ÇTSO 2018 YILI SEÇİMLERİ İLE GÖREVE GELEN YÖNETİM İLE SON KEZ EKİM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Ekim ayı olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapıldı.
Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; “GEÇTİĞİMİZ DÖRT YIL HEM DÜNYA HEM ÜLKEMİZ HEM DE ÇANAKKALE İÇİN OLDUKÇA SANCILI GEÇTİ. BU DÖNEMİN NEREDEYSE 2 YILINI PANDEMİ ETKİSİ ALTINDA YAŞADIK. DİĞER TARAFTAN PANDEMİ SONRASINDA YATIRIMLARIN ARTMASI, ALINAN TEDBİRLER VE BÖLGEMİZE HİZMET VEREN ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ’NÜN AÇILMASI İLE KENTİMİZDE TİCARİ HAYATIN CANLANDIĞINA ŞAHİT OLDUK.”
Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “ÇANAKKALE’MİZİN POTANSİYELİNİ EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİP EKONOMİK AVANTAJA DÖNÜŞTÜRMEK AMACIYLA YAPILAN HER İŞE; GEREK PROJE SAHİBİ OLARAK, GEREK ORTAK OLARAK, GEREKSE DESTEKLEYİCİ OLARAK HEP MÜDAHİL OLDUK. HİÇBİRİNDEN KAÇINMADIĞIMIZ GİBİ ÖNE ÇIKMAK GİBİ BİR DERDİMİZ DE OLMADI. ÇÜNKÜ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN PROJENİN ÇANAKKALE’YE KAZANDIRILMASI İDİ.”
Ekim ayı olağan Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; “Kıymetli Meclis üyeleri, Çanakkale Ticaret Odası 2022 yılı Ekim ayı toplantısında bir araya gelmiş bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın 16 Ekim tarihinde yapılacak seçimlerindeki tüm adaylara şimdiden başarılar diliyorum. Seçimlerin başta ülkemize ve Çanakkale’mize hayırlı olmasını diliyorum.
Geçtiğimiz dört yıl hem dünya hem ülkemiz hem de Çanakkale için oldukça sancılı geçti. Bu dönemin neredeyse 2 yılını pandemi etkisi altında yaşadık. Diğer taraftan pandemi sonrasında yatırımların artması, alınan tedbirler ve bölgemize hizmet veren Çanakkale Köprüsü’nün açılması ile kentimizde ticari hayatın canlandığına şahit olduk.
Bütün bu gelişmeler ışığında şehrimizin ekonomik ve sosyal hayatının daha da gelişeceği, ileriye gideceği yeni bir dönemin bizi beklediğini düşünüyorum.
Değerli meclis üyeleri, kısaca güncel ekonomik göstergelere değinmek istiyorum.
Geçen hafta açıklanan Eylül ayı ihracat rakamlarına baktığımızda, bu yıl boyunca izlediğimiz yükselişin devam ettiğini görüyoruz. Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat yüzde 9,2 oranında artışla 22 milyar 616 milyon dolar oldu. 2022 yılı Ocak-Eylül döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat yüzde 17,1 oranında artışla 188 milyar 224 milyon dolar olarak gerçekleşti.
“TÜİK TARAFINDAN AÇIKLANAN TÜFE İSE EYLÜL AYINDA YÜZDE 3.08, GEÇTİĞİMİZ BİR YILLIK DÖNEMDE İSE YÜZDE 83.45 OLARAK İZLENDİ.”
Veriler bir yana, küresel enflasyonist ortam sebebi ile Merkez Bankaları’nın para sıkılaştırma politikaları güttüğü bir dönemde Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin de eklenmesi ile Avrupa’da yaşanabilecek bir resesyon, ihracatımızı ve buna bağlı olarak ekonomimizi ciddi derecede riske atıyor. Savaşın başladığı günlerde kısa bir çatışma olacağına dair beklentilerin yanlış çıktığını ve bu ortamın uzun süre devam etmesinin ve çatışmalardaki şiddetin artabileceğinin mümkün olduğunu unutmamak gerek.
FED’in yürüttüğü politikalar ile ABD dolarının güçlü seyretmesi ise özellikle gelişmekte olan ekonomilerde bir risk daha ortaya çıkarıyor.
Değerli üyeler, geçen ay kentimizde Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızca uluslararası ölçekte bir festival düzenlendi. 16-25 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında kültürel ve sanatsal etkinlikler hemşerilerimizle, yurt içinden ve yurt dışından misafirlerimizle buluştu. Festivalde 40’tan fazla mekânda konser, tiyatro, söyleşi, belgesel ve film gösterimleri, tarihi gezi, sergi ve atölye gibi 100’den fazla etkinlik düzenlendi. 300 binden fazla kişi bu festival etkinliklerini ziyaret etti. Festivalde emeği geçen herkese, katılım sağlayan tüm halkımıza ve festival için kentimize gelen yerli ve yabancı turistlere de buradan teşekkür ediyorum.
Kıymetli üyeler, Çanakkale olarak yerel ekonomide önemli adımlar atmayı sürdürüyoruz. Çan ilçemizde kurulması planlanan Karma Organize Sanayi Bölgesi projesi çalışmalarında son aşamaya gelindi. Yapılan çalışmaların ardından Çan Kaymakamlığı öncülüğünde, Çan Belediyesi ile Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Çan Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişiliği kurularak Çan’a yeni bir istihdam noktası kazandırılmış olacak. Çanakkale’mize istihdam ve katma değer sunacak proje için tüm hemşerilerimiz gibi de biz de heyecanlıyız.
Bir tarım ve hayvancılık kenti olan Çanakkale’mizde tarım ve hayvancılık adına güzel gelişmeler de yaşanıyor. 16. Biga Gıda Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı da bunlardan biri. 30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında 22 bin metrekarelik alanda kurulan Biga Fuarına bu yıl tarım ve hayvancılık sektöründe öncü 130 firma katıldı. 16’ncı kez düzenlenen fuar, Güney Marmara’nın en önemli fuarlarından birisi haline gelerek önceki yıllara göre daha büyük bir katılıma sahne oldu. Fuarların sektörler için öneminin farkında olarak, tüm emeği geçenleri kutluyorum.
Son olarak, güzel kentimizde spor etkinlikleri de hız kesmiyor. Bu yıl 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Gelibolu Maratonu büyük bir coşkuyla gerçekleşti. Tarihi alanda gerçekleşen maratona 10 ülkeden 3 binden fazla sporcu katıldı. Bu ve benzer etkinliklerin artarak devam etmesini umuyorum.
Sözlerime burada son veriyor ve bu çalışma dönem için son kez gündeme geçiyorum.
ÇTSO Yönetim Kurulu adına Ekim ayı olağan Meclis Konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Sayın Meclis Başkanım, Değerli Meclis Üyesi Arkadaşlarım, Çok Değerli Basın Mensubu Arkadaşlarım, Bugün, bu Meclis toplantımız ile 2018-2022 çalışma dönemini geride bırakıyoruz. Şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.
Sizleri her ay bu kürsüden, tüm üyelerimizi de e-bültenlerimiz ile sürekli bilgilendirdik. Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerimizden asla taviz vermeden hepsini paylaştık. Kapalı kapılar ardından değil tüm içtenliğimiz ile yüz yüze iletişimimizi maksimum tutmaya özen gösterdik.
Bu yüzden son toplantıda; onu yaptık, bunu yaptık ya da yeni dönemde şöyle böyle yapacağız diye tek tek anlatmaktan ziyade makro ölçüde ana başlıkları duygularımla birlikte paylaşmak istiyorum.
Öncelikle belirtmek isterim ki; bu çatı altında sizlerle çalışmaktan her zaman gurur duydum ve mutlu oldum. Tüm Meclis üyelerimiz Meclis adabına ve Çanakkale Ruhuna uygun bir şekilde görevlerini yerine getirdiler. Arkadaşlar ben çok Meclis biliyorum çoğu toplanamıyor. Başka Meclislerde kavgalar oluyor, küfürler ediliyor, çekişmeler oluyor. Hamdolsun ki bunların hiçbiri olmadığı gibi tüm kararlarımızı oy birliği ile aldık arkadaşlar. Hiçbirinde şerh dahi yok. Bu çok sevindirici bir şey, bu da Çanakkale’ye, Çanakkale ruhuna uygun bir davranış. Bundan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum.
“ODAMIZDAKİ KURUMSAL İŞLEYİŞİ KORUMAK ÖNCELİĞİMİZ OLDU. GENEL SEKRETERLİĞİMİZ, TİCARET SİCİL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ, TÜM ÇALIŞANLARIMIZ İLE BERABER BU KURUMSAL ÇERÇEVEDE GÖREVLERİMİZİ YERİNE GETİRDİK.”
Çanakkale’mizin potansiyelini en iyi şekilde değerlendirip ekonomik avantaja dönüştürmek amacıyla yapılan her işe; gerek proje sahibi olarak, gerek ortak olarak, gerekse destekleyici olarak hep müdahil olduk. Hiçbirinden kaçınmadığımız gibi öne çıkmak gibi bir derdimiz de olmadı. Çünkü bizim için önemli olan projenin Çanakkale’ye kazandırılması idi.
Dönemimizde alınan coğrafi işaretlerin her birine destek verdik. Nisan 2018 yılında 4 coğrafi işarete destek vardı, şu anda bu sayı 10’a çıktı. Her birine irili ufaklı bizden ne talep edildiyse Meclisimizden aldığımız güçle Yönetim Kurulu olarak destek verdik.
Gıda, Orman Ürünleri UR-GE Projeleri ki iki tane UR-GE Projesi gerçekleştirdik. Daha Türkiye’de hiç UR-GE Projesi gerçekleştirmemiş Odalarımız var. Dış Ticaret Destek Merkezi Projesi, Cosme Avrupa İşletmeler Ağı Projesi 2.dönem projelerimiz bu dönemde hayata geçirildi.
“2018’İN TROYA YILI İLAN EDİLMESİNİN TOHUMLARI ODAMIZDA ATILDI. BUNU DEFALARCA DİLE GETİRİYORUM, BUNUN MEYVESİ DE TÜRKİYE’DE GEZİLMESİ GEREKEN, ULUSAL BASINDA DAHİ YER ALAN TROYA MÜZESİNİN TAMAMLANMASIDIR.”
Kurduğumuz Dış Ticaret Destek Ofisi ile 2018 yılında 31 olan ihracatçı sayımızı bugün itibarıyla 99’a çıkardık. Bunun altını çizmek istiyorum. Büyük şirketlerimiz, gözbebeğimiz Kale Seramik, İÇDAŞ, Akçansa, Dardanel, Doğtaş gibi bu şirketlerimiz zaten ihracatı biliyorlar ve beceriyorlar. Ama biz sıfırdan başlatıp, ihracat yapamayanın yapmasını hallettik. Hamdolsun ki ihracatçı sayımız yükseldi. Bunun yanında üyelerimize ücretsiz olarak pazar araştırması, sektör analizleri, raporlama hizmetleri verdik, vermeye de devam ediyoruz.
Çanakkale’miz turizm kenti mi, turizm kenti adayı mı diye araştırmalar var. Yine bu bağlamda İlimizin gastronomi turizminden daha fazla pay alması için Troya Zeytinyağ Festivaline, MasterChef Çanakkale Programına katkı sunduk. Geçen sene 29 Ekim’de MasterChef’i burada misafir edip, ağırladık. İnanın 29 Ekim bizim için çok önemli bir tarih. Şehrimizin tanıtımı için maddiyattan öte çok büyük bir lobicilik faaliyeti yürüttük. Onda da muvaffak olduk çok şükür. Yine gastronomiyi daha da geliştirmek amacıyla eski binamızı ÇTSO Gastronomi Evi olarak hizmete sunmak için Güney Marmara Kalkınma Ajansına güdümlü proje başvurusu yaptık. Malum herkesin derdi, iş aleminin derdi bürokrasi bir sonuç alamayınca yazı ile bilgi sorduk ve Bakanlığa sunulduğu cevabını aldık. Halen sonuç bekliyoruz. Bu arada ben Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı olarak GMKA’nın da Yönetim Kurulu Üyesiyim. Proje sahibi olduğumuz Ezine Gıda İhtisas OSB’de biliyorsunuz kurumsal kimliği kazanılana kadar tüm çalışmaları Odamızca takip edildi, hatta ve hatta zemin etütleri benden önceki Başkanım Bülend Engin tarafından, İÇDAŞ tarafından yapıldı. Bugün ki bedeli yaklaşık bir milyon $ civarı. Sonrasında da desteğimizi kesmedik, Bölgenin elektrik ana hattı yapım projesinin yazımını ve tüm raporlama süreçlerinin yürütülmesini üstlendik. Gerekli yerlere yapılacak olan başvuru ve projelerin yazılımlarını biz üstlendik. Yine Ezine İhtisas Gıda OSB’nin kurulmasının onayı için bu Meclis salonunda aldığımız kararda biraz önce Osman Başkanımız da bahsetti Çan Karma OSB’nin de kararını almıştık. Çan biraz daha geride kaldı. Ama çok şükür ki 29 Eylül 2022 tarihinde Yer Seçim Komisyon toplantısı yapıldı ve süreç ilerliyor. Bunu da bundan sonra daha hızlı bir şekilde ilerletmeye çalışacağız.
Ayrıca bizim Gökhan Doğru arkadaşımız gerçekten iyi proje yazan ve yürüten bir arkadaşımız. Sürekli Gökhan arkadaşımız için Yarı Resmi Kamu Kurumları benden ricalarda bulunuyor. Birçok projenin yazılımına Odamız adına Gökhan kardeşimiz ücretsiz hizmet verdi. Odamızın sekreteryasının destek verdiği bunlardan birkaç tanesine örnek vermek gerekirse; Açık Cezaevi, S.S. Çanakkale Merkez Bir Su Ürünleri Kooperatifi bunlar daha çok uzar gider, kısacası sizinle paylaşmak istedim.
Ayrıca turizm adına Sofya’da “Dört Mevsim Çanakkale” mottosu ile İlimizi tanıttık. Buradaki birçok Meclis Üyesi ve Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşımla birlikte işimizi, gücümüzü bıraktık. Sofya’da iki gün süren bir tanıtım oldu. 5 yıldızlı bir otelin toplantı salonunu kiralayıp, ilimizi tanıtmaya çalıştık. Şu anda da bunun meyvelerini yiyoruz, turizmci arkadaşlarımızdan bunun örneklerini alıyorum. En çok gurur duyduğumuz şey de Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşları’na gelmeden önce Sofya Ataşemiliterliği görevi sırasında kullandığı çalışma odasını o gününün koşullarına göre restore ettik. Bu bize Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak nasip oldu. Orada üzerinde “ Bu Oda’nın tefrişatı Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılmıştır.” yazan bir tabela var. Ben ne yaptık, ne ettik diye söylemek istemiyorum, hep beraber yaptık bunu. Bu değerli Meclis’ten aldığımız güçle biz bunu yaptık.
Yeşil enerji adına Güneş Enerji Sistemini Odamıza kazandırdık. Yaklaşık seksen bin dolarlık bir yatırım yaptık.
Oda hizmet binamızın geçen yıl ortalama enerji gideri 20.000 TL iken, en son gelen faturamız 95.000 TL civarındaydı. Biz de bu yatırımla bunu bertaraf etmeye, daha aşağıya çekmeye çalıştık.
Görev süremizin 2 yılı pandemi ile geçti. Pandeminin arkasına sığınacak değiliz. Yurt dışı ve yurt içi programlarımızın çoğunu gerçekleştiremedik. Ancak bu süreçte de esnek değil, tam mesai çalıştık. Üyelerimizin sorunları ve beklentileriyle ilgili hemen bir anket çalışması başlattık. Bu anket çalışmasının çözümlemesini de yapıp, üst birliğimiz TOBB’a ilettik. Üyelerimize maske temininden çalışma izinlerine, nefes kredisine kaynak aktarma, borçlarının ötelenmesi, kamu kurumunda kiracı olan üyelerimize kolaylık sağlanması gibi konularda agresif girişimlerimizi yaptık.
“450 ÜYELİ KURUMDA OLUŞTURMADIĞIN KARA GÜN FONUNU 9000 ÜYELİ KURUMDA NASIL OLUŞTURACAKSIN?”
Şunu özellikle belirtmek isterim, bu konuşmam kimseye cevap değildir. Nasipse Pazar günü seçimler var. Bu ekip, bu Meclis 4,5 yıl bir şey yapabildiyse yapmıştır. Üyelerimiz tevazu gösterir ya da siz yapamadınız der başka arkadaşlarımızı görevlendirir. Ama bazen de susamıyorsun. Bazı şeyleri sizlerle paylaşmak istedim. Diğer aday arkadaşım 26 yıldır Borsa’nın Yönetim Kurulu Başkanı. Üyelerimizi yalnız bıraktığımızı belirterek seçilirse kara gün fonu oluşturacağını vaat ediyor. Arkadaş sen zaten Borsa Başkanısın, 450 üyeli kurumda kara gün fonunu oluşturmadın da yaklaşık 9000 üyeli Oda’da kara gün fonunu nasıl oluşturacaksın? Fazla bir şey söylemek istemem benim 40 yıllık arkadaşım. Böyle bizim yetkimiz yok. Meclis Yönetim Kurulu’na yetki veriyor, öyle bir fonu oluşturdun kime kullandıracaksın, kriteri ne olacak? Bunlar boşu boşuna kamuoyunu meşgul etmekten ileri gitmeyecek şeyler. Bir konu daha var dedikodu tabi bunlar yirmi beş milyon KGF Kredisi gelmiş ben bunu Yönetim Kuruluma veya yandaşlarıma dağıtmışım. Çanakkale’ye gelen KGF Kredisinin toplamı yirmi beş milyon değil. Ben bu konuda konuşmak istemiyorum, Allah’a havale ediyorum.
Ticaret ve Sanayi Odaları olarak çok eleştirildiğimiz bir konu var. Esnaf Kefaletin verdiği düşük faizli krediler var arkadaşlar. Bunu Esnaf Odası vermiyor, bunu Kefalet Kooperatifi veriyor. Bu Devlet tarafından destekli, küçük esnafın korunması amaçlı bir kredi. Bunu aydınlığa kavuşturmak istedim.
KGF konusunda yüksek sesle her defasında Birlik Başkanımız Rifat Bey’e de şunu söyledim; KGF’nin kredi faiz oranının, mevduat faiz oranın bir veya iki puan üzerinde olmasını defalarca dile getirdim. Rifat Başkan, “herkes ucuz para ister sen pahalı para istiyorsun.” dedi. Hayır, benim amacım pahalı para değil. Benim amacım kaynak amacına ulaşsın. Çünkü Kredi Garanti Fonu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin de ortak olduğu bir kurum. Ama sonra ki işlemler tamamen bir bankacılık işlemi. Bankadan kredibiliten varsa alırsın, yoksa almazsın. Banka şube yöneticilerimiz de kendileri verdikleri paradan da gerek sicil, gerek maddi olarak da sorumlu oldukları için şubelerinin A tipi müşterilerine vermeyi tercih ediyorlar. Ama adam aynı bankadan KGF’yi kullanıyor, aynı bankadan mevduata yatırıyor. O para kazanıyor, şube yöneticisi de ona verilen hedefi yerine getirmiş oluyor. Ben bunu söylemek amaçlı defalarca üst Birlik Rifat Başkanımıza ilettim. KGF kime veriliyor kime verilmiyor? Bu tamamen bir bankacılık işlemidir. Bizim bu konuda yönlendirmemiz öyle bir yetkimiz ve etkimiz kesinlikle yoktur.
TOBB Sosyal Bilimler Lisesi’ni yaptırmış arkadaşlar. TOBB Sosyal Bilimler Lisesi benim Başkan Yardımcılığım döneminde Sayın Bülend Engin’in Yönetim Kurulu Başkanlık döneminde tamamen TOBB bütçesiyle yapılmıştır. Hatta ve hatta yurdu bitmediği için daha sonra benim Yönetim Kurulu Başkanlığımda öğrencilerin kalacağı alan bitmediği için 2 yıl boyunca biz bu Meclis’ten yetki aldık ve öğrencilerin Çanakkale’den okula taşınmasının bedelini ve çevre düzenlemesinin bedelini üstlendik. Burada ben bir şey söylemek istiyorum, harmanda izi olmayanın hasatta yüzü olmaz. Bu Meclis bize yetki verdi, biz bunları yaptık arkadaşlar.
“ÇTSO Kaderine terk edilmiştir” yorumuna kesinlikle katılmıyoruz. Bu en başta ben ve Meclis Başkanımız Osman Bey olmak üzere tüm Meclis üyelerine yapılmış bir haksız ithamdır. Hiçbiriniz bir kuruş geliri olmadan eksik olmayın her ay buraya gelip, yorum kattınız. Bunun dışında komite toplantılarımız ve birçok aktiviteler oldu. Hiçbirimizin cebine Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’ndan karşılanan bir para girmedi. Başka bir yerden de olduğunu zannetmiyorum. ÇTSO’nun kaderine terkedildiği kelimesini de kınıyorum.
Dediğim gibi bir cevap vermek istemiyorum ama vermeden de olmuyor.
ÇTSO Kurumlarla çatışma içerisindeymiş. 2018 Ekim ayında Sayın Cumhurbaşkanımız bürokrasiyle mücadele, bürokratik engel konusunda genelge yayınladı. Bunun Sayın Cumhurbaşkanımız farkında. Biz de üyelerimizin bize ilettiği sorunları belli bir üslupla gerekli yerlere ilettik. Bu kavgaysa biz evet kavga ettik. Üyelerimiz bize bu görevi verirse bundan sonra da bu kavgayı yapmaya devam edeceğiz. Ama bakın arkadaşlar ben Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanıyım. Çanakkale’de OSB’de benim ve ailemin çevreci bir tesisimiz var. OSB’nin çevre etki değerlendirme yetkisi var, dolayısıyla bana ÇED gerekli değildir raporu lazım. Oda Başkanı olarak, Çanakkaleli olarak, Selçuk Semizoğlu olarak ben bunu 6 ayda aldım arkadaşlar. Vay dışarıdan gelen yatırımcının haline. Bunlara ses çıkarıp, bunlara eleştiri gösterdiğimiz zaman biz isyancı veya kavgacı oluyorsak evet ben isyancı ve kavgacıyım. Bundan sonra da isyancı ve kavgacı olacağım.
Görevi devraldığımız 2018 Nisan ayı ile bu dönemin son ayı olan 2022 Eylül aylarını da bütçe ana başlıklarını sizlerle paylaşmak istiyorum arkadaşlar. 2018 Nisan ayında kasa ve bankalar toplamımız 2.312.553 TL iken mizanımızda da görüldüğü gibi yeni döneme Eylül sonu itibariyle 9.009.797 TL. ile giriyoruz. Şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkesiyle çalıştığımız için çok şükür önümüzdeki dönemde üyelerimize çok daha aktif çalışabilmek ve aktiviteler için bütçe ayırabileceğimizi gösteriyor bu rakamlar.
Değerli Arkadaşlar,
Komitelerimiz Odamızın mihenk taşıdır. 21 Komitemizden gelen her öneriyi, her talebi, değerlendirdik. Geriye dönüp baktığımda hepsi de dosyamda mevcut, bazı komitelerimiz çok aktif çalışmış, çok önemli çalışmaları başlatmış, bazıları görüş ve önerilerini sunmuşlar, bazıları sorunlarının çözümü noktasında destek istemişlerdir. Çok istisnalar dışında her ay toplantılarını yapmıştır. Komitelerimizden gelen tüm fuar, festival, eğitim, seminer taleplerinin hiçbiri karşılıksız kalmamıştır. Her birini desteklemişizdir.
Kadın ve Genç Girişimciler Kurullarımıza da teşekkür etmek istiyorum. Her iki Kurulumuz da gerçekten layıkıyla işlerini yerine getirmişlerdir. Her talepleri Yönetim Kurulumuz tarafından karşılanmıştır.
Odamızın Çanakkale davasına layık olabilmesi yolunda, Komitelerde, Kadın ve Genç Girişimciler Kurullarımızda, Meclisimizde görev alan tüm değerli büyüklerime, arkadaşlarıma, kardeşlerime emekleri, çalışmaları için çok teşekkür ediyorum, tekrar helallik istiyorum. 16 Ekim 2022 Pazar günü hayırlısı ile Organ Seçimlerimizi gerçekleştireceğiz.
“ÜYELERİMİZİN BİZLERE VERDİĞİ DESTEĞİN KARŞILIĞINI ONLARA SADECE HİZMET İLE ÖDEYEBİLİRİZ. BİZİM ONLARA TEK SÖZÜMÜZ VE VAADİMİZ HAYAL DEĞİL HİZMETTİR.”
Üyelerimizin takdiri ile 2018 yılında Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 4 yıllığına bu Meclise emanet edildi, bizler de bu emaneti bize yakışır bir şekilde kurumsal bir yapı içinde koruma ve yüceltme, gereğini yerine getirme adına hep birlikte bu yolda çalıştık. Büyüğünden küçüğüne farklı alanlarda iş yapan, farklı siyasi görüşlere, farklı düşüncelere sahip; ancak hepsi özel sektörün yaratıcı, üretici özellikleriyle donanımlı kişiler olarak bu çatı altında bir araya geldik. Gücümüzü siyasetten, üst akıllardan değil, Odamızın gerçek sahibi üyelerimizden aldık.
Pandemi, faiz ve dövizdeki dalgalanma ile senelerdir mücadele edebilen tacir, tüccar ve sanayici emin olun ki atanarak görevlendirilen ya da seçilen siyasi isimlerin desteğine, yönlendirmesine ihtiyaç duymaz. Hatta bunu hakaret kabul eder.
Bu kriz ortamında işini yürütebilen, SGK, vergi, maaş ödeyen, (bakın maaş alan demiyorum “MAAŞ ÖDEYEN” diyorum), iş insanları emin olun ki kendisini temsil edecek meslektaşlarını siyasilerden çok daha iyi tanır ve seçer.
Görev süremde ÇTSO’ya siyaset sokmadım, sokmayacağım da. Bundan dolayı; ben ve arkadaşlarım hiçbir siyasi partiden destek istemedik, istemeyeceğiz. Hiçbir siyasi hareketle bir bağlantımız, bir yakınlığımız olmadan biz yine Çanakkale için çalışanların her zaman yanında olmaya, Çanakkale için yapılacak her türlü çalışmayı, projeyi desteklemeye devam edeceğiz.
“BU MECLİS GÜCÜNÜ SİYASETTEN ALANLARIN DEĞİL, KENDİNİ GÖNÜL BİRLİĞİ İLE ÇANAKKALE’YE ADAYANLARIN MECLİSİ OLACAK”
Seçimlerimize siyasi müdahale olmuyor mu? Oluyor ! Ayan beyan oluyor hem de. Kimlerin yaptığı da biliniyor. İsimlerini açıklamayacağım. Çünkü ben ve arkadaşlarım bu seçimden Allah’ın izniyle başarı ile çıkacağız ve önümüzdeki yerel ve genel seçimlere kadar yine bu siyasi arkadaşlarımız ile birlikte çalışmak zorundayız. Çanakkale’miz için çalışacağız. Çünkü bu Meclis gücünü siyasetten alanların değil, kendini gönül birliği ile Çanakkale’ye adayanların Meclisi olacak.
Değerli arkadaşlar,
ÇTSO seçimlerinin bir demokrasi örneği olacağına inanarak seçmen vasıflarına sahip tüm üyelerimizi, kendi Odasının seçimlerinde özgür iradesi ile oy kullanmaya davet ediyorum.
Yetki belgelerini almayan üyelerimiz için yarın öğleden sonra ve seçim günü de Odamızda yetki belgesi için hizmet vermeye devam edeceğiz. Bu arada son bir haftadır şunu söyleyebilirim; Oda personelimiz gece 22:00, 23:00 saatlerine kadar yetki belgesi almak isteyen üyelerimiz için çalıştı. Onlara da bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.
Sözlerime son vermeden önce; dün Meclis Şeref Üyemiz Sayın İbrahim Bodur’un kardeşi değerli büyüğümüz Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sayın Süleyman Bodur’u ebediyete uğurladık. Ailesine, Meclis Başkanımız Osman Bey’e ve Sayın Zeynep Bodur Okyay hanımefendiye tekrar başsağlığı diliyor bu vesile ile camiamızdan ebediyete irtihal eden tüm üyelerimizi rahmet ve şükranla anıyorum. Ruhları şad, Mekanları Cennet olsun.
Konuşmamı güzel bir anı ile tamamlamak istiyorum. Bu çalışma dönemimizde toplantılara en fazla katılım sağlayan 5 üyemize hediye takdim etmek üzere kendilerini davet etmek istiyorum. Şimdi Başkanım en kritik sayı 49’du. 52 toplantının 52’sine katılan bir arkadaşımız var. 52’de 51 bir arkadaşımız var. 52’de 50 üç arkadaşımız var. Ben 49 toplantıya katılmışım, kendine torpil yapmasınlar diye 5’te kestim. Sayın Başkanım müsaadenizle ben şimdi isimleri okuyacağım, sizinle birlikte hediyelerini takdim edelim. Semih Sezgin Dabakoğlu 52/ 52, Zeki Mert Öztürk 51/52
Ersin Kahraman, Kanber Koç, Şerif Mutlu 50/ 52, Benim katılımım da 49. Evet arkadaşlar hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyor, Allah’a emanet ediyorum.”
Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu’nun konuşmasının ardından Meclis’e devamlılığı en yüksek olan üyelere Meclis Başkanı Osman Okyay ve Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu tarafından hediye takdim edildi.
Meclis açılış konuşmalarının ardından Meclis Başkan Yardımcısı ve Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ali Karaman tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2022 Eylül ayı mizanı ile ilgili raporunun okundu ve 2022 Eylül ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı.
Genel Sekreter Sema Sandal tarafından Meclise sunulan azami fiyat tariflerinin görüşülüp onaylanmasının ardından gündeme gelebilecek konuların görüşülmesine geçildi.
Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Ekşi; “Hepinize tekrar hoş geldiniz diyorum ve veda konuşması yapmak istiyorum. Önümüzdeki seçimlerde aday değilim. 2009 yılında en genç Meclis üyesi olarak Selim Toprak arkadaşımızla beraber Odada görev almaya başladık. Eski dönemden arkadaşlarım bilir ben Meclis toplantılarında hummalı konuşmalar yapardım, görev sürem içerisinde aynı konuşmaları Yönetim Kurulumuzda da yaptım. Basında elimizde cep telefonlarıyla muhtemelen ara verildiği anda çekilen fotoğrafın altına “tarihin gördüğü en kötü Ticaret Odası Yönetimi” diye bir yorum yapılmış. Bu bana şunu hatırlattı, çoğu insan bizim Yönetimde ne yaptığımızı bilmiyor. Basın Bültenleri olsun, Genel Sekreterliğimiz olsun Başkanımız olsun yapılan açıklamalar var ama insanlar ne yaptığımızı bilmiyor. Ben de Meclisteyken çok farkında değildim. Fuarlar, bir sürü toplantılar, bunların haricinde her Yönetim Kurulu üyemizin Yönetimin içinde ayrı bir görevi var. Örneğin ben Yönetim Kurulu Sayman üyesi olarak parayla ilgili tüm konularda bankalarla, hizmet ve mal alımı tekliflerinin değerlendirilmesi gibi konularda çalıştım. Kimsenin kimseye hakkı geçmesin diye iğneden ipliğe tekliflere detaylı olarak bakıyorduk. Yerel esnafımızı da Odamızı da zarar ettirmeyecek şekilde alımlar yapıyorduk. Mesleğimle ilgili olarak kurumlardan gelen rayiç bedel taleplerini inceliyor saatlerce üzerinde görüşüyorduk. Dünya kadar iş yapıyorduk. Bunları görmüyorlar, insan buna alınıyor. Sema ablamız Ticaret Odamız için bir değerdir. Sema Hanım demiyorum Ablamızdır çünkü. Onun hakkında da bir şeyler yazıldı çizildi bu durum da bizi de üzdü, gecesini gündüzüne katmıştır hayatını vermiştir bu Oda için. Ben de sizlerden helallik istiyorum arkadaşlarıma da başarılar diliyorum.”
Yönetim Kurulu Üyesi Semih Toprak; “Çalışma arkadaşlarıma ve tüm Oda personeline teşekkür ediyorum. Şirket olarak 3. veya 4. dönemimiz, benden önce kardeşim vardı. Bu kadarının yeterli olduğunu düşünüyorum. Koltuğu yeni gelen ve enerjisi yüksek arkadaşlara teslim etmek gerek. Tüm arkadaşlarıma başarılar diliyorum.”
Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç; “Değerli Meclis Başkanım, Yönetim Kurulu Başkanım, Kıymetli Meclis Üyelerimiz Meclis Başkan Yardımcısı olarak görev aldığım bu son Meclis toplantımızda sizleri sevgi ve saygı ile selamlıyorum.
Konuşmama, hafta içerisinde kaybettiğimiz Meclis Şeref Üyemiz Merhum İbrahim Bodur’un kardeşi, Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Zeynep Bodur Okyay ve Meclis Başkanımız ve Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Osman Okyay’ın amcaları Sayın Süleyman Bodur ‘un Ailesine ve tüm yakınlarına camiamız adına başsağlığı dileyerek başlamak istiyorum. Mekânı Cennet olsun inşallah.
Görev süremiz boyunca Yönetimde ve Mecliste yer alan arkadaşlarımızla beraber elimizden geldiğince Çanakkale’miz için hep daha iyisini yapmak için çalıştık. Hatalarımız, kusurlarımız ve eksiklerimiz elbette olmuştur! Ancak şunun bilinmesini de isterim ki çalışan insan hata yapar. Meyve veren ağaç taşlanır. Bizler de her zaman üyelerimizin ticaretini geliştirmek üzere iyi niyet çerçevesinde yaptığımız çalışmalarda istemeden hatalar yapmış olabiliriz ama bu bizi asla bildiğimiz doğrulardan şaşmamıza sebep olamaz.
Kişisel hususlara girilmeden yapılan yapıcı eleştiriler herkesin kendini geliştirmesine destek olur. Ancak birilerinin dolduruşuna gelerek veya takım taraftarı gibi fanatikçe yapılan yönlendirilmiş eleştirileri kabul etmeyerek asla muhatap almayacağımızı da buradan huzurunuzda bir kez daha belirtmek isterim.
Değerli Meclis Üyelerimiz,
Son Dönem meclisimizin ve yönetim kurulumuzun çalışmalarından sizlere bahsetmek isterim. Bu çalışmalarımız piyasada “Oda ne iş yapıyor” diye soran kişilere, kafasında soru işareti olan üyelerimize ve acımasızca eleştiri yapan bazı gazetecilere ışık tutacaktır diye düşünüyorum.
Görev süremiz içinde öncelikle odamızın iştigal konularında yer alan maddelere kısaca değinmek isterim.
Ticaret ve sanayi odalarının görev ve sorumlulukları çok net bir şekilde 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kanunu ile çizilmiştir.
Buna göre Oda ve Borsalar;
1. Üyelerinin işlerini gelişmesinde yol gösterici hareket eder,
2. Kamu ile üyeler arasındaki köprüyü kurar,
3. Üyelerimizin sektörlerindeki yenilikleri gelişmeden haberdar eder,
4. Fuarlara katılım sağlayarak üyelerin ufkunu açar,
5. Üyelerimiz için pazar yaratmaya yol göstermeye çalışır,
6. Bulunduğu ilde turizm tarım hayvancılık maden enerji gıda inşaat vb gibi sektörlerde yol gösterici hareket eder,
7. İl istihdam ve ekonomisine katkıda bulunur teşvik eder yatırımcılara yön verir
8. İlimiz için yeni projeler geliştirmek
9. Kamu ile iletişimi güçlü tutarak birçok etkinlikte yer almak gibi daha birçok örnekler verebiliriz
Odamız da görev süremiz boyunca bizler ne yaptık sizlere biraz da görev süremizde hayata geçirdiğimiz çalışmalardan bahsetmek istiyorum.
– Ülkemizin ve dünyanın kabusu olan covid sürecini yaşadık. Bu süreçte yönetim kurulumuz ve meclisimiz ciddi çalışarak üyelerimizin yanında yer almaya sıkıntılarına çözüm üretmeye ve TOBB ve Bakanlıklar nezdine sıkıntıları gidermeye çalıştık,
-Yönetim kurulumuz, odamızın 21 meslek grubunda faaliyet gösteren sektör temsilcileriyle bir araya gelerek sektörel sorun ve çözüm önerilerini görüştü. Üyelerimizin talepleri birinci ağızdan sözlü ve yazılı olarak muhatap kurumalara iletilerek süreç takip edildi,
– 2018 Troya yılını ilan ettirmek için ciddi çaba sarf ettik ve bunu başardık Akabinde Göbekli Tepe Yılı ve Patara Yılı ilan edildi. Birçok ile örnek olduk, Troya daki müzemizin erken bitirilmesi için çaba sarf ettik, odamızın lobicilik gücümüzü kullandık.
– Birçok oda ve borsa yönetimlerini Çanakkale ye davet ettik. İlimizi tanıtarak ekonomimiz hakkında bilgi vererek katkıda bulunduk,
– Türkiye de bulunan Çanakkale’mize misafir getiren 500 seyahat acentasını bölgemize getirip tanıtım faaliyetleri yaptık ve bölgemizi ciddi hareketlilik kazandırdık,
– Yurt içi ve Yurt dışı fuarlara katılarak Çanakkale’mizi dünyaya tanıttık,
– Farklı ülkelerde workshoplar yaparak ilimizi turizmde cazibe merkezi yapmaya çalıştık,
– GMKA projesi ile hazırlanan Dış ticaret merkezi projemizi üyelerimizin ve İlimizin dış ticaretini geliştirmek üzere bu süreçte hayata geçirdik, ihracatçı üye sayımızın artmasına katkı verdik,
– Yönetim kurulumuz ve turizm sektör temsilcilerimizle Bulgaristan da 1913 yılında Mustafa Kemal ATATÜRK ün askeri ateşe olarak görev yaptığı odanın tefrişatını ÇTSO olarak üstlendik ve ömür boyu gurur duyacağımız bir eser bıraktık. Bu gurur tüm Çanakkale halkınındır.
– Yine Sofya’da turizm seyahat acenteleri ile workshop yaparak Çanakkale’mizi tanıttık ve meyvelerini yemeye başladık. Yaz sezonunda binlerce Bulgaristan’dan gelen misafiri şehrimizde ağırladık,
– Gelibolu tarihi yarımadada sualtı milli parkı ilan edilmesine, böyle bir projenin Çanakkale’nin ihtiyacı olduğunu konaklama sürelerini uzatacağının yeni bir destinasyon ulaşacağını vurguladık. Bölgemize birçok yabancı misafiri çekeceğiz bu projeye Odamızın turizm komitesi olarak öncülük yaptık. Tarihi Alan Başkanlığımız ve ilgili kurumlarımızda sahip çıktı projeye ve Gelibolu Yarımadası Tarihi Sualtı Milli Parkı ilan edildi.
– Odamız olarak TOBB Oda Borsaları arasında en çok mesleki eğitim sınavı düzenleyen ilk 3 odadan biriyiz bu da TOBB nezdinde kıymetli bir oda olduğumuzu bizzat Rıfat Bey Çanakkale ziyaretinde bizlere iletti mutlu olduk,
– Odamız enerjisinin tamamını artık güneşten karşılıyor. Bunu yapmak da bize nasip oldu ve çok uygun bir maliyetle odamızı büyük bir giderden kurtardık, şimdi hedefimiz elektrikli araçlar için odamızın otoparkında şarj ünitesi kurmak,
– Oda olarak görev aldığımız süre içerisinde sadece kendimiz için değil diğer kurumlar için de projeler üreterek katkı sağladık. Ezine Organize Sanayi Bölgesinin ilk tohumları bu salonda çok değerli eski Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Bülend Engin tarafından atılmıştı. OSB’nin tamamlanması sürecinde oda olarak elektrik altyapı projesini hazırlayarak 5km.’ye yakın elektrik altyapı çalışmasın için 2 milyon’TL.lik tasarruf etmesini sağladık.
– Tamamlanma süreci devam eden Çan Karma OSB’nin fizibilitesini hazırladık. 1915 Çanakkale Köprüsü otoyoluna çok yakın bir konuma kurulması planlanan bu sanayi bölgesi için lobicilik çalışmaları başta olmak üzere tüm sürece destek oluyoruz.
-Bölgemizde kurulacak gıda üretim firmalarının ham madde ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla; Ayvacık Jeotermal ve Bayramiç-Yenice arasına yapılması planlanan küçükbaş OSB için ilgili kurum ve kuruluşlarımızla görüşmelerimiz ve çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. İnşallah çok kısa sürede bu OSB’lerimizi de Odamızın lobicilik gücünü de kullanarak hayata geçireceğiz.
– Dünyanın sayılı köprüleri arasında yer alarak Ülkemizin gururu olan ve İlimiz ekonomisine adeta doping etkisi yaratan 1915 Çanakkale Köprüsünün sağlayacağı avantajları hep beraber en iyi şekilde değerlendirerek kendimizi hazırlayacağız. Ayvacık tünellerinin açılmasıyla beraber; Trakya-İstanbul-Çanakkale ve Ege hattı kesintisiz ulaşımı kavuşmuş oldu. Çanakkale’miz bu sayede hem tarımda dayalı sanayi hem de tarımda dayalı lojistik avantajını kullanarak Ülkemizin tarım üretim ve lojistik üssü olmaya aday. Bizler bu konuda Çanakkale’de faaliyet gösteren iş insanlarımızın sürece en kısa sürede ayak uydurması için durmadan çalışacağız.
– Kruvaziyer turizminin Çanakkale’de gelişmesi için yurt içi ve yurt dışı paydaşlarımızla görüşmelerimizi artırarak çalışmalarımıza devam edeceğiz,
Kıymetli üyelerimiz, her ay yaptığımız Meclis toplantılarında yönetim kurulu başkanımız aylık yapılan çalışmaları sizlerle ve basın ile paylaştı. Bende kısaca bazılarını paylaşma gereği duydum çünkü bizleri eleştiren veya linç eden bazı çevrelere karşı çalışmalarımız ışık tutacağına inanıyorum. Eleştirinin başarıyı getirdiğini eksiklerimizi geliştirmede bizlere yol gösterdiğini düşünüyorum. Bizler oda da çalışırken hiçbir ticari menfaat beklemeden hatta kıymetli vakitlerimizi harcarken yeri geldiğinde cebimizden harcarken linç edilmeyi hak etmediğimizi düşünüyorum.
Sonuç olarak doğru bildiğimiz işlerden vazgeçmeyeceğimizi ve her zaman görev sürecimizde Çanakkale’miz için emek harcayacağımızı iletmek isterim.
Değerli Meclis üyelerimiz
16 Ekim 2022 Pazar günü yapılacak Oda seçimlerinde seçim yarışında olacak tüm arkadaşlarımıza şimdiden başarılar diliyorum.
Seçim sürecinde birbirimizi kırmadan üzmeden seçimlerimizi bitirelim Çanakkale’miz çok kıymetli bir yer ve bizler ömür boyu birbirimizle dostluk arkadaşlık yapacağız.
Sonuç ne olursa olsun kazanan hep Çanakkale olacaktır.
“BİR YERLERE GELMEK İÇİN TÖHMET ALTINDA BIRAKMAK VE KARALAMAK KİMSEYE YAKIŞMIYOR”
Meclise ve yönetime yeni talip olan arkadaşlarımız var tabi ki sevgi saygı çerçevesinde herkes aday olabilir aday olurken karalayıcı cümleler kurmanın kimseye yakışmayacağını belirtmek isterim ve konuyu biraz açmak isterim. Yönetim kurulu Başkanlığına aday olan bir arkadaşımız basın açıklamasında “Oda Meclisi ve Yönetimi ne yapmıştır geriye görürmüşlerdir hiç bir proje yok iletişim kopuk” diye birçok sözler sarf etti. Bu sözler buradaki tüm Meclis üyelerimize haksızlık olarak yorumluyorum. Görev süremiz içinde hayata geçirdiğimiz proje ve faaliyetlerimizin daha fazla vaktinizi almamak adına belli başlı olanlarını anlattım. Daha anlatmadıklarımızda var. Bunları yaparken hep beraber emek ve zaman harcadık. Emeğimize herkesin saygı göstermesini arzu ederdim. Maalesef bir yerlere gelmek için töhmet altında bırakmak ve karalamak kimseye yakışmıyor. Daha iyi projeler yapacağız deyin daha çok çalışacağız deyin bunların hepsini kabul ederiz saygı duyarız karalamak ya da çalışmadılar demek haksızlık olur. Eleştirilere açık olduğumuzu ve eksiklerimizin de olduğunu kabullenebiliriz. Bizlerin de pandemi sürecinden sonra çok daha iyi işler yaptığımızı ve yapmaya devam edeceğimizi bildirmek isterim.
“SİYASİLERİMİZİN VEYA BELEDİYELERİN SEÇİMLERE MÜDAHALESİ YÖNLENDİRMESİ MAALESEF ÇOK ÜZÜCÜDÜR. ODALARA KESİNLİKLE SİYASET BULAŞMAMALIDIR.”
Sizlerden ricam; yeni oluşacak mecliste çok çalışmak isteyen emek ve vakit harcayan, komitelerinde üyelerine değer katıp yol gösteren, yardımcı olan ilimize katkı sunacak arkadaşlarımızın görev alması olacaktır. Meclis toplantılarında konuşan, fikir üreten, mesleğini iyi temsil eden arkadaşlarımız bu mecliste yer alsın.
Oda seçimlerinde; Meclis üyeliği ve komite seçimi, herkesin hür iradesi ile mesleğinde ve komitelerde sevilen sayılan çalışkan arkadaşlarımızın gayretleri ile takdir görerek seçilmeleri çok en kıymetli olandır. Özellikle siyasilerimizin veya Belediyelerin seçimlere müdahalesi yönlendirmesi maalesef çok üzücüdür. Odalara kesinlikle siyaset bulaşmamalıdır. Siyasiler ve Belediyeler oda yönetimleri ile istişareler yaparak Çanakkale’mize katkı sunmalıdırlar. Seçilen üyelerimizde özgür iradeleri ile Çanakkale’mize fedakarca hizmet etmelidir. Yine de seçimler bittiğinde geçmişi bir kenara bırakıp seçilsek de seçilemesek de herkesi kucaklayarak dostluğun arkadaşlığın hakim olduğu bir ortamın olmasını temenni ediyorum.
Sözlerime son vermeden öce İlimizin ve Ülkemizin gururu olan İÇDAŞ’ımızın Biga’da ki tesislerine yapacağı 17 Milyon TL’ye varan yeni demir çelik üretim tesisi yatırımının bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, yeni iş ve aş kapısı açtıkları için kendilerine huzurlarınızda bir kez daha şükranlarımı arz etmek istiyorum.
Değerli meclis üyelerimiz
Görev süremiz boyunca şahsım olarak Çanakkale’miz için elimden gelen gayreti fedakarlığı yapmaya çalıştım bundan sonra da üyelerimiz takdir ederse çalışmaya devam edeceğim. Son Meclis dönemimizde istemeden kırdığımız arkadaşlarımız var ise helallik isterim bende yana da tüm üyelerimize hakkımız helal olsun.
Odamız için ve Çanakkale’miz için emek harcayan vakit harcayan para harcayan herkese teşekkürü borç bilirim. Hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum.”
Meclis Üyesi Ahmet Çelik; “Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinin Türkiye çapında 37 bölge Başkanlığı bulunuyor. Geçen Pazartesi günü Odamızın ev sahipliğinde Çanakkale ve Balıkesir Bölge şehirlerini kapsayan seçimlerimiz yapıldı. Bu görevi benden önce 3 dönem Turgay Başkanımız yürüttü ardından da ben görev aldım. Yeni dönemde ise Bölge Başkanlığı Balıkesir’e geçti. Odamız sunduğumuz her projede sonuna kadar bizlere destek oldu. Gastronomiyle ilgili bir projemiz vardı, “Zeytin Yolu” projesi bu çalışmamıza inşallah devam edeceğiz. Bir teşekkür de Meclis Başkanımız Sayın Osman Okyay’a etmek istiyorum. Armağan arkadaşımla beraber 2014 yılında Gelibolu Maratonu için kendisine gittiğimizde bizi Türkcell ile buluşturmuştunuz ayrıca bunun için de size teşekkür etmek istiyorum.” (Vedat Sezer)