ÇANAKKALE TARİHİ ALAN’DA MACARİSTAN GELİBOLU ANITI’NIN AÇILIŞI YAPILDI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÇANAKKALE TARİHİ ALAN’DA MACARİSTAN GELİBOLU ANITI'NIN AÇILIŞI YAPILDITarihi Alan’da yer alan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi bölgesinde Macaristan Gelibolu Anıtı’nın açılışı gerçekleştirildi.
Açılış törenine Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Macaristan Savunma Bakanı Kristof Szalay-Bobrovniczky, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Macaristan Genelkurmay Başkan Yardımcısı Korgeneral Zsolt Sandor, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Kuzey Deniz Saha Komutanı Tümamiral İbrahim Özdem Koçer, Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit ile Macaristan’dan gelen askeri heyet katıldı. Program iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı.
Törende konuşan Bakan Hulusi Akar, “Günümüzde hem Macaristan hem de Türkiye’nin çevresinde meydana gelen risk ve tehditlerin artmasıyla ikili işbirliğimizin çok daha önem kazandığını söylememiz yanlış olmaz. Hem birer NATO müttefiki olarak hem de ikili ilişkiler çerçevesinde önümüzdeki dönemde ikili ilişkilerimizin her ger geçen gün artacağına ben bütün samimiyetimle inanıyorum. Bizim aramızdaki bu tarihi bağları unutmamız mümkün değil.
Bir araya gelmemizin ve bu anıtın sebebi, burada gerçekten büyük bir kahramanlık gösteren Türk Silahlı Kuvvetleri unsuruyla, Türk unsuruyla beraber omuz omuza beraber mücadele eden kahraman Macar askerlerinin hatırlanması amacıyla, bu iradeyle burada bu anıtın açılışını gerçekleştirdik. Yani bir anlamda dünya savaşının seyrini değiştiren ve bütün dünyaya ‘Çanakkale Geçilmez’ dedirten muharebelerin olduğu bir alanda beraber mücadele ettiğimiz bir milletin mensuplarıyla, Macaristan mensuplarıyla beraber burada bulunmanın memnuniyetini yaşıyoruz.
üm Macar askerlerini de burada saygıyla anıyorum. Çanakkale’de görev yapan Macar askerlerinin anısı Budapeşte Türk Şehitliği’nde yatan 480 askerimiz Türk-Macar dostluğunun çok önemli göstergesi ve halkasıdır. Türkler ve Macarlar tarihte beraber olmuşlarsa bugün de bütün çalışmalarımızda başta savunma ve güvenlik olmak üzere diğer bütün alanlar dahil çok sıkı iş birliğinde olmamızın memnuniyeti içindeyiz. Tarihimizi hatırlamak bakımından önemli ve anlamlı olduğunu değerlendirdiğimiz bu eserin, bu anıtın yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kahramanca, omuz omuza mücadele ederek, hayatlarını vatan için, millet için, bayrak için veren Türk ve Macar askerlerini bir kez daha rahmet, saygı ve minnetle anıyorum” dedi.
Anıt açılışının ardından konuşan Macaristan Savunma Bakanı Kristof Szalay-Bobrovniczky, “Savaşan tüm milletlerin mutlaka kutsal saydıkları yerler vardır. Söz konusu yerler şehitlerin kanıyla, orada gösterilen kahramanlıkla kutsanmış, savaşların seyrini değiştiren cepheler-savaş alanlarıdır. Böylece kahramanlığa saygı duyanlar için ziyaretgah anlamına gelen buna benzer birçok yer vardır. Bunlar arasında da 1’inci Dünya Savaşı’nın devasa savaş alanları öne çıkmaktadır. Bu alanlardaki çarpışmalar savaşan tarafları en büyük gayretlere zorlamış, dönemin gelişmiş silahları o zamana kadar eşi görülmemiş zayiatlara sebebiyet vermiştir. Çanakkale’nin, Türkler için buna benzer, kutsal bir alan olduğunu çok iyi bilirim. Burası daha donanımlı ve yine kahramanca savaşmış düşmana karşı, ecdadına layık şekilde birçok zafere imza atmış Türk askerlerin savaştığı bir alandır. Türkler için Çanakkale ne ise biz Macarlar için de Doberdo savaş alanı odur. Çanakkale, siperlerdeki çarpışmalarda çekilen eziyetin bir simgesidir ve kendi vatanları uğruna diğer her şeyi bir kenara bırakan Türk askerlerini anma yeridir” ifadelerini kullandı. (Birol Güngördü)

ÇANAKKALE TARİHİ ALAN’DA MACARİSTAN GELİBOLU ANITI’NIN AÇILIŞI YAPILDI