Bursa’da deprem riski ve kentsel dönüşüm çalışmaları konuşuldu

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Bursa Şubesi, depremde yaşanacak riskleri ve kentsel dönüşüm çözümleri hakkında bir toplantı düzenlendi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bursa’da deprem riski ve kentsel dönüşüm çalışmaları konuşuldu

Mine Köseler/Bursa-BHA

 

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Bursa Temsilcisi Serkan Işık, Bursa’nın bu depremden nasıl kurtulacağına dair çalışmalar yaptıklarını açıkladı. Işık, bu çalışma kapsamında “Bursa’nın eski yapılara sahip olduğunu biliyorduk fakat bu kadar fazla olduğunu bilmiyorduk.” dedi. 1950 yılından itibaren Bursa’nın göç almasının ardından çarpık kentleşme başladığını dile getiren Işık, “Şu an 1950 yılından gelen binalar var.” şeklinde açıklama yaparak, Bursa deprem risk teşkil ve kentsel dönüşüm çalışmalarını basın mensuplarıyla paylaştı.

 

Çarpık kentleşme Bursa’yı bitirdi

1950 yılından sonra Bursa’da Sur içi denilen yerde yaşam başladığını ardından İzmir yoluna doğru devam ettiğinin altını çizen Işık, “Kilit noktalarda yapılaşmalar baş gösteriyor. Kentte olası bir afet durumunda ana yollarla ilgili bir hiç alternatif oluşturulamıyor. Yeşil alanlar binalara gömülmüş. Bursa ile ilgili profesörler konuşuyor. Sıvılaşmanın olduğu yer, depremde daha risklidir. Bursa’nın sıvılaşma oranı yüzde 70’tir. Bursa’da kırılmış bir çok fay var ve bunlar tehlike teşkil ediyor. İki fay hattının aynı anda kırılması ile Bursa, 7.7’lik bir deprem oluşturabilir. Bursa’da ulaşım bile doğru değil.” dedi.

Bursa’da 1 milyon 200 bin kişi risk altında

31 Aralık 2017 itibariyle ortaya çıkan ‘yapı kayıt belgesi’ ile ilgili konuşma yapan Serkan Işık, “Yapı kayıt belgesi o binanın hizmet alabilmesi içindir. Bizim ne kadar çürük envantere sahip olduğumuzun göstergesidir. 271 bin 155 kişi mühendislik hizmeti almayan binalarda bulunuyor ve bunun yüzde 50’si Nilüfer’de. 2 milyon 307 bin 543 kişi sağlıklı yapılarda yaşıyor.” şeklinde konuştu.

Bursa, 6.5 şiddetindeki depreme dayanamaz

Işık, “Bursa 6,5 şiddetindeki depreme dayanamaz. Belediye başkanlarının acilen dönüşümü başlatması gerekiyor.” dedi.

Bursa’da deprem riski ve kentsel dönüşüm çalışmaları konuşuldu