar 5-6 liraya kabak karpuz alıyor sonra kabak çıktı diye söyleniyorlar.“

“KARPUZ GÜNEŞ GÖRMELİDİR“

İyi karpuzun güneş görerek sararmış olması gerektiğinin altını çizen Durmaz, “Vatandaşlar karpuz seçimlerine bize bırakarak bize itimat ediyorlar. Karpuz seçimi çok önemlidir, herkes seçemez. Karpuz güneş görmüş olacak. Güneş gören karpuz her zaman güzeldir. Karpuzlar koyu yeşil olduğu zaman güneş görmemiş oluyor. Tabii bu karpuzlarda kabak çıkıyor. Aydın’ın insanı karpuzu çok seviyor. Özellikle her Kurban Bayramı’nda karpuz satışlarımız artar. Bu dönemde çekirdek karpuzu tüketilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Aydınlı manavlar karpuz çeşitlerini anlattı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir