Asgari Ücret Desteği Detayları Belli Oldu Kimler Yararlanacak?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Asgari Ücret Desteği Detayları Belli Oldu Kimler Yararlanacak?

1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giren asgari ücret artışının ardından, asgari ücret desteği de güncellendi. 6 ay süreyle uygulanacak olan destekten kimlerin yararlanacağı belli oldu.

Türkiye’de asgari ücret, 11 bin 402 liraya (brüt 13 bin 414 lira) yükseldi ve beraberindeki asgari ücret desteği de 1 Temmuz itibarıyla 500 liraya çıkarıldı. Özel sektöre sağlanan asgari ücret desteği, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) kapsamında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan işçiler için temmuz, ağustos, eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında geçerli olacak.

İşletmelerin SGK’ya başvuru yapması gerekmiyor ve destek, çalıştırılan personel sayısına göre değişiyor. Emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destek Primi kapsamında sigortalı olarak çalışanlar, çıraklar ve stajyerler gibi kısmi sigortalı işçiler ise bu destekten yararlanamayacak.

Bu yıl SGK‘da işyeri dosyası açtıran işverenler ise, prime esas kazanç tutarına bakmaksızın bildirilen tüm sigortalılar için 16.66 lira ile çarpımı sonucu hesaplanacak tutarda asgari ücret desteğine sahip olacaklar. Ancak bu destek, nakit olarak verilmeyecek; işverenlerin ödeyeceği miktardan mahsup edilecek.

Ancak sigortasız işçi çalıştıran, sahte sigortalı bildirimi yaptığı tespit edilenler ve SGK’ya prim, idari para cezası ve gecikme zammı borcu olan işverenler, asgari ücret desteğinden yararlanamayacaklar.

Asgari ücret desteğinin bu yeni düzenlemesi, işverenlerin belirli şartları yerine getirmesi halinde işçilere önemli bir maddi destek sağlayacak ve çalışma hayatında sosyal güvenliği güçlendirecek.

Asgari Ücret Desteği Detayları Belli Oldu Kimler Yararlanacak?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir