Ankara’nın iş dünyası doğrudan uçuş istiyor

Özellikle ihracat ve proje bazlı çalışan iş insanlarının Ankara’dan doğrudan uçuşların artması konusundaki çalışmaları ve talepleri sürüyor.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara’nın iş dünyası doğrudan uçuş istiyor

Dursun ERKILIÇ/ANKARA-BHA

Ankara, sadece Başkent oluşu ile değil birçok özelliği ile Avrupa’nın en önemli şehirlerinden biri.

ASO Başkanı Seyit Ardıç’ın hep vurguladığı gibi, “Ankara; içinden su geçmeyen, fuarı olmayan ve meydanı olmayan tek başkent.” maalesef.

Sıkıntılardan biri de sanayici ve ticaret erbabını sıkıntıya sokan doğrudan uçuş sorunu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan ASO Başkanı Seyit Ardıç’a, ATO Başkanı Gürsel Baran’dan birçok sivil toplum kuruluşuna kadar herkes Ankara’dan dünya şehirlerine doğrudan uçuş talep ediyor.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, THY’nin Ankara-Frankfurt doğrudan seferlerinin başlaması dolayısıyla ATO tarafından Frankfurt’ta düzenlenen toplantıya katılmış ve “Benim yıllardır sıkıntı çektiğim, şikâyet ettiğim bir konu vardı. Ankara’dan direk uluslararası uçuş bulamıyorduk…” demişti.

Bunun ardından birçok şehre daha doğrudan uçuş başladı ama kuruluşunun 100. Yılını tamamlayan Türkiye’nin 100 yıllık başkenti için yetersiz kalıyor.

ASO Başkanı Seyit Ardıç

Bunun bilincindeki ASO Başkanı Seyit Ardıç tam bir yıl önceki Mayıs Ayı Oda Meclisi konuşmasında, Ankara’yı ‘en az uluslararası uçuşun yapıldığı başkent’ ilan ederek bu eksikliğin giderilmesini çarpıcı örneklerle talep etmişti:

“Potansiyelin ortaya çıkması için ve dünya çapında rekabet gücüne kavuşmak için Başkentimizi dünyaya bağlamak gerekiyor. Ankara’dan dünya metropollerine, özellikle Avrupa’ya artacak uçuşlar aynı zamanda Anadolu sanayisini de dünyaya bağlayacaktır.”

ATO Başkanı Baran’ın çabaları

Ankara’dan doğrudan uçuşların artması konusunda canla başla çalışan isimlerin önde geleni Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran’dır.

ATO Başkanı, geçen ay, Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda Meclis üyelerine seslenirken, yurt dışına direkt uçuşların önemine dikkat çekerek, “Ankara’nın ticaret, ihracat ve turizm başta olmak üzere hangi alanda gelişmesi söz konusu olursa olsun konu daima yurt dışına direkt uçuşlara geliyor” dedi.

Pandemi yüzünden bu alandaki çalışmaların olumsuz etkilendiğini hatırlatan ATO Başkanı Gürsel Baran’ın şu örneği çok çarpıcı:

– Bugün İstanbul Havalimanı’ndan haftalık yurt dışı uçuş sayısı 4 bin iken Esenboğa Havalimanı’ndan sadece 160 uçuş gerçekleştirildiği görülüyor…

Ankara’nın bu alandaki mağduriyeti diğer verilere şöyle yansıyor:

– Geldiğimiz noktada, İstanbul Havalimanı’ndan 120 ülke 280 destinasyona, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan 51 ülke ve 154 destinasyona uçuş gerçekleştiriliyorken, Esenboğa’dan sadece 25 ülke 41 destinasyona uçulabiliyor.

Direkt uçuşlarda THY talebine dikkat çeken Baran, “Ankara’dan yoğun talep gören hatlarda, direkt uçuşların Türk Hava Yolu ile de gerçekleştirilmesi sağlanmalı. Yolculuk yapmak isteyenlere seçenek sunulmalı” dedi.

16 Destinasyona direkt uçuş talebi

ATO Başkan Yardımcısı Temel Aktay ve Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ömer Çağlar Yılmaz ile birlikte Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat’ı ziyaret ederek, konuya ilişkin hazırladıkları detaylı bir dosya ilettiklerini söyleyen Başkan Baran, dosyayla ilgili de şunları söyledi:

“Ticaret ve yatırım ilişkileri gibi gerekçelerle Ankara’dan aktarmalı uçulan, Brüksel, Roma, Barselona, Zürih, Aşkabat ve Saraybosna’nın da aralarında bulunduğu 16 destinasyona direkt uçuş konulmasına ilişkin taleplerimizi Sayın Bolat’a ilettik.”

Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti Ankara’yı bir dünya keti haline getiren sanayici ve ticaret erbabının taleplerinin THY tarafından değerlendirilerek gereğinin yapılması Ankaralıların önemli beklentisi.

Ankara’nın iş dünyası doğrudan uçuş istiyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir