Aydınlı Kenan Usta Dünya’nın Alemi’ni yapıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aydınlı Kenan Usta Dünya’nın Alemi’ni yapıyorAydınlı Bakır Ustası Kenan Çalışkan, dünyanın çok sayıda ülkesinden aldığı minare ve kubbe alemlerini yaptığını belirtirken, artık mesleği yaşatacak olan usta kalmadığını ifade etti.

Aydın’ın İncirliova İlçesi Sanayi Sitesi’nde babasından devraldığı mesleği devam ettirdiğini belirten 68 yaşındaki kalay ve bakır ustası Kenan Çalışkan, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın çok sayıda ülkesine yaptığı minare ve kubbe alemleri gönderdiğini belirtti.

“ÇOĞU ZAMAN İŞ YETİŞTİREMİYORUM”

Babasının kalaycılık mesleğini yaşatmaya çalıştığını ve daha sonra da bakır ustalığında kendini geliştirdiğini söyleyen Kenan Çalışkan, Kahramanmaraş’tan aldığı bakırları işleyerek dünyanın ihtiyacı olan Alemleri yapmaya devam ettiğini belirtti. İşini severek yaptığını anlatan Çalışkan, “50 senedir bu işin içerisindeyiz. Baba mesleği olduğu için babamın yanında yetiştim. Kendim İmam Hatip mezunuyum. 1977’ de askerden geldim. Ondan sonra tamamen işi elimize aldık. O günden bu güne çalışıyoruz. Artık mesleğimizi yaşatacak çırak yok. Arasak da bulamıyoruz. Benden sonra son, bitti. Kalay işini yapan çok az o yüzden bize talep çok. Minare alemlerini babam yapmazdı. Kendimi geliştirerek yapmaya başladım. Talep çok fazla. Çoğu zaman iş yetiştiremiyorum ve sipariş almıyorum. Hem kalay hem bakır işi yaptığımızdan işler yetişmiyor” dedi.

“KALAY İŞİNİ HERKES YAPAR AMA BAKIR İŞİNİ HERKES YAPAMAZ”

Kalaycılık ile bakır ustalığının farklı ustalık gerektirdiğini dile getiren Kenan Çalışkan,

“Babam bakır işi yapmazdı. Ben işin başına geçtikten sonra kendimi geliştirdim ve bakır işlerini yapmaya başladım. Bakırları Kahramanmaraş’tan alıyorum. Oranın bakırı daha uygun ve kaliteli. Öğrendiğim bakır ustalığı ile Almanya’ya, Libya’ya, Somali’ye, Kenya’ya alemler yaptık. İstanbul’da Galataport’a yaptık. Şuanda minarenin üzerine koyulan alemin tabanını yapıyorum. Daha üzerine iki metre daha koyulacak. Altın varak boya yapılıp o şekilde gönderiyoruz. Alemin yapma süresi büyüklüğüne bağlı oluyor. Bir günde biten oluyor. Beş günde biten de oluyor. Bir ayda biten olur. Galataport’un aleminin yapılması 3 hafta tuttu.

Kalay işini herkes yapar ama bakır işini herkes yapamaz. Kalaycı olan bakırı düzeltmeyi bilmez. Bilse de kıymeti olmaz” ifadelerine yer verdi.

Kendisine ait internet sayfası üzerinden gelen siparişleri yapmaya çalıştığını söyleyen Kenan Çalışkan, sağlığı elverdiği sürece mesleğini yaşatmaya devam edeceğini kaydetti. (Erdal Aydın)

Aydınlı Kenan Usta Dünya’nın Alemi’ni yapıyor