Ankara Ticaret Odası, Bakü’de Yaratıcı Endüstrilerde İş birliği İçin Görüşmelerde Bulunacak
Zihinde başlayan, sınır tanımayan yaratıcı endüstriler, her geçen gün daha da büyüyor. Reklam, tiyatro, fotoğraf, moda, endüstriyel tasarım, oyun tasarımı, animasyon, dijital sanat gibi 16 sektörden oluşan bu endüstri için kollar sıvandı.
Dünyanın dört bir yanından her bir oluşum, fikri üretebilen herkesin oluşturacağı global bir ekosistem için kendi iş ağını kurmak için büyük çaba gösteriyor.
Bu anlamda kültürel rezervi ve bu rezervin ekonomiye dönüşmesindeki ihtiyaç olan regülasyon, bakış açısı ve fikir üretebilecek zihin gücüne sahip olan Ankara, büyük bir atılım başlattı.
Şehirde bulunan 16 üniversite ve tarihinde bulunan yaratıcı yüksek okulları ile bugün Türkiye’de tanınan birçok ünlü sanatçının eğitim coğrafyası olan Ankara, şehirde bulunan 10.000 civarı yaratıcı endüstri firmasının potansiyelini paylaşım ekonomisi disiplini ile bütün dünyada arttırmayı hedefliyor.
Yaratıcı endüstriler, monolog perspektifte bir operasyon üretilemeyeceğini düşünen sektör mensupları, ancak karşılıklı ticaretler ile oluşacak bir ekosistemin herkese fayda üreteceği kanaatindeler.
Yaratıcı Endüstrilerin Ankara’daki son dönemdeki atılımına büyük destek veren Ankara Ticaret Odası, 100. yılını geçtiğimiz aylarda geride bıraktı. 2. yüzyıla girerken yayımladığı vizyon metninde Ankara’nın yaratıcı endüstriler merkezi olacağı duyuruldu.
Bu kapsamda nitelikli iş gücü ile donatılmış Ankara, diğer bir yandan da 8 büyük animasyon stüdyosu, onlarca ses/efekt stüdyosu, yüzlerce kreatif reklam ajansı ile hem fikir üreten hem coğrafyalarının güzelliklerinden doğal bir film platosu oluşturarak reklam filmleri başta olmak üzere, dizi ve sinema üreten şehir olarak nitelendiriliyor. Ankaralı sektör mensupları, 2-6 Ekim arasında Bakü’de B2B görüşmeler yapacaklar.
Heyete başkanlık edecek Ankara Ticaret Odası Başkanvekili Halil İbrahim Yılmaz, Ankara’nın artık sadece alışıla gelmiş sektörlerin ekonomiye katkı sağladığı bir şehir olmaktan çok daha ileride olduğunu söyledi. Ankara olarak toplumların hayatını idame ettireceği, yaşamlara kolaylık sağlayacak, zamanın sonsuzluğu içerisinde kendi zamanını oluşturmak için fikirler üreterek ekonomiye kazandırılacak sektörleri de çalışıyoruz dedi.
Ankara Ticaret Odası Kreatif Endüstriler ve Markalaşma Komisyonu Başkanı Berat Kuzu, insanlığın arayışı bitmediği sürece fikir üretilmekten geri durulmayacağını söyledi. Bununla birlikte dünyada arz-talep dengesi arasındaki uçurum bu denli açık olduğu sürece ürün veya hizmetlerin ayrıştırmak için markalanmasının önüne geçilemeyeceğini belirtti. Bu nedenle sosyal bir varlık olan insanların, hayatı paylaşacağı, sevmeyi öğreneceği, üzülmeyi fark edebileceği her geçen gün dönüşerek ilerleyen dünyayı anlayabileceği en temel öğretici olan yaratıcı endüstrilerin deneyimini yaşamaktan asla uzak kalamayacaktır diye belirtti.
Bütün bunların dünyada trilyon dolarlar olarak ifade edilen bir ekonomi olduğunu belirten Berat Kuzu, bu ekonomi birbirine ekseninden bağlı 16 sektörü çok daha güçlü hale getirdiğini söyledi. Artık bütün ülkelerde yaratıcı endüstrilere dair ciddi devlet kuruluşları var ve çok yoğun çalışıyorlar. Bu durum aslında bu endüstrinin büyük hacminin en yüksek kanıtıdır diye belirtti.
Ankara Ticaret Odası Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Çetin Çataloğlu, Kreatif Endüstriler ve Markalaşma Komisyonunun üretmiş olduğu hizmet ihracatına turuna dair sonsuz destek olduklarını ve olmaya devam edeceklerini söyledi. Ürün ihracatındaki en temel olgunun kilogram fiyatı olduğu ve bütün sistemlerin, ekonomilerin kazanma yarışında kilogram maliyeti üzerinden muhakeme ettiğinin hepimizi malumu olduğunu belitti.
Bu perspektiften yola çıktığımızda kilogram değeri gelmiş geçmiş en yüksek ticari ürünlerden olduğunu belirten Çataloğlu, kilobyte ile ifade edilen bir sektörün milyon dolar ile ifade edilen kazanımlar üretmesi bu sektöre vermemiz gereken değerin altı kalın kalemlerle çizilmesi gereken en büyük etkendir dedi.
2 Ekimde başlayacak olan görüşmelere Bakü’den çok fazla kurum ve kişinin katılımı bekleniyor.