Beypazarı İlçesinde mevsimlik tarım işçilere yönelik, değerlendirme toplantısı yapıldı
Yasar TONBAK/ BEYPAZARI-BHA
Başkentin tarihi ve turistik ilçesi Beypazarı Turizmiyle bilinse de, verimli tarım arazilerine sahip ve yılda 3-4 defa ürün alınan bir ilçe olarak ta biliniyor.
Beypazarı İlçesinde 4 mevsim tarım yapılırken, tarım alanında çok sayıda çalışan bulunurken, bunlara Suriye’lilerde eklendi.
İlçe bazında 6 bin dolayında yabancının(mültecinin)bulunduğu ve bu kişilerin neredeyse çocuklarının dışında herkesin tarlaya gidere geçimlerini sürdürmek durumunda.
Kaymakam Vedat Yılmaz, başkanlığında Mevsimlik Tarım İşçilerinin izlenme ve Değerlendirme kurulu, toplantısı yapıldı:
Düzenlenen toplantıya Belediye başkanı Özer Kasap, Ticaret Odası başkanı İrfan Çelik, Ziraat Odası başkanı Mustafa Ateş, Emniyet Müdürü, Jandarma Komutanı, Milli Eğitim Müdürü, İlçe Sağlık Müdürü, İlçe Tarım Orman Müdürü, İlçe Müftüsü İle Sosyal Hizmetler Müdürü, Gençlik ve Spor müdürü Kaymakamlık S.Y.D Vakfı müdürü katılarak birer değerlendirmede bulunuldu.
Değerlendirme kurulu başkanı Kaymakam Vedat Yılmaz, toplantının 27593 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tarımda, iş aracılığı yönetmeliğinin 12. Maddesinin 2. Fıkrasında belirtilen “İşçilerin günlük brüt kazançları,4857 sayılı İş kanunun 39. Maddesinde belirtile asgari ücretin altında olamaz” hükmüne göre, tarım işlerinde çalışacak kişilere cinsiyet ayrımı yapmaksızın 2024 yılı için günlük asgari ücret 667 TL belirlenmesine ve işçi ücretlerinin de işin bitimine müteakip geciktirilmeden ödenmesine” maddesinden hareketle değerlendirmede bulunduklarını kaydetti.
Toplantıya katılan bazı temsilciler, belirtilen rakamların altında işçi çalıştırılmadığını ve bu çalışanların ücretlerinin ise hafta sonu ödendiği, kimsenin ücretinin aksatılmadan verildiği aktarıldı.
Mevsimlik Tarım İşçilerinin bu durumları masaya yatırılırken, yine bu kişilerin sağlık durumları, Sosyal yaşamları, Çalışma düzenleri, İlçeye adaptasyonları, çocuklarının eğitim durumları, İşe gidip gelmeleri gibi başlıklarda görüşüldü ve alanlarındaki sorumlu kişilerde bu konular üzerine bilgilendirmede bulundu.
METİP, alanında yapılması gereken çalışmalar ile işçilerin çalışma ve sosyal hayatlarının iyileştirilmesine yönelik alınacak tedbirlerle ilgili istişarelerde bulunuldu ve gerekli kararlar alınarak, değerlendirmeye bağlandı