“Türkiye’de kalan son 7 ustadan biriyim”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Türkiye’de kalan son 7 ustadan biriyim”Deve güreşleri sezonun başlaması üzerine havut ustaları da yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Ülkenin farklı bölgelerinde yaşatılan devecilik kültürüne hizmet veren Havutçu Mustafa Heybeli (48), “Türkiye’de kalan son 7 ustadan biriyim” dedi.

Aydın’ın İncirliova İlçesi’nde deve havudu imalatı yapan Mustafa Heybeli, Türkiye’de 7 deve havudu ustası kaldığını ve bu 7 ustadan birisinin de kendisinin olduğunu belirtti. Mesleği devam ettirecek kimsenin kalmadığını belirten Heybeli, devecilik kültürünü sevmeyen birisinin de bu işi yapmasının mümkün olmadığını kaydetti.

“HİÇBİR BÖLGEDE BAŞKA BU İŞİ YAPAN KİMSE KALMADI”

Devecilik kültürüne olan merakı ile mesleğini 32 yıl önce başladığını dile getiren Mustafa Heybeli, “Bu mesleği Kazım ustamın yanında öğrendim. 1990 yılından 2002’ye kadar onunla birlikte çalıştım.20 yıldır bu mesleği kendim icra etmekteyim. Aileden bu işi yapan yok. Ben meraktan başladım. Bu işi merak etmeyen yapamaz. Şuan artık güreş sezonu olduğu için talep fazla. Akdeniz, Ege, Marmara’dan olsun talep çok yoğun. Aydın bölgesinde bu mesleği yapan 7 kişi var. Bizden başka öğrenen ve merak eden de yok. Bizden sonra ne olur onu bilemeyiz. Hiçbir bölgede başka bu işi yapan kimse kalmadı ve havutçu ustalarının hepsi Aydın bölgesinde” diye konuştu.

“BİZDEN SONRA BU MESLEK BİTER”

Yurtiçinden ve yurtdışından sipariş geldiğini belirten Heybeli, havudun nasıl ve ne amaçla yapıldığını ise, şu sözlerle anlattı;

“Havut devenin elbisesidir. Kışın kızgınlık evresinde havudu koymazsan üşür, hasta olur. Hem güreş amaçlı, hem elbisesi. Bir havudu 3-4 günde bitiriyoruz. Yastıklardan başlayarak bel kısmını sazla yapıyorum. Kıl ve keçeden meydana geliyor. Yılda aldığımız siparişe göre 20 ile 40 arası değişiyor. Çırak bulamıyoruz. En son biz varız. Bizden sonra öğrenen olmadığı için bu meslek biter. Yapmak isteyenler varsa buyursun gelsinler, öğretelim.”

“MEKSİKA’DAN SİPARİŞ ALDIM AMA ULAŞTIRAMIYORUM”

Meksika’dan aldığı havut siparişini kargo surunu nedeniyle ulaştıramadığını dile getiren Mustafa Heybeli, “Kışın bir arkadaş vesilesiyle Meksika’dan sipariş aldım. Orada da varmış deve, ben bilmiyordum. Bunu yaptık ama ulaşımdan, yani kargodan dolayı gönderemiyoruz. Ağır geldiği için uçakta almadı. Şuanda bekliyoruz. Gelecek olurlarsa götürecekler” ifadelerine yer verdi. (Erdal Aydın)

“Türkiye’de kalan son 7 ustadan biriyim”