Van TSO Başkan Adayı Zahir Kandaşoğlu: Sınırdaki sorunları çözeceğiz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van TSO Başkan Adayı Zahir Kandaşoğlu: Sınırdaki sorunları çözeceğizSeçim çalışmalarına hız veren Van TSO Başkan Adayı Zahir Kandaşoğlu, Kapıköy Sınır Kapısı’nda yaptığı açıklamada, “Kapıköy Sınır Kapısı ihracat ve ithalata tamamen hizmet edebilse, tır, kamyon gibi büyük araçlarımız giriş çıkış yapabilse, kapı 24 saat esaslı açık olursa transit geçişlere izin verilirse hem ülke, hem bölge hemde ilimiz ekonomisine çok ciddi katkılar sunar. Kapıköy Sınır Kapısındaki sorunları çözmek için çalışacağız. Göreve gelir gelmez devlet yetkilileriyle görüşerek transit geçişleri sağlayacağız” dedi.
Rıdvan Can

22 Ekim Cumartesi günü yapılacak Van TSO seçimlerinde beyaz listeyle yarışan Başkan Adayı Zahir Kandaşoğlu Kapıköy Sınır Kapısı’na çıkarma yaptı. Kandaşoğlu, “Başkale ilçesinde bulunan Gelincik Sınır Kapısı ve Çaldıran’da bulunan Çilli Sınır Kapısı’nın kesinlikle açılmasını talep ediyoruz. Bu kapının açılması elzemdir. Şuan hükümet bu kapıların açılması için ciddi çalışma yapıyor. Bizde Allah’ın izniyle üzeremize ne düşüyorsa seve seve yerine getireceğiz” diye konuştu.

“Sınırdaki engeller kaldırılsın”

Kapıköy Sınır Kapısı’ndaki engellerin kaldırılması gerektiğini söyleyen Kandaşoğlu, “Van’ın ticareti, turizmi, geleceği, gelişmesi için ekibimizle birlikte Kapıköy Sınır Kapısı’nı ziyaret ettik. Basın mensuplarının programımızı takip edip katıldıkları için teşekkür ederim. Hepimiz el ele vererek Kapıköy Sınır Kapısı’yla ilgileneceğiz. Kapıköy’ün tüm sorunları muhakkak çözülmeli. Kapıköy Sınır Kapısı bölge için çok büyük önem arz ediyor. Sadece Van’ı ve ilçelerini kapsamıyor. Kapıköy Sınır Kapısı ihracat ve ithalata tamamen hizmet edebilse, tır, kamyon gibi büyük araçlarımız giriş çıkış yapabilse, kapı 24 saat esaslı açık olursa transit geçişlere izin verilirse hem ülkemizin, hem bölgemizin hemde ilimizin ekonomisine çok ciddi katkılar sunar. Özellikle Van’ın ekonomisini şahlandırır. Yeter ki önümüzdeki engeller kaldırılsın. Van’da muhakkak sınır kent birliği kurmamız gerekiyor. Sınır kenti olan tüm illeri Van’da toplayarak sınırdaki sorunlarla ilgili çözüm arayacağız. Şuan Kapıköy Sınır Kapısı’nda ihracat veya ithalat gibi bir şey yok çerçilik yapıyoruz. Çay, hediyelik eşya, şeker, sigara satan birine tüccar, tacir diyemeyiz. Ancak bunlara çerçi diyebiliriz. İnşallah bundan sonra Kapıköy daha elverişli hale gelerek hizmet verir. İki ülkenin insanları da gururlu bir şekilde birbiriyle alışveriş yapar. Kapıköy’ün önündeki bütün engelleri kurulacak kent birliğiyle birlikte kaldıracağız” ifadelerini kullandı.

“Bütün imkanları zorlayacağız”

Sorunların çözüme kavuşması için bütün imkanları zorlayacaklarını belirten Kandaşoğlu, “Yeni sınır kapılarının da açılması gerektiğini düşünüyorum. Başkale ilçesinde bulunan Gelincik Sınır Kapısı ve Çaldıran’da bulunan Çilli Sınır Kapısı’nın kesinlikle açılmasını talep ediyoruz. Bu kapının açılması elzemdir. Bu kapıların açılması kırsal kesimde yaşayan herhangi bir geliri olmayan vatandaşlarımıza umut olur. Oradaki insanlar İran’dan aldıkları ürünü buraya getirerek çok rahatlıkla satabilir. Şuan hükümetin bu kapıların açılmasına yönelik ciddi çalışmaları var. Allah’ın izniyle Gelincik Sınır Kapısı ve Çaldıran Çilli Sınır Kapısı hizmete açılacak. Sınır ticaretinin geliştirilmesi, sorunların kaldırılması için yetkililerimizin İran’daki yetkililerle görüşmesi gerekmektedir. İki ülkenin halkı Müslüman halktır. Birbirleriyle kız alıp kız vermişler. Esnaf ve tüccarların önündeki engeller kaldırılmalı. İran samimi tavrını ortaya koymalı. Biz sorunların çözülmesi için elimizden ne gelirse yapacağız. Burada ayrıca lojistik köy merkezine ihtiyaç var. Hayata geçirilmesi için bütün imkanları zorlayacağız. Hep birlikte çalışarak Van’ımızın ve sınır ticaretimizin sorunlarını çözeceğiz. Serbest bölge kurulması gerekiyor. Serbest bölge kurulduğu zaman herkes malını rahat bir şekilde getirip istediği gibi satabilecek. Serbest bölgeyi de Van’a kazandıracağız. Serbest bölge ve ihtisas gümrüğü olmazsa olmazımızdır. Bunları tek tek takip edeceğim. Yönetime geldikten sonra bütün bu sorunları Ankara’ya taşıyacağım. Sayın Cumhurbaşkanımız ve milletvekillerimizle paylaşacağım. Sorunlarımızı raporlaştıracağım. Sorunlarımızı samimi bir şekilde takip ederek çözeceğim. Buradan herkese söz veriyorum” şeklinde konuştu.

“İki devletin yetkilileriyle görüşerek transit geçişleri sağlayacağız”

Kapıköy Sınır Kapısı’nın transit geçişlere açılması için gerekli girişimlerde bulunacaklarını kaydeden Kandaşoğlu, “Van’ın ihracat rakamları gerçekten Van’ın büyüklüğüne yakışmıyor. 6 aydır sahadayım, inanın Van’ın her tarafında işyerleri açılmış, binlerce tüccar ve esnaf var ama bu kadar tüccar ve esnafa rağmen ihracat ve ithalatta son sıralarda olmamıza çok üzülüyorum. Bu kara bir tablodur. İnşallah bu söylediklerim sorunları çözerek ithalat ve ihracatta hak ettiğimiz yere geleceğiz. İthalat ve ihracattaki sorunları gidereceğiz. Bütün derdimiz sınır ticaretindeki sorunları gidermektir. Yıllardır sorunlarımızı dillendiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza Van Ticaret ve Sanayi Odası eski başkanı olarak sonsuz teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanımızla birlikte Rusya’ya gittik. Orada Kapıköy Sınır Kapımızla ilgili sorunumuzu dile getirdik. Cumhurbaşkanımız ülkeye döner dönmez sorunumuzu giderdi. Kapıköy Sınır Kapısı Resmi Gazetede transit kapı olarak geçiyor ama maalesef İran’daki çalışmalar bitmediği için transit kapı hayata geçmedi. Biz gelir gelmez iki devletin yetkilileriyle görüşerek transit geçişleri sağlayacağız” dedi. (Rıdvan Can)

Van TSO Başkan Adayı Zahir Kandaşoğlu: Sınırdaki sorunları çözeceğiz