“Aydın kadar balık seven başka bir şehir görmedim“
Aydın’da balıkçılık yapan esnaflar, yaz sezonu dolayısıyla avlanma yasağı sürecinde olduklarını fakat Aydınlılar tarafından balığa yoğun ilgi olduğunu belirttiler.
Aydın’ın Efeler ilçesindeki balıkçı esnaflar Aydın’lıların en çok hamsi, çupra ve sardalyaya talep oluşturduklarını belirterek, geçen sezona göre fiyatlarda artış olduğunu söylediler. Balıkçı esnaflar, kırmızı et fiyatlarının artışından dolayı vatandaşların protein ihtiyaçlarını karşılamak için balığa yöneldiklerinin altını çizdi.
Yaklaşık 20 yıldır balıkçılık yapan Yusuf Turgut, şu an avlanma yasağı olduğunu belirterek, “Balıkta 15 Nisan ile 1 Eylül arası avlanma yasağı dönemi oluyor. Sadece Köyceğiz gibi, Dalyan gibi bölgeler av için açılıyor, oradan teslimat sağlanıyor. Yeterli balık olmasa da genel olarak balık var. Balık yaz mevsiminde de tercih ediliyor. Şu an en çok talep gören sardalyadır. Bu mevsimde pek hamsi olmaz. Yine 15 Temmuz’dan itibaren troller de avlanmaya başlar. Barbun, kalamar, karides gibi balıklar da olmaya başlar“ diye konuştu.
“FİYATLAR GEÇEN SEZONA GÖRE BİRAZ DAHA PAHALI“
Balık fiyatları hakkında bilgiler veren Turgut, “Fiyatlar geçen sezona göre biraz daha pahalı. Geçen sezonda hamsiyi 50 liraya satıyorduk, şu an 120 lira. Tabii bu üretme balıkları için bu geçerli değil. Üretme balıklarında fiyatlar hemen hemen aynı seyrediyor. Çupranın fiyatları 160 liraydı şu an 180 lira. Ekonomik sebeplerden balık fiyatları geçmiş yıllara göre çok fazla etkilendi. Yani mazota zam geliyor, asgari ücrete zam geliyor dolayısıyla bu durum da vatandaşa yansıyor.“ ifadelerini kullandı.
“BALIĞIN FİYATI DAHA UYGUN KALIYOR“
Aydınlılar tarafından balığa yoğun bir talep olduğunu vurgulayan Turgut, “Kıymanın kilosu 300 liradan başlıyor. Balığın fiyatı daha uygun kalıyor. Şimdi bundan birkaç yıl evvel balıkla kıymanın kilosu neredeyse hemen hemen kafa kafayaydı. Ama şu an baktığınızda kıyma evet 300-350 lira arasında bizim çupramız yine 160-170 lira bandında satılıyor. Bizim insanımız eti daha çok tercih ediyor ama bu bölgeye göre de değişiyor. Yani yoğun talep var, Aydınlılar balığı çok seviyor. Hamsi, barbun, palamut, mezgit, kalamar, karides bunlar tercih ediliyor. Tabii ki tercihler kişilerin bütçelerine göre çok değişkenlik gösteriyor. Ama vatandaşlarımız balığı yemeliler. Omega ve protein açısından balık çok zengindir ve çok faydalıdır, tavsiye ediyorum“ açıklamalarında bulundu.
“KIRMIZI ETİN FİYATININ YÜKSELMESİNDEN DOLAYI BALIĞA TALEP ARTTI“
28 yıldır balıkçılık ile uğraşan Soner Taşdemir yaz sezonu balık piyasası hakkında değerlendirmeler yaparak, “Güncel fiyat artışlarından ve kırmızı etin fiyatının yükselmesinden dolayı balığa talep biraz daha arttı. Balık sağlık açısından da iyi olduğu için halkın balığa yönelmesi normaldir. Fiyatlarımız yine de uçtu desek yeridir. Fiyatlarımızda kırmızı et kadar olmasa da hemen hemen yüzde 10, yüzde 20’lik bir artış oldu” dedi.
“HAMSİNİN YAVRULAMA DÖNEMİ OLDUĞU İÇİN ENDER BULUNUR“
Balık çeşitlerinden ve mevsimlerinden de bahseden Taşdemir, “Çupra ve levrek yılın 12 ayı var. Bunların yanında mırmır, kefal, lidaki ve mezgit de bulunuyor. Hamsinin şuan yavrulama dönemi olduğu için ender bulunur. Av yasağı olmasına rağmen çeşitlerimiz yine var. Teknelerden temin ederek halkımıza ulaştırabiliyoruz. Şuan da levreğin fiyatı 140 ila 160 lira bandında. Bu artışlar yaşanmadan önce 80-100 lira arasındaydı. Hamsi de şuan için az bulunduğundan dolayı 100-120 lira arasından satılıyor. Şuan levrek, çupra, lidaki çeşitlerine talep çok yoğun. Halkımız hamsi ve sardalyaya alıştığı için onlara da talep yoğun oluyor. Şuan müşterilerimizi de uyarıyoruz bunların mevsimi olmadığı için lezzeti de olmayabilir. Fakat ben hemen hemen Türkiye’nin her yerinde çalıştım. Aydınlıların balığı sevdiği kadar balık seven başka bir yer görmedim.” dedi.