Aydın Efeler’de Hayri Usta’nın Sırrı Aşk ve Sevgi

Aydın'ın Efeler ilçesi Ata Mahallesi'nde hizmet veren Hayri Usta Lokantası, kurulduğu günden bu yana damak tadına güvenenlerin değişmez adresi oldu.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aydın Efeler’de Hayri Usta’nın Sırrı Aşk ve Sevgi

AYDIN / BHA

Efeler’de yaklaşık 35 yıldır yemek sektöründe olan Hayrettin Dincil, yarattığı ‘Hayri Usta’ markasıyla Türkiye’nin önde gelen aşçıları arasında yer alıyor. Evli ve iki çocuk babası Hayri Usta, sadece Aydınlıların değil tüm dünyanın damaklarını tatlandırıyor.

Hayrettin Dincil, 2009 yılında girdiği mutfaktan bir daha çıkmadı. Lezzetli yemekleriyle sektörde fark yaratan Hayri Usta’nın en büyük hayali mesleğini çocuklarına bırakmak.

“Kaderimi Eşim Değiştirdi”

1983 yılında bulaşıkçılık yaparak mesleğe atılan Dincil, meslek hikayesini anlattı. Dincil, “1983 yılında bulaşıkçı olarak başladım mesleğe 3,5 sene bulaşıkçılık yaptım. Bu mesleği yapabilmek için önce bulaşıkçılık yapmak gerekiyor. Altı yıl garsonluk yaptım. 1996 yılında askere gittim. Askerden gelince çok fazla meslek becerim yoktu. Kaderimi eşim değiştirdi. Eşimin babası Ziya Usta Aydın’ın en ünlü aşçısıydı. 2009 yılında rahmetli oldu. Eşimle 1998 yılında tanıştım. Nişanlandık. Eşime dedim ki; ‘Ben babanın yanında mutfakta çalışmak istiyorum’ Eşimde; ‘Babamla paylaşabilirsin bu durumu’ Kayınpederime söylediğimde; ‘Mutfak orada’ dedi. Mutfağa bir geçtim orda. 2009 yılına kadar çalıştım. Sanayide lokantamız vardı. Bir ortağımız vardı. Kayınpederim rahmetli olunca ortağımızla bu işe devam ettik. 2010 yılında da ayrılmaya karar verdim. Kendi potansiyelimi görmem gerekiyordu. 2011 yılının Şubat ayında ‘Hayri Usta’ ismini kurduk. Hayri Usta ismini kurduğumuzda altı kişiyle çalışmaya başladım. Sekiz çeşit yemekle başladık. Şuan 22 tane personelimiz çalışıyor ve 20 ile 25 çeşit arası yemek yapıyoruz. 2011 yılında lokantamız sanayi caddesindeydi daha sonra biz kabuğumuza sığmadık. Aydın’daki gastronomiyle ilgili ufak tefek araştırmalarım oldu. Aydın yemeklerinin dışına çıkalım, Aydın’da neler yapabiliriz, Aydın’da ne yok diye düşündük. İç Anadolu, Balkan veya Girit. Şuan da mevcuttaki işletmemizi 2022 yılının Aralık ayında açtık. Sekiz ay oldu. Hala eksiklerimiz var. Onları gidermeye çalışıyoruz. Babadan oğula geçirmeyi hedefliyoruz. Oğlum Beden Eğitimi öğretmenliğinden mezun oldu şimdi tezgahta o çalışıyor. Benden sonra da oğlumla kızım bu işi devam ettirir” diye konuştu.

“Lezzetin Sırrı Aşk ve Sevgi”

Lezzetin değişmez adresi olan Hayri Usta, yemeklerindeki lezzetin sırını şu sözlerle anlattı:

“Lezzetin sırrı aşk ve sevgi. İnsan neyi severse orada başarılı olur. İnsan neye aşık olursa onunla mutlu olur. Yemek yemek aslında bir sanattır. Karın doyurmak değildir yemek yemek. Karnımızı tostla kokoreçle, simitle doyurabilirsiniz. Ama yemek öyle bir dünyadır ki yemeğe bakıyorsunuz gözünüze hitap ediyor. Sonra yemeği yiyorsunuz. Damağınız ve dilinizle tat alıyorsunuz. Sonra midenizde doyduğunuzu ve mutlu olduğunuzu hissediyorsunuz. Ben belki de dünyanın en güzel sektörlerinden birisini yapıyorum. Bu kadar insan buraya ayağı ile aracı ile hizmet satın almaya geliyor. Bugün dünya markası ürünler var insanlara hizmet götürüyor. İnsanlarda bizim ayağımıza hizmet almaya geldiği için biz bu mesleği daha nasıl büyük bir aşkla yaparız diye araştırıyoruz. Çünkü sonsuz bir meslektir bizimkisi. Ben doğadaki her bitkinin pişirilen etlerin, tavukların, balıkların vs. hepsinin sonsuz bir lezzete ulaşabileceğini düşünenlerdenim. Tabii işinizi severseniz. Biz burada vegan yapıyoruz. Her gün 8 çeşit mevsimsel olarak yemek hazırlıyoruz. Konserve kullanmıyoruz. Hiçbir şekilde farklı bir yağ farklı bir hayvansal gıda kullanmıyoruz. Bir de sporcular için tuzsuz olan var. Proteini yüksek olanlar var. Lifli ürünler var. Bunları da yapıyoruz” dedi.

“Başarı, Karakter, Kişilik Ve Çalışmaktan Geçiyor”

Hayri Usta yemek sektörüne atılmak isteyen gençlere tavsiyelerde bulundu: “Mehmet Ali Birand’ın Sakıp Sabancı ile yaptığı röportajda Sakıp Sabancı gençlere bir şey söyledi. Bende aynısını söylemek istiyorum. Çalışmak çalışmak çalışmak. Karakter ve kişilik. Zengin olmak, ünlü olmak, düzgün bir şeyler yapmak bu üç şeyden geçiyor. Karakter, kişilik ve çalışmak. Eğer bunları yapabiliyorsanız, sizde muhakkak bir cevher vardır. Ben bu mesleği yapacak olanlara da şunu söylüyorum. Sakın vazgeçmeyin önümüzdeki yüzyılın bitmeyecek olan sektörlerinden bir tanesi. Bir robot tuzu atamaz. Makine değil. Biz doğaçlama çalışıyoruz.

Hayri Usta’yı Tüm Dünyaya Duyurmak İstiyorum

Dincil’in Bedeni Eğitimi Öğretmeni olan 21 yaşındaki oğlu Görkem Dincil de babasının izinden gidiyor.

Adnan Menderes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi mezunu Görkem Dincil’in en büyük hayali ise ‘Hayri Usta’ ismini tüm dünyaya duyurmak.

Dincil,” 21 yaşındayım. Beden Eğitimi öğretmeniyim. Şu anda babamın yanında işleri yavaş yavaş ele almaya başladım. Beden eğitimi öğretmenliğiyle yemek bir yerde kesişiyor. Sporda antrenman kadar yemekte önemli. Aslında bir yerde bağdaşıyor. Onun içinde hem spor hem de yemek benim hep hayatımdaydı çünkü antrenmanlarımızdan sonra yeme içmemize dikkat etmemiz gerekiyordu. Onun için hep işin içindeydim. Sadece dükkana belirli günlerde gelebiliyordum. Mezun olduğum için her gün buradayım. Benim en büyük hayalim Türkiye’de lokanta anlamında Franchise veren yerler yok. Benim en büyük hayalim bu. ‘Hayri Usta’ ismini Türkiye’nin 81 iline hatta yurt dışına verebilmek” dedi.

Bu Yemeklerin Tadını Başka Yerde Alamıyorum

Hayri Usta’nın müdavimlerinden olan Osman Çelimli ise “Hayri Usta’ya 3 yıldır geliyorum. Bu yemeklerin tadını başka yerde alamıyoruz. Haftanın dört beş günü buradayız. Sağ olsun karnımızı duyuruyor. Eski yerinden buraya taşındı. Burası daha güzel. Buraya gelen kişi ayrımı yok. İnşaat işçisi de geliyor. Belediye Başkanı da geliyor. Bankacıda geliyor. Vali de geliyor. Hepsini gördük burada. Lezzetli olmasa zaten kimse gelmez” ifadelerini kullandı.

“Hayri Usta Yıllardan Beri Ün Yapmış Aşçımız”

Müşterilerden Özcan Yavaş da “Hayri Usta zaten yıllardan beri lezzeti ile ün yapmış bir aşçımız yeni mekanı çok güzel. Lezzet harika. Herkese tavsiye ederiz. Fiyatları da uygun” dedi.

Aydın Efeler’de Hayri Usta’nın Sırrı Aşk ve Sevgi