Başkan Şan, Ankara’nın en büyük atık su arıtma tesisinin kapasitesinin aşıldığına dikkat çekerek, atık suların bir kısmının arıtılamadan doğaya deşarj edildiğini ifade etti. Bu durumun çevre kirliliği ve halk sağlığını tehdit ettiğine dikkat çeken Şan, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ve ASKİ’nin atık su arıtma tesislerine yönelik çalışmalarının sekteye uğradığına da değindi.
Ankara Çevre ve İklim Meclisi, “Suya Saygı Buluşmaları” ve çeşitli çalışma ve etkinliklerle su kaynaklarının korunması için duyarlılık oluşturuyor. Meclis, Türkiye Su Enstitüsü ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde uzmanlar ve akademisyenlerin hazırladığı üç teknik raporla, atık su arıtma tesislerinin kapasite artışı ve ileri biyolojik arıtma projelerinin hayati önem taşıdığını belirtiyor.
“Biyolojik su arıtma tesisine dönüştürülmeli”
Özellikle Ankara Çayı alt havzasının kentsel hassas bir alan içinde yer aldığını ifade eden Başkan Şan, bu tesisin ileri biyolojik atık su arıtma tesisi haline dönüştürülmesi gerektiğini vurguluyor. Ancak daha önce alınan bir kararla, bu projenin finansman kredisi talebi Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından reddedilmişti.
Ömer Şan, tüm canlı yaşamın teminatı olan doğanın, su varlıklarının ve doğal yaşam alanlarının korunması adına bu projelerin siyaset dışında değerlendirilmesini ve çözüm bulunmasını talep ediyor. Bu önemli konunun halkın bilincine ulaşması ve çözüm için adımların atılması için tüm yetkililere çağrı yapıyor.