Ankara’daki okul temizlik sorununa öğretmen yorumu

Öğretmen ve yazar Maksut Balmuk, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) son günlerde gündeme gelen okul temizlik sorunu ile ilgili açıklamalarını değerlendirdi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKARA-BHA

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın, “Temizlemeye gittiğimiz bir okulda iki kat temizledik, üçüncü kata geldiğimizde okuldan çıkarıldık” sözleri tartışılmaya devam ediyor.

Öğretmen ve yazar Maksut Balmuk, kendi internet sitesinde konuyla ilgili bir değerlendirme yaptı.

Balmuk’un değerlendirmesi özetle şu şekilde:

MEB’in açıklamasına göre, Türkiye genelinde 60.487 okulda toplam 143.355 temizlik personeli görev yapıyor. Bunlardan 49.578’i kadrolu, 30 bini Toplum Yararına Program (TYP) ve 63.777’si İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam ediliyor. Ancak, İUP programına yalnızca 63.777 kişi başvurmuş durumda. MEB, bu programın gerekliliğine dikkat çekerek, ihtiyaç duyulan personel sayısının 150.000 civarında olduğunu ifade etti.

MEB, son yıllarda personel sayısında artış olduğunu belirtse de, temizlik işlerini yürütme kapasitesinin yetersiz kaldığı eleştirileri devam ediyor. Geçmişteki memur alımlarının azlığı ve mevcut personelin temizlik dışında başka görevlerde çalışması, bu durumu daha da karmaşık hale getiriyor.

Bununla birlikte, MEB’in “hiçbir ad ve kılıf altında siyaset yapılmasına göz yummayız” açıklaması, okulların siyasete alet edilmediği iddialarıyla çelişiyor. Eğitim kurumlarının siyasi müdahalelere maruz kaldığına dair kamuoyundaki algı, bu noktada sorgulanıyor.

Maksut Balmuk, MEB’in okullardaki temizlik sorunu ve personel sayısındaki artışla ilgili açıklamaları, kamuoyunda hâlâ tartışmalara neden olduğunu belirterek, eğitimde temizlik ve sağlık standartlarının sağlanması için daha etkili ve kalıcı çözümlerin geliştirilmesi gerekiyor.

Ankara’daki okul temizlik sorununa öğretmen yorumu