Balıkesir İle İlgili Bunları Biliyor Muydunuz?

Antik limandan kazı alanlarına kadar... Burhaniye içinde pek çok sürpriz keşfedilmeyi bekliyor. Burhaniye Ören ile ilgili muhtemelen daha önce duymadığınız, duyduğunuzda da çok şaşıracağınız bilgileri sizin için derledik!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir İle İlgili Bunları Biliyor Muydunuz?

Balıkesir, zengin tarihi dokusuyla pek çok turistik bölgeye ev sahipliği yapıyor. Ancak aralarında özellikle dikkat çeken bir yer var: Burhaniye.

Antik limandan kazı alanlarına kadar… Burhaniye içinde pek çok sürpriz keşfedilmeyi bekliyor. Burhaniye Ören ile ilgili muhtemelen daha önce duymadığınız, duyduğunuzda da çok şaşıracağınız bilgileri sizin için derledik!

  • Adramytteion (Ören)

Adramyttion, antik dönemde Mysia bölgesinde yer alan önemli bir şehirdi. Bugünkü Türkiye’nin Balıkesir il sınırları içinde bulunur. Antik dönemde, önemli bir ticaret merkezi olarak bilinen Adramyttion, sahip olduğu limanıyla deniz ticaretinin gelişmesine katkı sağlamıştır. Şehir, M.Ö. 5. yüzyılda Atinalılar tarafından kurulmuştur ve Helenistik dönemde de önemini korumuştur.

Ünlü Boksör Atyanos (M.Ö. 62) Adramytteion’ludur

Ünlü Boksör Atyanos, antik dönem Yunanistan’ında yaşamış olan bir sporcu ve dövüş sanatları ustasıdır. Atyanos’un yaşadığı dönem ve hayatıyla ilgili kesin bilgilere sahip olmak zor olsa da, antik Yunan döneminde boks müsabakalarında başarı elde ettiği ve tanındığı bilinmektedir. Atyanos’un cesareti, mücadele ruhu ve boks yetenekleri, antik Yunanistan’da adını duyurmasını sağlamıştır. Bugün bile, Atyanos’un adı, antik Yunan spor tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Cicero Döneminin Ünlü Hitabet Uzmanı Ksenokles (M.Ö.106-43) Adramytteion’ludur

Antik dönemin ünlü hitabet ustası Ksenokles Andramytteion’ludur. Ayrıca Roma Senatosu önünde, Romalıları Ephesos’a (Efes) kadar kovalayıp denize döken Adramytteion’luları savunmuştur.

Ksenokles hakkında bilinen bilgiler genellikle belirsiz olsa da Antik dönemde hitabet, toplumun önemli bir parçasıydı ve halka seslenme, ikna etme ve tartışma becerileri, liderlik pozisyonlarına yükselmede ve toplumsal etkileşimde kritik bir rol oynardı. Ksenokles’in de bu bağlamda önemli bir figür olduğu düşünülür, ancak kesin olarak bilinen çok az şey vardır.

Özerk Bir Devlettir

Adramytteion, antik dönemde Mysia bölgesinde yer alan önemli bir şehirdi. Kendi sikkelerini basan özerk bir devlet olarak bilinir. Bu sikkelerin üzerinde genellikle Zeus’un ve kanatlı atın simgeleri bulunuyordu. Bu simgeler, Adramytteion’un o dönemdeki kültürel ve dini önemini yansıtıyordu.

Zeus, antik Yunan mitolojisinde en yüce tanrı olarak kabul edilirken, kanatlı at da antik dönemde sıkça kullanılan bir mitolojik semboldü. Adramytteion’un sikkeleri, bölgedeki ticaretin ve ekonominin canlılığını gösterirken, aynı zamanda şehrin dini ve kültürel değerlerini de yansıtıyordu.

Yerleşimi Kalkolitik Çağ’a (M.Ö. 5000-3000) Kadar Uzanır

Adramytteion’un yerleşim geçmişi oldukça eskiye dayanır ve kalkolitik çağa kadar uzandığı bilinmektedir. Kalkolitik çağ, bakır ve taşın bir arada kullanıldığı bir dönemdir ve insanlık tarihindeki önemli bir evre olarak kabul edilir. Adramytteion’un bu döneme kadar uzanan yerleşimi, bölgenin ne kadar eski ve köklü bir geçmişe sahip olduğunu gösterir.

Kalkolitik dönemde Adramytteion’da yaşayan toplulukların hayat tarzı ve kültürel özellikleri hakkında kesin bilgilere sahip olmak zor olsa da, arkeolojik kazılar ve buluntular, bu dönemin insanlarının tarım, avcılık, hayvancılık ve el sanatları gibi faaliyetlerle uğraştığını göstermektedir.

Aziz Pavlus’un Seyahati

Adramyttion’un Pavlus’un döneminde önemli bir yerleşim merkezi olduğu ve antik dönemde ticaretin ve kültürel etkileşimin yoğun olduğu bir bölge olduğunu bilinmektedir.

Aziz Pavlus’un Hristiyanlık inancını yaymak için yaptığı seyahatler arasında Adramyttion’a dair özel bir kayıt bulunmasa da Hristiyanlık inancını yaymak için Anadolu’nun çeşitli bölgelerine yaptığı seyahatler bilinmektedir. Asya İli’nin kıyılarındaki limanlar İncil’in Elçilerin İşleri 27. bölümde geçmektedir.

Kraliçeye Asma Yapraklarının Özünden Özel Bir Parfüm Üretilmiştir

Bu şehirle ilgili yapılan araştırmalarda, antik çağda Adramyttion’un çevresinde yetişen asma yapraklarının, parfüm üretiminde kullanıldığına dair bazı kanıtlar bulunmaktadır.

Pergamon Kraliçesi Stratonike, meşhur bir parfümün üretiminde asma yapraklarını kullanarak adını duyurmuştur. Antik kaynaklarda, Stratonike’nin asma yapraklarından elde edilen parfümün özel bir karışım olduğu ve bu parfümün oldukça değerli ve popüler olduğu belirtilmektedir.

Adramyttion’un çevresinde yetişen asma yapraklarının, Stratonike’nin ünlü parfümünün hammaddesi olarak kullanıldığına dair kanıtlar bulunsa da, bu konuda kesin ve detaylı bilgilere sahip değiliz. Ancak, antik dönemde şehrin çevresindeki doğal kaynakların, parfüm ve diğer kozmetik ürünlerin üretiminde kullanıldığı bilinmektedir.

Adramyttion (Ören) hakkında edinilen bilgiler, sadece belirli bir noktayı temsil etmektedir. Tarihte büyük bir öneme sahip olan bu bölgeyi gezi rotanıza eklemek istiyorsanız, geniş bir perspektifle hazırlanan yazımıza da göz atmanızı öneririz!

Balıkesir İle İlgili Bunları Biliyor Muydunuz?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir