Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Amasya’ya gelişi canlandırıldı

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Amasya’ya Teşrifleri ile Türkiye Cumhuriyetinin doğum belgesi niteliğinde olan Amasya Genelgesinin ilanının 104. Yıl Dönümü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Betül YILMAZ/AMASYA

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Amasya’ya gelişi, 104’üncü Yıldönümünde Cülus Tepe mevkiinde canlandırıldı.

104 Yıl önce 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan bağımsızlık meşalesini yakan Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin doğum belgesi niteliğindeki Amasya Tamimi’ni imzalamak için 12 Haziran 1919’da Amasya’ya geldi. Mustafa Kemal’in Amasyalı vatandaşların tam desteğini alarak Cumhuriyetin temelini atışı, 104’üncü yıldönümünde Cülus Tepe mevkiinde canlandırıldı. Cülus Tepe’den Amasya’ya giriş yapan Atatürk’ü karşılayan Müftü Tevfik Efendi, “Paşam bütün Amasya emrinizdedir. Gazanız mübarek olsun” sözleri ile bağımsızlık yolunda Amasyalı vatandaşların isteklerine tercüman oldu.

Etkinlikler kapsamında ilk olarak Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün 12 Haziran 1919’da Amasya’ya gelişinde halk tarafından karşılandığı Cülustepe’de o tarihi an tiyatro oyuncuları tarafından tekrar canlandırıldı.

Yavuz Selim meydanında saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Atatürk anıtına çelenkler sunuldu. Şeref defterinin imzalanmasının ardından Amasya Valisi Mustafa Masatlı, “Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İlimize teşrifleriyle, Cumhuriyetin doğum belgesi Amasya Tamimi’nin yayımlanmasının 104. Yıl Dönümü vesilesiyle düzenlediğimiz “Amasya Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali” Açılış Törenine hoş geldiniz diyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bu vesileyle Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını minnetle yâd ediyorum.” dedi.

Atatürk’ün Yavuz Selim Meydanında Amasyalılara seslenmesinin ardından Yavuz Selim Meydanında 12-22 Haziran Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivalinin resmi açılışı yapıldı.

Programa Amasya Valisi Mustafa Masatlı’nın yanı sıra, Amasya Milletvekilleri Haluk İpek, Hasan Çilez ile Reşat Karagöz, Garnizon Komutanı Tuğg. M. Fatih Ören, Amasya Belediye Başkanı Dr. Bayram Çelik, il protokolü, siyasi partilerin yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Amasya’ya gelişi canlandırıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir