Tarım Bakanı Vahit Kirişci: “Şeker pancarı alım fiyatı, yüzde 245 artışla ton başına bin 450 TL"

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım Bakanı Vahit Kirişci: “Şeker pancarı alım fiyatı, yüzde 245 artışla ton başına bin 450 TL"Tarım ve Orman Bakanı Prof.Dr. Vahit Kirişci, Kars Şeker Fabrikasının 2022 – 2023 pancar alım kampanya törenine katıldı.

Bakan Kirişçi törende yaptığı konuşmada şeker pancarı alım fiyatının ton başına bin 400 TL olarak belirlediklerini müjdeledi.

Bakan yardımcıları Nihat Pakdil ve İbrahim Yumaklı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Hasan Gezginç, Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik ile Kars’a gelen Bakan Kirişçi, Kars Valiliği ziyaret edip, şeref defterini imzaladı.

Vali / Belediye Başkanı Türker Öksüz, Kars Milletvekilleri 65. hükümet Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof.Dr. Yunus Kılıç ile AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın tarafından karşılanan Bakan Kirişçi daha sonra Kars Şeker Fabrikasının 2022 – 2023 pancar alım kampanya törenine katıldı, ardından da Türkiye’nin ilk ve tek peynir müzesinin açılış törenine katıldı.

Peynir Festivalinin düzenlendiği alanda stantları da gezen Bakan Kirişçi daha sonra DSİ Bölge Müdürlüğü Salonunda tarım sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Kirişici ziyaretleri kapsamında AK Parti Kars İl Başkanlığını da ziyaret ederek partililere hitap etti.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kars Şeker Fabrikasının 2022 – 2023 pancar alım kampanya töreninde yaptığı konuşmada, Kars Şeker Fabrikası’nda bu yılki şeker pancarı alım fiyatının, ton başına bin 400 TL olarak belirlediklerini söyledi.

Pancar üretim kotasını tamamlayan üreticilere ton başına 50 TL kota tamamlama primi de verileceğinin müjdesini veren Kişişci, şeker pancarı alım fiyatının, yüzde 245 artışla ton başına bin 450 TL’ye çıkartıldığını söyledi.

Pancar üreticilerinin emeklerini koruma konusunda son derece kararlı olduklarını da söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Stratejik bir sektör olan tarımı güçlendirmek, aynı zamanda üreticilerimizin emeklerini koruma konusunda son derece kararlıyız. Bu iki hususu birbirinin koşulu olarak görüyor, tarım politikamızı gıda bağımsızlığını ve insanı merkezine alan bir anlayışla şekillendirmeye devam ediyoruz. Küresel ekonomide ortaya çıkan belirsizlik ve riskler dolayısıyla şeker üretiminin stratejik önemi bugün daha da artmıştır. Bu nedenle çiftçilerimizi memnun edecek her fedakarlığı ve çalışmayı el birliğiyle yapacağımıza yürekten inanıyorum. Gerek özel sektör gerekse kamu işletmelerimiz bu konuda aklıselim yaklaşım içinde mutlaka olacaktır. Hükümetimiz, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde her zaman olduğu gibi üreticimizin yanında durmaya devam edecektir. Yaptığımız tarımsal desteklemelerde olduğu kadar emeğin hakkını koruyacak uygulamalarımızla da bundan ödün verememe konusunda kararlı olduğumuzu belirtmek istiyorum. Üretmeden bu ülkenin refah ülkesi olması, gelişmesi, başka türlü mümkün değildir. Şeker pancarı üreticilerimize de yine bu anlayışla destek vermeye devam edeceğiz. 1 ton şeker pancarı baz alım fiyatı, 2021 yılı ürünü için bildiğiniz gibi 420 TL olarak belirlenmiştir. Ancak küresel boyutta enerji ve girdi maliyetlerinde yaşanan gelişmeleri dikkate alarak 2021 yılı pancar baz alımı fiyatına her ton için ilave 15 TL prim destekleme ödemesi yaptık. Böylece pancar üreticilerimize yaklaşık 100 milyon TL destek sağlamış olduk. 2022 yılı sezon alımları için de artan girdi maliyetlerine ve pahalılığa karşı çiftçilerimizi korumak adına gerekli çalışmaları bugün itibarıyla tamamlamış bulunuyoruz. Bu yılki şeker pancarı alım fiyatını, ton başına 1400 TL olarak açıklıyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun. Ayrıca pancar üretim kotasını tamamlayan üreticilere, ton başına 50 TL kota tamamlama primi de ilave olarak verilecektir. Böylece şeker pancarı alım fiyatı, yüzde 245 artışla ton başına 1450 TL olmuştur. Hayırlı olsun.” Dedi.

Okunan dua ve konuşmanın ardından Bakan Kirişci, kampanyayı başlattı. Ayrıca fabrikaya ilk pancarı ilk 7 üreticiye çeşitli hediyeler verildi. (ERCÜMENT DAŞDELEN)

Tarım Bakanı Vahit Kirişci: “Şeker pancarı alım fiyatı, yüzde 245 artışla ton başına bin 450 TL"