Üreticiler, süt fiyatlarında düzenleme talep ediyor

Artan maliyetler nedeni ile süt ürünleri piyasasında hareketlilik devam ediyor. Yem fiyatlarında orantısız artış olmasından kaynaklı sağımlık ineklerin de kesime gittiğini söyleyen üreticiler, hayvanların kesime gitmemesi için süt fiyatlarında düzenleme olmasını talep ediyor.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aydın Efeler’de kurulan Çarşamba Pazarında 5 yıldır süt ürünleri satan Sedat Yıldız, genelde halkın en çok beyaz peynire talepte bulunduğunu belirterek, “Halkımız tulum peyniri yerine beyaz peyniri tercih ediyor çünkü tulum peynirin fiyatı yüksek” dedi. Tezgahta beyaz peynir 80 liradan, tulum peynir 140 liradan, süzme yoğurt ve kesik 50 liradan, lor 70 liradan, tereyağı 140 liradan yer alıyor.

“ÇİFTÇİ YEM FİYATLARINA YETİŞEMEDİĞİ İÇİN HAYVANLARINI KESTİRİYOR”

Süt fiyatları arttıkça ürünlerde zamlara gittiklerini söyleyen Yıldız, “Çiftçi yemin, samanın, otun fiyatına yetişemediği için kazanamıyor. Bundan dolayı da hayvanlarını kestiriyor. Firmalar ambalaj fiyatını yükseltmese ya da üreticiden sütü biraz daha yüksek fiyata alsa, bu inek kesilmelerinin önüne geçilebilir, süt ürünlerinde de zamlar olmaz. Bunun en doğru çözümü yem fiyatlarına devlet kontrolünün gelmesi ve firmaların takibe alınmasıdır” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞLAR DAHA AZ ÜRÜN ALIYOR”

27 yıldır tezgahta kendi ürettiği süt ürünlerini satan Tebarek Pazar, şuan ki müşteri talebinden memnun olduğunu ancak eskiye göre vatandaşın artık daha az ürün aldığını söyledi. Pazar, “Fiyatlar eskiye göre pahalı olduğu için vatandaş fazla ürün alamıyor. Biz de satamıyoruz” dedi. Artan yem fiyatlarından dolayı pahalılığın sürdüğünü söyleyen Pazar, “Eskiden maliyet daha az olduğu için daha ucuza satıyorduk ve vatandaşlar alıyordu. Şimdi de pahalıya satmak zorunda kalıyoruz, vatandaşlarda alamıyor” ifadelerini kullandı.

Tebarek Pazar’ın tezgahında kendi ürettiği ürünler yer alıyor. Kesik 90 liradan, yoğurt 70 liradan, tereyağı 200 liradan ve çiğ sütün fiyatı 17 liradan başlıyor.

“SÜTÜ TOPTAN VERİRSEM ZARARDAYIM”

Sütün fiyatına düzenleme gelmesi gerektiğini söyleyen Pazar, “Sütü toptan verdiğimiz zaman zarardayız. Ben ister istemez ürünlerimi tezgahta satmak zorundayım. Ben sütü toptan verdiğimde hayvan bakamaz duruma gelirim” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Üreticiler, süt fiyatlarında düzenleme talep ediyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir