Uluslararası Turizm ve Aşçılık Konferansı Yapıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uluslararası Turizm ve Aşçılık Konferansı YapıldıBetül Yılmaz/Amasya-BHA

Amasya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde.1st International Tourism And Culinary Conference Gerçekleştirildi.

Amasya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Journal of Tourism & Management Research dergisi ve diğer uluslararası (Stefan cel Mare University of Suceava, University of Jember, Lovely Professional University, Binh Doung University, Cyprus International University, Instituto de Estudos Superiores de Fafe, Cyprus Final International University ve University Putra Malaysia) üniversitelerin desteğiyle “1st International Tourism and Culinary Conference” 27-28 online olarak gerçekleştirildi.

25’den fazla ülkeden 116’sı yabancı olmak üzere toplam 187 kişi katılım sağladığı kongre kapsamında 50’si İngilizce olmak üzere toplam 87 bildiri sunuldu.

Dr. Melahat Avşar’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen açılış konuşmasında; Amasya Üniversitesi Rektörü ve kongrenin Onursal Başkanı Prof. Dr. Süleyman Elmacı, kongre başkanı Doç. Dr. Mustafa Daşkın, Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Doğdubay ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Tanova açılış konuşmalarını yaptı.

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Turizm hem ülkemiz hem de diğer ülkeler için stratejik açıdan son derece önemli bir faaliyet sektörüdür. İnsan barışını ve refahını temel alan bölgesel ve uluslararası hedeflerimiz açısından bu alan bize gerçekten çok önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu fırsatları değerlendirmek için önemli ve kapsamlı yeni bir plan çerçevesinde hedeflerimizi yükseltmek istiyoruz. Bu bağlamda, Türkiye’nin özellikle Amasya şehri için ideal konumunun ve yüksek potansiyelinin de farkındayız. Ayrıca Türkiye, antik çağ boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu da yerel mutfağın gelişmesine yol açmıştır. Türkiye şu anda dünyanın en iyi 10 turizm destinasyonu arasında yer almaktadır. Türkiye’nin birçok lokasyonu hem yerli hem de yabancı ziyaretçilere farklı mutfaklar sunmaktadır. Özellikle Amasya şehri, yükselen bir turizm destinasyonu olarak, farklı turizm kaynaklarıyla Osmanlı mutfağının yöresel özelliklerini sergilemektedir. Gastro turizm çerçevesinde çok önemli çalışmalara imza atan bu önemli konferansın ülkemize ve diğer ülkelere hayırlı olmasını temenni ediyorum. Etkinliğin planlanmasında yardımcı olan paydaş ülkelerin katkılarına minnettarlığımı ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

Kongre Başkanı Doç. Dr. Mustafa Daşkın konuşmasında konuşmasın da şunları kaydetti; “Birçok turistik cazibe merkezi, turizm faaliyetlerinin ekonomik büyümeye sağladığı etki dikkate alındığında, seyahat destinasyonlarının tanıtımında önemli bir rol oynamaktadır. Turistlerin ilgisini çeken yerel gastronomi ve mutfak çekicilikleri, bir turizm destinasyonunun tanıtımında önemli bir rol oynamaktadır. Günümüzde kasabalar tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra mutfak turizmi ile de dikkat çekmeye başlamıştır. Bir şehri ziyaret ederken ne yediğiniz, orada gördüğünüz kadar önemlidir. Ulusal mutfaklarında yer alan yemekleri tariflere dönüştüremeyen ülkeler, mutfak kültürlerini gelecek nesillere aktarmakta zorlanmaktadır. Bir ülke mutfağının mutfak alanındaki zenginliği, tariflerle birlikte kaydedilen tarif arşivlerinden anlaşılmaktadır. Yemek tarifleri de ülkelerin mutfaklarındaki zenginlik seviyesini ölçmek için bir araç olarak kullanılmaktadır. Dolayısıyla bu konferans kapsamında hazırlanan bildiriler, turizm ve mutfak alanına özgün bilgilerin aktarılmasında önemli bir rol oynayacaktır. Bir sonraki konferansta yüz yüze görüşmek dileği ile emeği geçen herkese saygı ve teşekkürlerimi sunarım.”

Doç. Dr. Daşkın; “1st International Tourism and Culinary Conference” adlı uluslararası kongrenin gerçekleşmesinde başta, Kongre Onursal Başkanı Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı’ya, Kongre Koordinatörleri Öğr. Gör. Kenan Pala ve Dr. Melahat Avşar’a, Kongre Düzenleme Kurulu ve Bilim Kurulu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim dedi. (Betül Yılmaz)

Uluslararası Turizm ve Aşçılık Konferansı Yapıldı