12. Uluslararası Gelecekle İletişim Çalıştayı Amasya’da Gerçekleştirildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

12. Uluslararası Gelecekle İletişim Çalıştayı Amasya’da Gerçekleştirildi12. Uluslararası Gelecekle İletişim Çalıştayının Amasya ayağı Milli Hâkimiyet Yerleşkesi Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Çalıştay, RTÜK’ün çalıştayla ilgili hazırladığı tanıtım filminin izlenmesi ve akabinde protokol konuşmalarının yapılması ile başladı.

Çalıştaya, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Amasya Vali V. Mustafa Pala, Amasya Belediye Başkan V. Hasan Şahin, Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Halil Apaydın, Prof. Dr. Ayşe Şahin Yağlıoğlu, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Aytuğ Mermer Üzümlü, Genel Sekreter Duran Çuhadar, RTÜK Üst Kurul Başkan Vekili Orhan Karadaş, RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, RTÜK Üyesi Nurullah Öztürk, RTÜK üyeliğini yeni seçilen Mete Hacıarifoğlu akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Çalıştay açılış konuşmasında RTÜK Üst Kurul Başkan Vekili Orhan Karadaş, “Bu çalıştay, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundaki 100. yıla atfen yapılan çalışmalardır. Geçtiğimiz günlerde 100. kurtuluş yılını hep birlikte büyük bir coşkuyla kutladık. Bizlerde kurtuluştan kuruluşa giden yolu takip ediyoruz. Önümüzdeki yılda kuruluşumuzun 100. yılını kutlayacağız. Bu toplantıya dün Samsun’da başladık, programın ikinci ayağı Amasya’yız. Ve Sivas’ta çalıştayımızı neticelendireceğiz. Amasya, kurtuluşa giden yolda önemli kavşaklardan biri olmasının yanı sıra şanlı tarihimizde de simge bir şehirdir. Çağ açıp çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet’in şehzade olarak yetiştiği bir şehzadeler şehirdir. Amasya’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının yaktığı ateş tüm ülkeyi sarmış ve kurtuluş gerçekleşmiştir.
Amacımız ülkemizde yükseköğrenim gören Türk vatandaşı olmayan öğrencilerin özellikle Türk Cumhuriyetleri ve akraba toplulukları menşeli öğrencilerinin ülkemizi daha iyi tanımaları ve iyi duygularla ülkelerine dönmeleridir.” dedi.

RTÜK olarak 12 yıldır bu çalıştayı gerçekleştirdiklerini vurgulayan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, “Bu yılki ana temamız önemli, ‘Kurtuluştan, Kuruluşa…’ Yani Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde içinde bulunmuş olduğu zor şartlarda Osmanlı Devleti’nin bir bireyi olarak, bir komutanı olarak görevlendirilen Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a ayak basmasıyla başlayan kurtuluş mücadelesinin kuruluşa nasıl döndüğünü, bu dönemdeki medyanın önemi ve medyanın o dönemdeki rolünü ele alacığımız çalıştaylar. O dönemin medyasını göz önünde bulundurduğumuz zaman gerçekten zor şartlarda yapılabilen, haber akışını sağlayabildiğini anlamak belki de güç olmayacaktır. Mustafa Kemal Paşa’nın bizzat talimatlarıyla kurulan Anadolu Ajansının yaptığı faaliyetleri unutmamak ve burada da anmak gerektiğini düşünüyorum. Bugün günümüze geldiğimizde modern Türkiye’nin imkanlarıyla iletişim, devletin ve devlet büyüklerimizin vermiş olduğu yetkiyle kurulan İletişim Başkanlığı, RTÜK, TRT ve gelişmiş yerli ve milli medyamızı da unutmamamız gerektiğini düşünüyorum. Her bireyin unutmayacağı gibi bizler 15 Temmuz gibi bir badireyi atlattık. O dönemde de belki de yeni bir Kurtuluş Mücadelesi veren Türk halkına yerli ve milli medyamızın vermiş olduğu desteği unutmamak gerekir. Buradan bütün medyamıza şükranlarımı sunuyorum. Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı’ya da çalıştaya verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı ise konuşmasında; “Bugün burada 12. Gelecekte İletişim Çalıştayı için toplanmış bulunmaktayız. Gelecekte iletişimden bahsedebilmek için, geçmişi bilmek ve ondan gereken dersleri çıkarmak gerekmektedir. O yüzden ben bugün sizlere Milli Mücadelede basının üstlendiği rolden bahsedeceğim. Mondros’tan Cumhuriyete kadar basını Anadolu ve İstanbul’dan yayınlanan gazete ve dergiler olarak ele aldığımızda İstanbul basınının ağır sansür yaptırımları altında olduğunu söylemek mümkündür. İstanbul basını yaklaşık bir buçuk yıl Kuvayi Milliye ve Millî Mücadele temalı yazılara yer vermemiştir. Anadolu’da ise basın yokluk ile mücadele etmekteydi. Kağıt, mürekkep yokluğu bazen gazetelerin ambalaj kağıtlarına basılmasına bile neden oluyordu. Tüm bu şartlar altında Amasya’da Emel gazetesi ve yanında Anadolu şehirlerinde varlık gösteren gazeteler bütün zorluklara rağmen Millî Mücadele yanlısı bir duruş sergileyerek Türk kamuoyunun oluşmasına ve zaferin kazanılmasında ayrı bir güç oluşturmuştur. Elbette ki dönemin kısıtlı iletişim araçları arasında gazete ve mecmuların yanı sıra telgrafın yeri büyüktür. Telgrafçı Hamdi Bey, Milli Mücadele boyunca İstanbul’da olup biteni gizlice ve hayatı pahasına Ankara’daki Mustafa Kemal’e aktarma işini üstlenerek Anadolu’daki Milli Mücadele’nin gizli kahramanlarından biri olmayı başarmıştır. Sınırların dışında ise ulusal mücadeleyi savunmak ve Türkiye’nin haklı istekleri konusunda dünyayı aydınlatmak ve kamuoyu oluşturmak elzemdi. Mustafa Kemal’in talimatıyla Anadolu Ajansı’nın kuruluşunu sağlamıştır. Ve Anadolu Ajansı kurulduğu günden itibaren Millî Mücadele boyunca bu amaçlar doğrultusunda hareket ederek vazifesini yerine getirdi. Sözlerime son verirken, bugün durduğumuz bu noktada, dalgalanan al bayrağımızın altında “Kurtuluş Savaşı’nın 100. Yılında Medya” temalı bir çalıştayda özgürce bir araya gelebilmemize vesile olan konuşmamda adı geçen ve geçmeyen tüm basın mensupları, aydınlar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ve tüm vatanseverleri rahmetle anıyorum. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin başta olmak üzere bu çalıştaya emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından, sunuculuğunu Kübra Gonca Aktepe’nin yaptığı çalıştayın devamında uluslararası öğrenciler kendi alanlarında akademik bildirilerini sundu. Türkiye’den Muhammed Ersin Toy ile Emir Atak, Libya’dan Aya Swehli, Azerbaycan’dan Nermin Mirzayeva ile Rızvan Asgarov, Moritanya’dan Sidi Mohamed Ejiyde, Türkmenistan’dan Guljahan Bekmyradova, Nijer’den Mahamane Moutari Aboubacar İssa, Afganistan’dan Nematullah Habibi, Macaristan’dan Reneta Menczer, Irak’tan Ruvaida Albochallab ile Kosova’dan Ramiz Alija sunum yaptı.
Sunumların ardından RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı’ya plaket takdim etti. Rektör Prof. Dr. Süleyman Elmacı tarafından, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, RTÜK Üst Kurul Başkan Vekili Orhan Karadaş, RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, RTÜK Üyesi Nurullah Öztürk, RTÜK üyesi Mete Hacıarifoğlu’na ağaç sertifikası ve RTÜK’den gelen katılımcılara teşekkür belgesi takdim etti. (Tamer Gönül)

12. Uluslararası Gelecekle İletişim Çalıştayı Amasya’da Gerçekleştirildi