Artvin’de Uluslararası Kafkasya Su ve Enerji Sempozyumu başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Artvin’de Uluslararası Kafkasya Su ve Enerji Sempozyumu başladı

– Vali Turan Ergün, “Artvin’deki barajlarımız ürettikleri elektrik ile Türkiye geneli toplam üretimin yüzde 2,4’ünü, hidroelektrik üretiminin ise yüzde 12,15’ini karşılamaktadır”

Bayram SARAYOĞLU / BHA-Artvin

Artvin’de, su ve enerji politikaları, iklim değişikliği bağlamında su ve enerji arasındaki etkileşim gibi konuların görüşüleceği “Uluslararası Kafkasya Su ve Enerji Sempozyumu” başladı.

Artvin Çoruh Üniversitesi’nce Nihat Gökyiğit Kongre Merkezide organize edilen ve 2 gün sürecek sempozyumun açılışında konuşan Artvin Valisi Turan Ergün, yaşamın devamlılığı için suyun sınırlı ve stratejik bir kaynak olduğunu söyledi.

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin temiz su kaynaklarına erişimi azaltarak sürdürülebilir yaşamı her geçen gün daha fazla tehdit ettiğini belirten Ergün, suyun yenilenebilir enerji üretiminde de çok büyük bir öneme sahip olduğunu kaydetti.

Çevre dostu, temiz, sürdürülebilir ve yenilenebilir kaynakların başında dünya çapında çağdaş bir enerji kaynağı olarak kabul edilen hidrolik enerjinin geldiğini savunan Ergün, Artvin’in sahip olduğu coğrafya ve su kaynakları ile Türkiye’nin önemli havzaları arasında yer aldığını vurguladı.

Türkiye’nin en hızlı akan nehrini göllere çeviren barajların Artvin’e “su ve enerji” şehri ünvanını verdiğini belirten Ergün, “Ülkemizin enerji deposu olan ilimiz sınırları içerisindeki Çoruh Nehri üzerinde bulunan Yusufeli, Deriner, Borçka, Artvin ve Muratlı barajlarımız da ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Toplam 1975 megavat kurulu güce sahip barajlarımızın ürettikleri elektrik milli ekonomiye 137 milyar lira katkı sağlamıştır. Artvin’deki barajlarımız ürettikleri elektrik ile Türkiye geneli toplam üretimin yüzde 2,4’ünü, hidroelektrik üretiminin ise yüzde 12,15’ini karşılamaktadır” dedi.

Ergün, bu ve benzeri sempozyumların temiz havaya ve temiz suya en çok ihtiyaç duyduğumuz bir çağda çevreyle barışık, yeşil dostu, sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarının hayatımızda daha fazla yer alması önemli olduğunu kaydetti.

AÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin ise su ve enerjinin insan hayatı, ekonomik büyüme ve devletlerin hakimiyetlerimi idame ettirmeleri noktasında temel kaynak olduğunu söyledi.

Bilgin, Birleşmiş Milletlerin tahminlerine göre, 2030 yılına kadar dünya nüfusunun en az yüzde 35 daha fazla yiyeceğe, yüzde 40 daha fazla suya ve yüzde 50 daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacağını kaydetti.

Bugün itibariyle 768 milyon insanın temiz su kaynaklarına, 1,3 milyar insanın da elektriğe erişemediği kaydeden Bilgin, “Karşı karşıya kaldığımız bu sorunlara çözümler üretmek, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için elzem hale gelmiştir. Bu durum ise uzun vadeli bilimsel çalışmalara, projelere ve yeşil enerji ve kalkınmaya olan acil ihtiyacı ortaya koymaktadır” dedi.

Bilgin, Artvin Çoruh Üniversitesi’nin, barajlar ve enerji şehri olan Artvin’in mevcut hidro-enerji potansiyelinin korunması, arttırılması ve sürdürülebilirliğine yönelik çalışmalar yapmayı kendine misyon edinerek bir dizi akademik çalışmalara başladığını söyledi.

Sempozyum koordinatörlerinden Uluslararası Kafkasya Su ve Enerji Sempozyumu Prof. Dr. Atakan Öztürk de sempozyuma, Türkiye ve yurtdışından 17 farklı kurumdan 60’ın üzerinde araştırmacı ve sektör temsilcisinin toplam 37 bildiri gönderdiğini söyledi.

Öztürk, su ve enerji politikaları, suların verimliliği, yenilenebilir enerji kaynakları, iklim değişikliği bağlamında su ve enerji arasındaki etkileşim, su ve enerji yönetimine bütünleşik yaklaşımlar gibi geniş bir yelpazedeki konuları kapsayan 35 bildirinin iki gün sürecek sempozyumda sunumlarının yapılacağını ifade etti.

Artvin’de Uluslararası Kafkasya Su ve Enerji Sempozyumu başladı